توهم حضور : آیا کارمندان شما حقیقتا سر کار هستند ؟

در این مقاله به بررسی پدیده حضور گرایی پرداخته می‌شود؛ وضعیتی که در آن کارکنان به‌رغم حضور فیزیکی در محیط کار، به دلایل مختلفی مانند استرس، بی‌انگیزگی یا خستگی عملکرد مطلوبی ندارند. ابتدا به تعریف حضور گرایی و عوامل مؤثر بر آن از جمله فرهنگ محیط کار، عدم اطمینان شغلی، مشکلات جسمی و بروکراسی پرداخته می‌شود. سپس اثرات مخرب این پدیده بر بهره‌وری، کیفیت کار و فرهنگ سازمانی بررسی شده و شاخص‌های شناسایی حضور گرایی مانند افزایش اشتباهات، بی‌انگیزگی و ساعات طولانی با حداقل خروجی معرفی می‌گردد. در نهایت، راهبردهای مؤثر برای مقابله با حضور گرایی از جمله تمرکز بر نتایج به‌جای ساعات کار، تقویت فرهنگ اعتماد، گنجاندن زمان‌های استراحت و استفاده از فناوری‌های نوین جهت سنجش مشارکت پیشنهاد می‌شود.

فهرست مطالب

مقدمه

در دنیای کسب و کار های امروزی ، صرفا حضور فیزیکی دیگر تعیین کننده بهره وری نیست . کارکنان ورود و حضور خود را در سیستم حضور و غیاب ثبت می کنند ؛ در جلسات کاری شرکت می کنند و همواره پشت میز های خود نشسته اند ، اما آیا کارمندان شما حقیقتا سر کار هستند ؟ این پدیده که اغلب تحت عنوان حضور گرایی از آن یاد می شود، توهمی از حضور را ایجاد می کند . نظر به ظاهر ، پرسنل سر کار هستند ، اما در واقع ممکن است در انجام فعالیت ها مشارکت نکرده ، حواسشان پرت بوده یا تمرکز کافی نداشته باشند .

توهم حضور ، چالش امروزه بسیاری از سازمان ها در سراسر جهان است . سابقا مدیران و کارفرمایان ، غیبت کارکنان را معضل بزرگی می دانستند ؛ حال آن که در حقیقت ، حضور گرایی می تواند بسیار آسیب رسان تر باشد . عدم تمرکز کارکنان در کار خود ، تاثیر سو قابل ملاحظه ای بر بهره وری ، خلاقیت و انگیزه کاری سایر پرسنل دارد .

اما سازمان ها چطور می توانند بهره وری حقیقی را از صرف حضور در محیط کار تمیز دهند ؟ مهم تر آن که ، برای تقویت مشارکت حقیقی کارکنان ، چه راهبرد هایی را می توان در پبش گرفت ؟ در این نوشتار ، به این سوال که آیا کارمندان شما حقیقتا سر کار هستند ؟ پاسخ می دهیم . ادامه مطالب را از دست ندهید .

توهم حضور : آیا کارمندان شما حقیقتا سر کار هستند ؟

آشنایی با توهم حضور:آیا کارمندان شما حقیقتا سر کار هستند ؟

 

حضور گرایی چیست ؟

حضور گرایی ، به شرایطی اطلاق می شود که در آن کارکنان حضور فیزیکی در محیط کار دارند ، اما به دلایل مختلفی نظیر استرس ، بیماری ، بی انگیزگی یا خستگی زیاد ، عملکرد کافی و مناسبی ندارند . برخلاف غیبت که پیگیری و تشخیص آن آسان است ، تشخیص حضور گرایی بسیار دشوار می باشد ، چرا که در ظاهر پرسنل مشغول به کار هستند ، اما حقیقتا عملکرد خوبی ندارند .

