OKR چیست و چه نقشی در رشد سازمان ها دارد؟
هر سازمان و کسب و کاری اهداف بلند مدت و کوتاه مدت مختلفی دارد که برای رسیدن به آن تلاش می کند. یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در رسیدن به اهداف و حاصل شدن موفقیت، هماهنگی بین واحدهای مختلف یک سازمان و پرسنل آن است. هر چه یک سازمان بزرگ تر و تعداد پرسنل آن زیادتر باشد، پیچیدگی های زیادی برای هماهنگ شدن پرسنل و زیر مجموعه های آن وجود دارد. به همین دلیل می توان گفت در چنین مواردی استفاده از OKR تاثیر زیادی در ایجاد هماهنگی بخش ها و کارمندان مختلف دارد.
okr چیست و چه نقشی در رشد سازمان ها دارد؟ یکی از چالش های مهمی که در شرکت های بزرگ و شرکت هایی که دارای شعب و زیر مجموعه های مختلف هستند، نحوه مدیریت کردن آن ها است. زمانی که تعداد شرکت های زیر مجموعه زیاد باشد، بدیهی است که مدیریت این نوع شرکت ها، کار سختی است. برای مثال حتما شما هم با خودتان فکر می کنید شرکت ها و برندهای بزرگ مانند توئیتر، اوبر، لینکدین، گوگل، اینتل و … با چه روش و متدی فعالیت می کنند؟
هر سازمان بزرگ دارای اهداف بلند مدت و کوتاه مدتی است که روی آن ها تمرکز داشته و همواره برای رسیدن به این موفقیت در این راستا تلاش می کنند. اما سوال مهم این است که این سازمان با چه روشی می توانند کل سازمان ها را هماهنگ کرده تا پرسنل و نیروهای آن ها در راستای یک هدف تلاش کنند. این سازمان ها از روشی به نام OKR برای مدیریت کسب و کار و شرکت خود استفاده می کنند. اگر تاکنون اسم این متد را نشنیده اید، تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا به طور کامل با این روش آشنا شوید.
- مدل OKR چیست؟
- تاریخچه تکنیک OKR
- دستیابی به اهداف شخصی با تکنیک OKR
- ساختار OKR چگونه است؟
- اجزای مختلف okr چیست؟
- چگونه از تکنیک OKR استفاده کنیم؟
- ویژگی های مهم اهداف OKR چیست؟
- نتایج کلیدی در OKR باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟
- ویژگی های مهم مقدمات در OKR چیست؟
- چگونه اهداف صحیح اتخاذ کنیم؟
- مراحل OKR؛ پیاده سازی okr چگونه انجام می شود؟
- مزایای استفاده از روش OKR
- OKR و KPI چه تفاوتی دارند؟
- نمونه ای از پیاده سازی okr در سازمان ها
- اشتباهات مرسوم در پیاده سازی okr کدام است؟
- معرفی بهترین کتاب ها در زمینه پیاده سازی okr
- برترین نرم افزار okr کدام است؟
- آموزش okr؛ چطور برای پیاده سازی او کی آر okr آموزش ببینیم؟
مدل OKR چیست؟
هر سازمان و کسب و کاری اهداف بلند مدت و کوتاه مدت مختلفی دارد که برای رسیدن به آن تلاش می کند. یکی از مهم ترین عوامل تاثیر گذار در رسیدن به اهداف و حاصل شدن موفقیت، هماهنگی بین واحدهای مختلف یک سازمان و پرسنل آن است. هر چه یک سازمان بزرگ تر و تعداد پرسنل آن زیادتر باشد، پیچیدگی های زیادی برای هماهنگ شدن پرسنل و زیر مجموعه های آن وجود دارد. به همین دلیل می توان گفت در چنین مواردی استفاده از okr تاثیر زیادی در ایجاد هماهنگی بخش ها و کارمندان مختلف دارد. okr مخفف عبارت Objective & Key Results به معنای اهداف و نتایج کلیدی است. در مدل okr راه کارها و روش هایی پیشنهاد و ارائه می شود که می توان به واسطه آن اهداف را تعریف کرد و سپس نتایج آن را به صورت سالیانه یا ماهیانه ارزیابی کرد.
در واقع هدف این تکنیک اجرای فرایندهای موثر در بهبود روند رهبری است. بدین صورت که بتوان از طریق مدیریت صحیح، سازمان ها، دپارتمان ها، افراد مختلف، تیم ها را به منظور پیشبرد به یک هدف مشخص، به یک دیگر متصل نمود. روند کار و نتیجه نهایی در تکنیک OKR بدین صورت است که می توان از معیار مشخصی برای اندازه گیری میزان دسترسی و دستیابی به اهداف استفاده نمود. همچنین بتوان معیارهای کیفی یک سازمان را به معیارهای کمی تبدیل کرد. تکنیک های okr در کنار داشتن استراتژی و تفکر استراتژی میتواند به مدیران سازمان ها در راستای تحقق اهداف سازمانی کمک شایانی کند.
تاریخچه تکنیک OKR
اولین بار تکنیک OKR در سال 1970 میلادی توسط اندی گراو (Andy Grove) در شرکت اینتل مطرح شد. صحبت کلیدی او بر مبنای اهداف، نتیجه کلیدی هستند، بود. این تکنیک با راه های مختلفی که داشت در شرکت اینتل اجرا هم شد. پس از آن 29 سال بعد یعنی در سال 1999 میلادی، جان دوئر(John Doerr) تغییراتی را روی این تکنیک اعمال نمود و سپس آن را در شرکت گوگل معرفی و اجرا کرد. عملکرد و تاثیر این تکنیک در شرکت گوگل به گونه ای بود که این شرکت توانست 40 نفر از پرسنل خود را به 6000 نفر افزایش داد. پس از آن حدود 20 سال از این برای پیشبرد اهداف مختلف خود از این تکنیک مجددا استفاده کرد.
همزمان با شرکت گوگل، شرکت های مختلف و معتبر دیگری نظیر شرکت های اینتل، گوگل، لینکدین، توئیتر و اسپاتیفای هم از این تکنیک استفاده کرده اند. ممکن است تصور کنید که این تکنیک صرفا برای شرکت ها و سازمان هایی که در حوزه دیجیتال و آنلاین فعالیت می کنند، کاربرد دارد. در صورتی که این چنین نیست و شرکت های مختلف دیگری از جمله شرکت های والمارت، تارگت و گاردین از این تکنیک برای پیشبرد اهداف خود استفاده نمودند.
بیشتر بخوانید: 10 نرم افزار برتر مدیریت منابع انسانی (HR)
دستیابی به اهداف شخصی با تکنیک OKR
تکیه بر ساختار تکنیک OKR، علاوه بر کمک به سازمان ها برای رسیدن بر اهداف مختلف می تواند برای رسیدن به اهداف شخصی نیز راهکارها و تکنیک های نوینی ارائه دهد. فقط کافی است پس از تعیین هدف، با ساختار OKR آشنا باشید و راهکارهای آن را عملی و اجرا کنید. در واقع راه کارهایی که در این تکنیک پیشنهاد و ارائه می شود، باعث می شود که هر فرد نسبت به وظایف خود آگاه باشد. سپس برای دستیابی به این اهداف، با تمرکز کامل و بدون منحرف شدن از مسیر، در راستای آن تلاش کند.
ساختار OKR چگونه است؟
هر تکنیکی که توسط افراد مختلف معرفی می شود، دارای ساختار مشخصی است. در واقع از طریق معرفی و اجرای این ساختار، می توان به فرمول مشخصی دست پیدا کرد. در واقع طبق نظر جان دوئر، فرمول OKR، تعیین یک هدف مشخص است. بدین صورت که فرد یا مدیر و رهبر یک گروه و سازمان باید یک تعریف جامع از این که “آن چه می خواهم انجام دهم” داشته باشد. پس از آن نتایج کلیدی (Key results) “چگونگی انجام کار و وظایف” است. با شناخت این تعریف می توانید بهتر درک کنید که هدف صرفا چیزی که قصد دارید و می خواهید به آن برسید، نیست. بلکه باید از طریق تکنیک okr راهی هم برای اندازه گیری میزان موفقیت شما در آن هدف هم باشد. با توجه به تعاریف ذکر شده می توان گفت که ساختار okr به شرح زیر است:
- 3 تا 5 هدف مشخص و تعیین شده را باید به صورت واضح به طور شخصی یا برای تیم وضع کنید.
- اهداف باید با وجود بلند پروازنه بودن، باید قابل اندازه گیری، کیفی، در زمان محدود باشد.
- برای هر هدف یک نتیجه گیری که امکان اندازه گیری و قابلیت دستیابی داشته باشد. این اهداف باید به گونه ای باشد که رسیدن به آن غیر ممکن نباشد.
- نتایج okr می تواند مبتنی بر موارد مختلفی از جمله تعامل، رشد، و عملکرد باشد.
- در مرحله آخر نتایج به صورت عددی نمایش داده می شود و می توانید از موفقیت یا عدم موفقیت خود اطمینان حاصل کنید.
بیشتر بخوانید: مدل bsc یا کارت امتیاز متوازن چیست؟
اجزای مختلف okr چیست؟
در تعریف okr چندین بار ذکر شد که تاکید اصلی این تکنیک روی تعیین هدف (Objective) است. چرا که صرفا با تعیین هدف می توان جهت حرکت را تعیین کرد. هر هدف به ویژه اهداف کوچک ممکن است دارای چندین نتیجه کلیدی (key results) است. در واقع با رسیدن به این نتایج کلیدی هر چند کوچک باشند، می توان به اهداف رسید. هر پروژه دارای مقدمات یا (Initiatives) است که به سازمان ها برای رسیدن به اهداف کلیدی آن کمک زیادی می کند. بنابراین به طور کلی می توان گفت که okr دارای اجزای مهم زیر است:
-
Objective (اهداف)
هدف یا اهداف شرحی است که قصد دارید تا در آینده به آن دست یابید. زمانی که هدف را تعیین می کنید، مانند این است که نقطه مقصد را می بینید و سپس می توانید مسیر راه رسیدن به اهداف را تعیین کنید. یکی از مهم ترین مواردی که زمان تعیین هدف باید به آن توجه داشته باشید، این است که هدف نباید شامل داده های فنی مختلفی باشد. بلکه باید برای همه اعضای تیم و کارمندان قابل فهم باشد. به همین دلیل می توان گفت یک هدف صحیح و خوب، هدفی است که کیفی باشد. در واقع زمانی که یک هدف مناسب به درستی انتخاب کنید، باعث می شود در انتهای کار شاهد تغییرات بالقوه و منحصر به فردی باشید. یکی از فاکتورهای دیگری که زمان تعیین هدف باید به آن توجه کنید این است که هدف باید به زمان وابسته باشد. بنابراین باید مدت زمان تقریبی که می خواهید به هدف برسید را تخمین بزنید. این مهلت و مدت زمان نیز باید قابل درک و هماهنگ با اهداف باشد.