 

علل حضور گرایی

در شکل گیری پدیده حضور گرایی ، چندین عامل دخالت دارند ؛ از جمله :

 

فرهنگ محیط کار : برخی سازمان ها فرهنگی را نهادینه کرده اند که بر اساس آن ، گذراندن ساعات کاری طولانی یک مزیت و امتیاز محسوب می شود . از این رو ، پرسنل احساس می کنند که مجبورند حتما حضور فیزیکی و بلند مدتی در محیط کار داشته باشند ؛ حتی در صورتی که بازدهی کاری چندانی نداشته باشند .

عدم اطمینان شغلی : کارکنانی که ترس از دست دادن شغل خود را دارند ، حضور مداوم را به عملکرد مطلوب و بهره وری ترجیح می دهند تا بدین شکل ، متعهد به نظر برسند .

بی انگیزگی : چنانچه پرسنل احساس کنند که کار و تلاش آن ها نادیده گرفته می شود یا آن که خود بی انگیزه و غیر فعال باشند ، در عین حضور فیزیکی در محل کار ، تمرکز ذهنی کافی نخواهند داشت .

مشکلات جسمی : بیماری های مزمن یا مشکلات سلامت روان ، مانع از مشارکت و تمرکز کامل پرسنل در انجام فعالیت هایشان می شود .

بروکراسی و برگزاری جلسات بیش از حد : ممکن است پرسنل زمان زیادی را صرف شرکت در جلسات یا انجام کار های اداری طولانی و وقت گیر کنند که در اصل ، بهره وری و بازدهی زیادی ندارد .

 

اثرات حضور گرایی بر کسب و کار

 

افت بهره وری

یک پرسنل غیر فعال ، ممکن است ساعات زیادی را پشت میز کار خود بگذراند ، اما دستاورد کمی داشته باشد . حضور گرایی ، این قاتل خاموش بهره وری ،  تمام عملکرد تیم و خروجی های کار را تحت تاثیر قرار می دهد . مطالعات نشان می دهند که حضور گرایی ، هزینه بیشتری را به کسب و کار ها تحمیل می کند ؛ چرا که ناکارآمدی های حاصل از آن بسیار طولانی مدت می باشد .

 

کیفیت نامطلوب کار

چنانچه کارمندان تمرکز ذهنی نداشته باشند ،  احتمال آن که مرتکب خطا و اشتباه شوند ، ضرب الاجل ها را رعایت نکنند ، و یا خروجی ضعیفی داشته باشند ، بسیار بیش از سایرین است . این امر به تاخیر در انجام و تحویل پروژه ها ، نارضایتی مشتریان و ارباب رجوع و ضرر های مالی می انجامد .

 

فرهنگ اشتباه در محیط کار

در صورتی که حضور گرایی به یک هنجار تبدیل شود ، می تواند منجر به ایجاد یک محیط کار سمی گردد که در آن ، ساعت طولانی کار نسبت به مشارکت و بازدهی حقیقی ارجحیت دارد . این فرهنگ به مرور ، موجب دلسردی پرسنلی می گردد که مجدانه در پی مشارکت فعال و معنادار هستند . به علاوه ، زمانی که پرسنل حضور فیزیکی داشته باشند ، اما ذهنشان جای دیگر باشد ، حجم کاری آن ها اغلب به پرسنل فعال محول می شود که این عامل خود منجر به دلخوری کارکنان و کاهش روحیه و انگیزه آنان می گردد .

اثرات حضور گرایی بر کسب و کار

چگونه حضور گرایی را تشخیص دهیم ؟

از آن جایی که سنجش حضور گرایی دشوار تر از غیبت و از کار گریزی می باشد ، کسب و کار ها بایستی از راهبرد های موثر جهت تشخیص آن استفاده کنند . برخی از شاخص های شناسایی حضور گرایی عبارت اند از :

 

اشتباهات مکرر:  افزایش خطا ها و اشتباهات کاری می تواند حاکی از حواس پرتی و عدم مشارکت فعالانه و موثر نیروی کار باشد .

بی انگیزگی : پرسنلی که مشارکت کم رنگی در جلسات دارند ، از شرکت در آن ها طفره می روند و از حضور در جمع و کار های گروهی اجتناب می کنند ، ممکن است تمرکز ذهنی نداشته باشد .