-
key results (نتایج کلیدی)
تعیین و اطلاع از نتایج کلیدی احتمالی، یک بازدهی قابل سنجشی است که وجود آن در مسیر دستیابی به هدف لازم و ضروری است. در واقع اطلاع از نتایج کلیدی نوعی فرایند سنجش مسافت محسوب می شود که مقدار آن در ابتدا و انتهای مسیر مشخص و واضح است. بنابراین می توان گفت نتایج کلیدی می تواند به کارکنان و کل اعضای تیم و مدیران ارشد یک دید کلی بدهد که بتوانند بررسی کنید آیا در پیشبرد اهداف سازمان موثر بوده اند یا خیر؟ به صورتی که مشخص می کند چقدر با رسیدن به هدف نهایی فاصله است؟ برای این که بهتر بتوانید تعریف نتایج کلیدی را درک کنید، از خودتان بپرسید که چگونه باید به اهدافتان برسید؟ جوابی که برای این سوال می دهید، همان همان نتایج کلیدی است. نتایج کلیدی هم باید به عنوان یکی از مهم ترین اجزای OKR قابل سنجش و اندازه گیری باشد.
-
Initiatives (مقدمات)
یکی از مهم ترین اجزای جدایی ناپذیر در OKR ، مقدمات است. مقدمات به تمام پروژه ها و وظایفی گفته می شود که به شما در دستیابی به یک نتیجه کلیدی، کمک می کنند. برای مثال در صورتی که قصد انجام دادن یک پروژه را دارید، و صرفا بخواهید یا بتوانید 25 درصد از وظایف این پروژه را در عرض یک هفته انجام دهید؛ باید اعضای تیم را برای انجام دادن وظایف اصلی آن ها و برای 8 ساعت کار کردن در طول روز تشویق کنید. این مقدمات نیز باید در حیطه نفوذ شما و وابسته و محدود به یک زمان مشخص باشد.
بیشتر بخوانید: تفکر سیستمی چیست؟ مزایای تفکر سیستمی
چگونه از تکنیک OKR استفاده کنیم؟
پس از این که مدیران ارشد سازمان، OKR سازمان را تعریف کردند، باید آن را با سایر همکاران و پرسنلی که به نوعی در رسیدن به اهداف سازمان نقشی دارند مطرح کنند. سپس باید شاخص هایی که قصد نتیجه گرفتن و دستیابی به آن ها را دارید، به صورت منظم و به ویژه هفتگی به روز رسانی کنید. در واقع بدین صورت که اگر به بخشی از اهداف کوتاه مدت که باعث رسیدن و دستیابی به اهداف بلند مدت می شود، در آغاز هفته بعد اهداف و برنامه جدید را تنظیم کرده و به همکاران ارائه کنید. برای مثال ممکن است در برخی شرایط صرفا به 70 تا 75 درصد از نتایج رسیده باشید.
پس از آن در صورت لزوم اهداف را مرتب سازی کرده و متناسب با میزان اهمیت و تاثیری که در رشد نهایی سازمان دارند، ارائه کنید. حتی در صورتی که شرکت های زیر مجموعه و افراد فعال در سازمان تغییر کرده اند، شما هم لازم است که OKR را تغییر دهید. در واقع این ویژگی از جمله بهترین ویژگی های این تکنیک است که کمک می کند انعطاف پذیر باشید. در مرحله بعدی و طبق برنامه ریزی خود به صورت هفتگی، یا ماهانه اهداف خود را اندازه گیری و ارزیابی کنید. با این کار اطمینان حاصل می کنید که تا چه میزان پیشرفت و رشد داشته اید؟
ویژگی های مهم اهداف OKR چیست؟
تعیین هدف، مهم ترین قدم در اجرای تکنیک OKR محسوب می شود. اما ممکن است در برخی شرایط افرادی که قصد تعیین هدف برای کسب و کارشان را دارند، بپرسند که ویژگی مهم اهداف OKR چیست؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که مهم ترین ویژگی ها در مورد این تکنیک به شرح زیر است:
-
داشتن هماهنگی
اهداف هر تیم از واحدهای مختلف یک سازمان، باید با اهداف کل سازمان هماهنگی و تطابق داشته باشد. به گونه ای که از اهداف کل اعضای تیم و سازمان پشتیبانی کند. پس از آن در صورتی که گروه های مختلف یک سازمان دارای اهداف مختلفی باشند، باید توافق کلی آن ها بر سر ویژگی های بنیادین و مهم سازمان و شرکت مطرح و سپس طرح شود.
-
ثمر بخشی بالا
همان طور که می دانید هدف از تعیین هدف برای سازمان چه کوتاه مدت چه بلند مدت باید باعث تغییرات مثبت ویژه ای در کل سازمان و حتی واحدهای کوچک و زیر مجموعه آن شود. به صورتی که دستیابی به اهداف تیم، باعث تغییر و حتی خوشحالی کل شرکت و سازمان باشد.
-
وابسته بودن به زمان
زمانی که اهداف شرکت یا سازمان را به بازه زمانی مشخصی وابسته و محدود کنید، باعث افزایش تمرکز کل کارکنان برای دستیابی سریع تر به آن می شود. در واقع باید این کار می توانید در صورت لزوم در دوره های مختلف، اقدام به بازبینی اهداف نمایید. حتی در صورتی که تصمیمات درست یا غلطی گرفته اید، آن ها را اصلاح کنید یا با تمرکز بیشتری پیش ببرید. برای مثال اگر اهداف و عملکرد سازمان کمکی به ایجاد تغییرات مثبت در سازمان نمی کند، در دوره های بعدی اصلاحیه بزنید و مطرح کنید که قسمتی از هدف تغییر کرده و بنابراین عملکرد همکاران هم باید عوض شود.
- هر فرد باید برای خودش در طول یک فصل یا ۳ماه، بین ۳ تا ۵ هدف کوتاه مدت تعریف کند.
بیشتر بخوانید: ۱۰ کتاب برتر حوزه مدیریت و منابع انسانی
نتایج کلیدی در OKR باید دارای چه ویژگی هایی باشد؟
از جمله مهم ترین ویژگی های تعیین کننده که میزان صحیح و مناسب بودن نتایج کلیدی شاخص okr را مشخص می کنند به شرح زیر است:
-
داشتن ثمر بخشی بالا
نتایج کلیدی که در یک گروه به دست می آید، باید بازتاب دهنده تغییرات اساسی و مهمی باشد. بدین صورت که اگر یک گروه خاص از سازمان حداقل به 70 یا 80 درصد از اهداف خود برسد، بخش های دیگر سازمان هم تحت تاثیر ان قرار بگیرند.
-
مشخص و محدود بودن
یکی از مهم ترین فاکتورهای نشان دهنده نتایج کلیدی صحیح این است که محدود و متمرکز روی یک محدوده مشخص و شفاف باشد. چرا که نتایج کلیدی یک شرکت باید به طور کامل عوامل جامع و قابل سنجش را پوشش دهد. همچنین باید تاثیرات نسبتا زیادی روی گروه مشخصی از سازمان بگذارد.
-
قرار گرفتن در حیطه نفوذ
نتایج کلیدی باید به طور کامل در حیطه نفوذ شما باشد و بتوانید حتی کارهایی که خودتان هم انجام نمی دهید را پوشش دهد. برای مثال نوشتن 20 مقاله برای بلاگ کاملا در اختیار شما است و به آن می پردازید. در صورتی که اگر بتوانید برای این مقالات حدود 1000 بازدید به دست بیاورید، می توانید یک نتیجه کلیدی خوب داشته باشید. چون این مورد تحت کنترل شما نیست. بلکه فقط شما توانایی تاثیر گذاشتن روی به دست آمدن این نتیجه را دارید.
-
کمی باشد
یک نتیجه کلیدی صحیح باید کمی باشد و بتوان آن را اندازه گیری کرد.
بیشتر بخوانید: ۸ ابزار کاربردی دورکاری برای سازمانها
ویژگی های مهم مقدمات در OKR چیست؟
برای تهیه و تدوین برنامه ریزی های لازم برای مقدمات، باید به گونه ای اقدام کنید که دارای ویژگی های زیر باشد:
-
داشتن ساختار مشخص
یک مقدمه صحیح و مناسب در OKR، باید ساختار مشخصی داشته باشد. بدین صورت که بتوان محدوده آن را به صورت مشخص و شفاف تعیین و مطرح کرد. برای مثال برای تهیه کردن مقدمات لازم برای رسیدن به اهداف باید از افعالی که غیر مبهم و واضح هستند، مانند افعال زیر استفاده کنید:
- تاسیس کردن
- نوشتن
- به راه انداختن
- دیدن
- منتشر کردن
- بهبود دادن
- افزایش دادن
-
قابلیت تحت کنترل بودن
برای رسیدن به اهداف و تعیین مقدمات باید بتوانید در بازه های زمانی مختلف بتوانید به آن رسیدگی کنید. بدین صورت که باید قابلیت کنترل کردن کامل مقدمات را داشته باشید. همچنین نباید به افراد یا ابزارهای دیگر وابسته باشید.
چگونه اهداف صحیح اتخاذ کنیم؟
همان طور که در پاراگراف های بالاتر ذکر شد، از تکنیک OKR می توان به منظور رسیدن به اهداف شخصی و اهداف بزرگ و بلند مدت در کسب و کارهای مخلتف استفاده کرد. بنابراین اولین قدم برای اتخاذ تصمیمات صحیح و خوب، به کارگیری و دعوت به کار کردن از نیروی انسانی خبره و مسئولیت پذیر است. در واقع انتخاب منابع انسانی خوب به صورت مستمر و مستقیم تاثیر زیادی در افزایش تعامل و همکاری کارکنان در بخش های مختلف دارد. علاوه بر این، باعث می شود که پرسنل با تمرکز و تعهد بالاتری نسبت به وظایف خود اقدام کنند. برای هر سازمان و کسب و کارهای مختلف، نحوه تعیین هدف متفاوت است. برای مثال در صورتی که در حوزه منابع انسانی فعالیت می کنید، می توانید روی اهداف زیر تمرکز کنید:
- داشتن و تعهد شغلی
- حفظ کارمندان
- استخدام نیروهای با استعداد
- افزایش بهره وری کارکنان
- تعیین و تعریف فرهنگ سازمانی
- ایجاد تعادل در زندگی کاری
- بررسی عملکرد کارکنان
به کارگیری نیروی انسانی با شرایط ذکر شده، از مهم ترین اقدامات تاثیر گذار در افزایش بهره وری یک سازمان تلقی می شود. بنابراین کافی است برای تعیین هدف صحیح وظایفی را به کارکنان بسپارید که متناسب با شرایط کاری، شرایط روحی و میزان دانش و مهارت آن ها است.