سپری کردن ساعات طولانی در محیط کار و حداقل خروجی : ماندن طولانی مدت در محل کار با کمترین میزان نتایج و خروجی ، می تواند نشانگر حضور گرایی باشد .

 

راهبرد های موثر در مقابله با حضور گرایی

 

تمرکز بر نتایج به جای ساعات کار

به جای سنجش میزان بازدهی عملیاتی و بهره وری بر اساس زمان صرف شده پشت میز ، سازمان ها می بایست تمرکز خود را به خروجی و نتایج فعالیت ها معطوف نمایند . تعیین اهداف مشخص و سنجش عملکرد بر اساس میزان دستیابی به آن اهداف به جای حساسیت نشان دادن به صرف حضور در محیط کار ، می تواند چرخه حضور گرایی را بشکند .

 

 تقویت فرهنگ اعتماد و انعطاف پذیری

با فراهم نمودن امکان دورکاری، برنامه‌ریزی‌های کاری قابل تغییر، و متریک‌های عملکرد بر اساس نتایج، می‌توان پرسنل را تشویق نمود تا زمانی که در بهترین حالت و انرژی خود هستند، کار کنند، به جای آن که صرفا ساعت‌ها را بیهوده بگذرانند. در این میان اپ حضور و غیاب بدون دستگاه نیز می‌تواند نقش مهمی در مدیریت هوشمندانه زمان و عملکرد کارکنان ایفا کند و به سازمان‌ها کمک کند تا بهره‌وری واقعی را افزایش دهند.

 

گنجاندن زمان های استراحت متعدد در برنامه کاری

مطالعات نشان می دهند که استراحت های کوتاه مدت موجب افزایش تمرکز و بهره وری می گردد . تشویق کارکنان به استراحت و فاصله گرفتن موقت از مانیتور هایشان و شرکت در فعالیت های ورزشی ، به افزایش تمرکز آن ها کمک می کند .

 

استفاده از فناوری جهت افزایش مشارکت

ابزار های دیجیتالی مانند نرم افزار حضور و غیاب پیشرفته در پیگیری و سنجش میزان بهره وری بسیار موثر ظاهر شده اند . نرم افزار های مدیریت پروژه ، سیستم های پیگیری عملکرد و ابزار های بازخورد پرسنل ، همگی بینش هایی سودمند در رابطه با میزان مشارکت منابع انسانی ارائه می دهند .

شرکت کیمیاگران سرزمین رایانه

نتیجه‌گیری: مشارکت واقعی کارکنان

توهم حضور در محیط‌های کاری مدرن، چالشی است که می‌تواند بهره‌وری، کیفیت کار، و فرهنگ سازمانی را به شدت تحت تأثیر قرار دهد. در حالی که کارکنان ممکن است ساعت‌های زیادی در محل کار حضور داشته باشند، اما این حضور الزاما به معنای مشارکت فعال و اثربخش نیست. برای مقابله با این چالش، سازمان‌ها باید از رویکردهای نوین مانند تمرکز بر نتایج به جای ساعات کاری، تقویت فرهنگ اعتماد و انعطاف‌پذیری، و بهره‌گیری از فناوری‌های هوشمند استفاده کنند.

شرکت کیمیاگران سرزمین رایانه با ارائه‌ی سیستم‌های پیشرفته حضور و غیاب، ابزارهای مدیریت عملکرد، و فناوری‌های هوشمند، به سازمان‌ها کمک می‌کند تا توهم حضور را از بین ببرند و بهره‌وری واقعی را در نیروی انسانی خود افزایش دهند. اگر به دنبال راهکاری موثر برای افزایش مشارکت واقعی کارکنان و ارتقای فرهنگ سازمانی هستید، همین امروز با کیمیاگران سرزمین رایانه تماس بگیرید و تحول در مدیریت منابع انسانی را آغاز کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


لطفا برای دریافت مشاوره و خرید فرم را پر کنید.