مراحل OKR؛ پیاده سازی okr چگونه انجام می شود؟
پیاده سازی و اجرای متد okr در ظاهر ساده به نظر می رسد و فکر می کنیم می توان با تعیین هدف و تعریف نتایج کلیدی آن را پیاده سازی کنیم. اما برای نوشتن و اجرای سیستم okr خوب نیاز به داریم هدف تعریف شده را با نتایج کلیدی اندازه گیری کنیم. اهداف باید الهام بخش و فایل دستیابی باشند و با زمانبندی آنها بتوان نتایج کلیدی آن اندازه گیری کرد. برای هر هدف نیز سه تا پنج نتیجه کلیدی باید تعیین شود. سیستم okr در هر سازمانی توسط مدیران ارشد آن سازمان پیاده سازی می شود و همه کارکنان باید به آن متعهد باشند. Okr می تواند کسب درآمد چند برابری یا تولید محصول جدید باشد؛ برای هر دپارتمان از سازمان نیز می توان سیستم okr مخصوص را تنظیم کرد. تا این قسمت از مقاله در مورد اهمیت و قسمت های مختلف استفاده از تکنیک okr آشنا شدید. اما برای تهیه و تدوین این تکنیک بهتر است که ابتدا با مراحل پیاده سازی تکنیک آشنا شوید. مراحل OKR به شرح زیر است:
-
تعیین و مشخص کردن مهم ترین اهداف
در مرحله اول باید مهم ترین و اصلی ترین اهداف سازمان را مشخص کنید. به این اهداف، High level Objective می گویند. در این مرحله کافی است 3 تا هدف اصلی را مشخص کنید. در واقع باید تمرکز و زمان خود را در یک بازه زمانی مشخص روی این اهداف قرار دهید. بهتر از این است که زمان خود را روی 10 هدف با تاثیر کم تر بگذارید. اهدافی که در این مرحله انتخاب می کنید باید قابل اندازه گیری، شفاف، و زیر بنای سایر اهداف دیگر باشد. از این روش تعیین هدف، معمولا برای نوشتن و تعیین کردن okr زمان راه اندازی کسب و کارهای بزرگ، ثبت اختراعات، معرفی و تست محصولات و … استفاده کنید. در واقع این تکنیک را نباید در پروژه های روزانه استفاده کنید.
-
خرد کردن اهداف به پروژه های کوچک تر و نتایج کلیدی مهم
پس از این که هدف اصلی را تعیین کردید، باید پروژه های کوچکی را برای رسیدن به آن تعریف می کنیم. تعداد پروژه هایی که برای اهداف مختلف تعیین می کنید، با توجه به تعداد کارکنان و میزان توانایی هر فرد متفاوت خواهد بود. پروژه هایی که انتخاب و تعیین می کنید که با سرعت بیشتری بتوانید به اهدافتان برسید. به مثال زیر توجه کنید:
- هدف: افزایش 20 درصدی فروش شلوار
- نتایج کلیدی: فروش کامل 50 شلوار به صورت کامل
- پروژه ها: آغاز فروش شلوار
نکته مهمی که برای تعیین پروژه به آن توجه داشته باشید، مشخص بودن پروژه و نتیجه است. همچنین این نتایج باید قابل اندازه گیری باشد. به صورتی که بتوان زمان حاصل شدن نتایج، بتوانید نتایج را به صورت عددی نشان دهید. یکی از ویژگی های دیگری که در تعیین پروژه باید به آن توجه کنید، انتخاب پروژه های سخت است که شما را به چالش بکشد. در غیر این صورت تلاش زیادی برای آن نمی کنید و در نتیجه تاثیری هم در بهبود okr اصلی شما نخواهد داشت. با تعریف بهتر می توان گفت که پروژه ها باید جاه طلبانه باشند، یعنی نه آن قدر آسان که هیچ تلاشی برای آن نکنید، و نه آن قدر بلند پروازانه باشد که نتوانید به آن برسید.
-
تشکیل تیم برای رسیدن به نتایج کلیدی
برای هر پروژه یک lead تعریف کنید و سپس تیم تشکیل دهید. همان طور که می دانید نمی توان کارها را به صورت دسته جمعی انجام داد. بنابراین برای هر پروژه باید یک مسئول تعیین کنید و سپس آن ها را به اعضای تیم زیر مجموعه معرفی کنید. برای مثال در صورتی که قصد افزایش فروش دارید، یک مدیر مسئول انتخاب نمایید تا روی کار اعضای تیم مارکتینگ، کارشناسان فروش و تیم بازاریابی و … نظارت داشته باشد. یکی از نکات مهمی که در این مرحله باید به آن توجه کنید، این است که پروژه های کم اهمیت که تاثیری در بهبود یا افزایش بهره وری هدف اصلی ندارد را حذف کنید. این کار باعث هدر رفتن انرژی اعضای تیم می شود.
-
گزارش گیری ماهانه از هر تیم
به طور کلی OKR در پروژه های سه ماهه تعریف می شود. بدین صورت که هر تیم باید در یک دوره 3 ماهه به اهداف خود برسد. پس از این که زمان کلی مشخص شد، برای هر تیم آن را به پروژه های کوچک تر تبدیل کنید. بدین صورت که هر تیم در یک بازه زمانی یک ماهه به اهداف پروژه خود برسد. برای مثال در صورتی که قصد فروش 50 شلوار را دارید، در یک ماه اول باید حداقل تعدادی از شلوارها را بفروشید. همچنین برای بهبود روند فروش می توانید برای هر تیم یک جدول تعیین کنید و وضعیت آن ها را در بازه های زمانی مختلف بررسی کرده و درج کنید.
-
گزارش و اعلام کردن وضعیت همگانی به کل سازمان
در این مرحله تقریبا همه اعضای تیم وظایف اعضای مختلف تیم مشخص شده است. به همین دلیل در این مرحله باید تعیین شود که اعضای مختلف هر تیم برای رسیدن به نتایج کلیدی و هدف نهایی 3 ماهه باید چه کارهایی را انجام دهند؟ در واقع باید به طور جداگانه برای اعضای مختلف هر تیم، وظایف آن ها در یک بازه زمانی 3 ماهه تعریف و مشخص شود.
-
چک کردن هفتگی
هر هفته باید در جلسات مختلف به صورت هفتگی، آنلاین، حضوری یا تلفنی باید یک دیگر در مورد روند کار صحبت کنید. برای مثال در جلسات هفتگی حدود 50 دقیقه مفید باید در مورد روند کارها صحبت کنید. در این جلسات باید سریعا به سراغ اصل مطلب بروید. هدف از برگزاری این جلسات این است که اگر با مشکلی مواجه شدید، در همان ابتدای پروژه جلوی آن گرفته شود.
-
امتیاز دادن به پروژه ها
پس از پایان مدت زمان 3 ماهه باید بررسی کنید که آیا به پروژه ها و نتایج کلیدی رسیده اید یا خیر؟ برای مثال در پایان هر پروژه به نتایجی که به دست آمده یک استیکر یا یک عدد نهایی و یک عدد کف اختصاص دهید. چرا که در نهایت باید عدد و نمره نهایی را به کل سازمان نشان دهید. در این مرحله 3 ماهه اول نیازی نیست که اعضای تیم را بازخواست کنید. بلکه می توانید در ماه های بعدی برنامه ریزی دقیق تری داشته باشید تا در 3 ماهه بعدی به نتایج بهتر و با اعداد بالاتری برسید.
بیشتر بخوانید: سیستم مدیریت ارتباط با مشتری یا سیستم crm چیست؟
مزایای استفاده از روش OKR
مزایای استفاده از روش okr برای سازمان ها و شرکت های مختلف با یک دیگر فرق دارد. اما برخی از این مزایا برای همه سازمان ها و بهبود نقطه قوت آن ها با یک دیگر یکسان و مشابه است. به همین دلیل می توان گفت مهم ترین مزایای OKR به شرح زیر است:
-
ایجاد نظم فکری در سازمان با تعیین هدف اصلی
با استفاده از روش اٌ کی آر اهداف اصلی و فرعی از یک دیگر جدا می شوند. با این ویژگی سازمان با نظم و برنامه بهتری می تواند اهداف و وظایف تیم های مختلف را تعیین کند. علاوه بر این، طبق بررسی های انجام شده استفاده از این تکنیک کمک می کند که کارکنان آگاهی بیشتری نسبت به اهداف سازمان به دست آورند. همچنین دید واضح تری نسبت به وظایف شغلی خود داشته باشند. بنابراین در نهایت این کار باعث افزایش بهبود و کارایی و عملکرد کارکنان در بخش های مختلف سازمان می شود. زمانی که یک کارمند بداند که عمل کردن به وظایفش باعث نزدیک تر شدن و رسیدن به اهداف کلی سازمان می شود، با احساس مسئولیت پذیری بیشتری به وظایف خود می پردازد و احساس موثر بودن می کند.
-
تبیین موارد مهم و ضروری برای تک تک اعضای مجموعه
با تبیین موارد مهم و ضروری برای سازمان باعث به وجود آمدن ارتباطات ضروری در سطح سازمان بین گروه ها و تشکل ها می شود. در واقع زمانی که برای هر فرد و گروه اهداف را تبیین می کنید، باعث به وجود آمدن اثرات مثبت فراوانی بر عملکرد کارمندان می شود. همچنین باعث می شود که بین اعضای مختلف گروه احساس صمیمیت و همدلی به وجود آید. همچنین از طریق ایجاد و افزایش تعامل و صمیمت بین آن ها، باعث می شود که آن ها به یک دیگر برای رسیدن به اهداف کل سازمان کمک کنند.
-
قابلیت تشخیص شاخص برای سازمان
هر سازمان باید اهداف و پروژه هایی که در بازه های زمانی مختلف انجام می دهد را ارزیابی کند. در واقع از طریق ارزیابی کردن یک سازمان اطمینان حاصل می کند که میزان پیشرفت پروژه ها در زمان های مختلف چگونه است؟ پس از آن برای انجام اهداف بعدی برنامه ریزی می کند. علاوه بر این، به کمک ابزار مدیریتی OKR می توان اهداف های چالشی تر هم انتخاب کرد. بدین صورت اعضا و کارکنان تیم با رغبت و تلاش بیشتر عملکردهای بهتری انجام می دهند.
-
بهبود تمرکز روی تلاش های سازمان
برای ایجاد همبستگی و یکپارچگی بین اعضای مختلف سازمان، و در نهایت کمک برای رسیدن به اهداف سازمان، بهبود تمرکز روی اهداف و تلاش های سازمان تاثیر زیادی دارد. در واقع یکی از بهترین مزایای تکنیک OKR این است که روی چگونگی مشارکت کارکنان در یک بازه زمانی مشخص تمرکز دارد. سپس در شرایط بهتر ۶۰ درصد OKR های تیم یا شرکت، توسط کارکنان تعییبن می شود تا در نهایت انگیزه کافی برای بهبود تلاش های خود داشته باشند. در واقع با تکیه این تکنیک، اهداف و وظایف از طرف مدیر سازمان دیکته نمی شود.
-
بهبود انعطاف پذیری و قابلیت بازبینی کردن
یکی از بهترین مزایای تکنیک OKR این است که جزء سیستم های انعطاف پذیر محسوب می شود که می توان متناسب با شرایط موچود هر سازمان، نتایج کلیدی و اهداف کوتاه مدت را برای سازمان یا تیم ها تغییر داد. این ویژگی باعث می شود که مسیر تیم با شکست روبرو نشود. حتی از طریق بازبینی کردن فرایندها و عملکرد اعضای تیم و سازمان می توان در صورت لزوم مسیر را بازبینی کرد. علاوه بر این، می توان از نتیجه اهداف و نتایج کلیدی اطمینان حاصل کرد. سپس خطاها را رفع کرد و مجددا آغاز به حرکت کرد.
-
امکان توجه به کمیت و کیفیت اهداف
یکی از تفاوت های عمده ای که بین تکنیک OKR با سایر روش های هدف گذاری دارد، این است که علاوه بر توجه به اهداف، به نتایج کلیدی نیز توجه ویژه ای دارد. در واقع در این روش تمرکز روی این است که چگونه می توان به اهداف رسید؟ برای مثال در این روش می توان مسیر هدف گذاری را به 4 دسته مختلف تقسیم کرد. بدین صورت که می توان با رسیدن به یک چهارم مسیر، باید نتایج کلیدی را مجددا تعریف نمایید. با این کار باعث می شود که ادامه مسیر سازمان بدون ابهام و واضح مشخص باشد. علاوه بر این، با تعریف کردن نتایج کلیدی، می توان نیازها، فعالیت ها، ابزار و حتی ابتکارات لازم برای دستیابی به اهداف را ارائه و معرفی کرد.
بیشتر بخوانید: منظور از روش تجزیه و تحلیل swot چیست؟ | آشنایی با ماتریس swot
OKR و KPI چه تفاوتی دارند؟
تفاوت kpi و okr شاید در ابتدا بسیار واضح به نظر نرسد اما زمانی که در سازمان اجرا می شود به راحتی می توانید به تفاوت های آنها پی ببرید. همان طور که در پاراگراف های بالاتر ذکر شد، در تکنیک OKR به کمیت و داده های عددی توجه زیادی می شود. در تعریف KPI نیز می توان گفت که KPI مخفف شاخص های کلیدی عملکرد است و از آن برای ردیابی کردن معیارهای تجاری عملکرد افراد استفاده کرد. در صورتی که از okr برای تعریف نقاطی در سازمان و کسب و کار است که نیاز به تغییر دارند؛ می توان از آن استفاده کرد. در واقع kpi تعیین نمی کند که چه چیزی باید تغییر یا بهبود دهید تا یک سازمان رشد کند؟ در صورتی که تکنیک OKR به شما کمک می کند تا به وضوح ببینید و بررسی کنید که معیارهای سازمان آیا با کار روزانه اعضای تیم مرتبط است یا خیر؟
نمونه ای از پیاده سازی okr در سازمان ها
متد okr را می توان در بخش های مختلف سازمان پیاده سازی کرد؛ به طور مثال در سطح مدیریتی، دپارتمان های مختلف، تیم بازاریابی، در سطح فردی و … okr اجرا می شود. پیاده سازی سیستم okrدر سطوح مختلف سازمان موجب دستیابی به اهداف مشترک توسط همه اعضای شرکت می شود. در ادامه به نمونه هایی از پیاده سازی سیستم okrدر سازمان ها اشاره شده است.
Okrدر سطح شرکت
هدف(Objective): برنامه ریزی برای رشد درآمد در سال 1402
نتیجه کلیدی1(1Key Results): کسب درآمد ماهیانه 900میلیون تومان
نتیجه کلیدی2(2Key Results): افزایش 30درصدی فروش آنلاین
نتیجه کلیدی3(3Key Results): افتتاح دو شعبه جدید از فروشگاه های زیرمجموعه شرکت
این okr می تواند به okr تیم بازاریابی نیز کمک کند.
Okr تیم بازاریابی
هدف(Objective): افزایش نرخ تبدیل بازدیدکنندگان سایت در سال 1402
نتیجه کلیدی1(1Key Results): تعداد مشتریان سایت به 20000 نفر افزایش می یابد(افزایش نرخ تبدیل)
نتیجه کلیدی2(2Key Results): تعداد بازدیدکنندگان سایت به 70000نفر افزایش خواهد یافت.
نتیجه کلیدی3(3Key Results): دنبال کنندگان صفحه اینستاگرام به 500000نفر افزایش می یابد.
Okr منابع انسانی سازمان
هدف(Objective): بهبود تعامل و ارتباطات با کارکنان
نتیجه کلیدی1(1Key Results): با مدیریت استعدادها، توسعه و آموزش کارکنان به میزان زیادی افزایش می یابد.
نتیجه کلیدی2(2Key Results): غیبت یا تاخیر در کارکنان تا 35درصد کاهش می یابد.
نتیجه کلیدی3(3Key Results): با مدیریت عملکرد کارکنان، پاداش و مزایای آنها نیز افزایش می یابد.
Okr تیم مالی سازمان
هدف(Objective): افزایش ارزش مالی، سود و قیمت سهام شرکت و پیش بینی فروش در سال 1402.
نتیجه کلیدی1(1Key Results): هزینه های مربوط به مناقصهریال سرمایه گذاری ها و فروش و تولیدکنندگان به طوردقیق نظارت و کنترل می شود.
نتیجه کلیدی2(2Key Results): نقدینگی سازمان مدیریت می شود.
نتیجه کلیدی3(3Key Results): نظارت و رسیدگی به سیستم حقوق و مزایای کارکنان تا با مقررات منطبق باشد.
Okr تولید محصول در سازمان
هدف(Objective): تولید به صرفه محصول مطابق با ارزش های سازمان
نتیجه کلیدی1(1Key Results): افزایش 20درصدی تولید محصولات جدید برای حضور فعال در بازار رقابتی
نتیجه کلیدی2(2Key Results): مدیریت تولید در راستای توسعه کسب و کار و تولید محصولات با کیفیت
نتیجه کلیدی3(3Key Results): بهبود به کارگیری بهینه از منابع سازمان برای کاهش قیمت تمام شده تولید محصولات
اشتباهات مرسوم در پیاده سازی okr کدام است؟
ممکن است شما نیز از آن دست افرادی باشید که به تازگی با اصطلاح okr آشنا شده اید! برای اینکه بدانید okrچیست؟ و اینکه okr یعنی چی در ابتدا باید با مفهوم آن آشنا شوید. متد okr مخفف کلمه objective key results به معنی (اهداف/نتایج کلیدی) است که به مدیران سازمان کمک می کند با ایجاد یک مدل هدف گذاری شامل هدف اصلی و نتایج کلیدی، فعالیت هایی را برای سازمان تنظیم می کند که در راستای دستیابی به نتایج انجام می شوند. اما در مسیر اجرای سیستم okrلازم است بدانید که چه کارهایی را باید انجام دهید و از چه کارهایی اجتناب کنید. لذا در ادامه این مطلب به برخی اشتباهاتی که در مسیر اجرای سیستم okr ممکن است انجام دهید پرداخته ایم.
1.تعیین اهداف غیرقابل دستیابی
تعیین اهداف برای کسب و کار باید به گونه ای باشد که اعضای تیم را ترغیب و قانع به تلاش برای دستیابی به آنها کند. اگر کسب و کارها اهداف بلندپروازانه و غیرقابل باوری را برای خود تعیین کنند انگیزه لازم در کارکنان ایجاد نمی شود و از همان ابتدا نسبت به تحقق اهداف ناامید خواهند بود. در نتیجه با مشارکت و همفکری کارکنان سازمان اهدافی چالشی اما قابل دسترس را تعیین کنید تا چنانچه آنها نیز نسبت به تحقق کامل آن اطمینان نداشتند بدون ناامیدی برای پیشرفت بیشتر در این مسیر تلاش کنند.
2.مشخص نکردن مسئول اطمینان(directly responsible individual)
مسئول اطمینان از تکمیل روند okr به عنوان فردی که در کل این مسیر پاسخگوی فعالیت ها است نقش اساسی دارد و درصورتی که شخصی تحت عنوان DRI در سازمان تعیین نشود موجب آن می شود که در مواجهه با هر چالش یا مسئله ای کل اعضای تیم مواخذه و مقصر شمرده شوند. در نتیجه با تعیین یک نفر و سپردن این وظیفه به او انجام اهداف را به او بسپارید.
3.برنامه ریزی اهداف فقط از بالا به پایین (آبشاری)
برخی از سازمان ها برای متد okrاز اهداف آبشاری استفاده می کنند که این موضوع موجب می شود با تعیین اهداف از بالا به پایین انگیزه و استقلال کافی برای کارمندان ایجاد نشده و بر روند کلی OKR هم تاثیر منفی می گذارد. در حالیکه با ترغیب کارکنان و دادن آزادی عمل بیشتر به آنها موجب استفاده بهتر از فرصت ها شده و قطعا اولویت های اصلی سازمان را در نظر می گیرند. در راستای اهداف تعیین شده همکاری فوق العاده ای متعهدانه ای را با مجموعه دارند.
4.تعیین okr بدون ساختار و ابهام برانگیز
تعریف OKR باید به طور دقیق مشخص شود و با نشان دادن دقیق ارزش های سازمان پاسخگوی سوالات نیز باشد تا مسیر پیشرفت و دستیابی به اهداف را به خوبی نشان دهد. به طور مثال می توان OKR را با هدف افزایش درامد سالانه تعریف کرد و برای نتایج کلیدی هم به سوالاتی مانند به چه میزان درامد سالانه افزایش یابد؟ چند درصد فروش آنلاین افزایش یابد؟ و چند شعبه دیگر می توان برای سازمان افتتاح کرد؟ پاسخ دهد. به طور کلی با تعیین اهداف قابل اندازه گیری و عملی در بازه زمانی مشخص کارکنان دقیق می دانند که چه مسیری را باید طی کنند و به کجا می خواهند برسند.
5. عدم بررسی میزان پیشرفت به صورت هفتگی
برای مشاهده تاثیر مثبت و چشمگیر متد okrلازم است میزان پیشرفت طبق برنامه ریزی به صورت مرتب و هفتگی بررسی شود تا اعضای تیم نیز نظم خاص خود را داشته باشند. با تعیین اهداف و مشاهده روند پیشرفت می دانید چه میزان از کار انجام شده و با انگیزه بیشتری به انجام فعالیت ها می پردازید. به طور مثال می توانید با تشویق کارکنان به انجام درصدی از کار در هر هفته می بینید که در طی چند هفته میزان قابل توجهی از OKR را به سرانجام رسانده اید.
6.جایگزینی okr به جای مسئولیت ها و وظایف
گاهی اوقات اهداف OKR با فعالیت هایی که در این مسیر انجام می شود اشتباه گرفته می شود که باید بدانید مسئولیت هایی که برای تحقق اهداف انجام می دهید به معنی نتیجه نیست. در واقع شما از OKR برای تاثیرگذاری بر اعضای تیم استفاده می کنید و به اعضای تیم این امکان را می دهید که با خلاقیت و ارائه راهکارهای مناسب دستیابی به این تاثیر را تسهیل کنند. در نتیجه پروژه برنامه زمانبندی است که شما با انجام مجموعه ای از وظایف تلاش می کنید به آنچه که در ابتدا با عنوان هدف تعیین شده است دست یابید و برای رسیدن به آن ممکن است چندین پروژه را نیز همزمان با هم اجرا کنید.
بیشتر بخوانید: مدیریت تیم هیبرید
معرفی بهترین کتاب ها در زمینه پیاده سازی okr
یکی از بهترین روش های برای اینکه بدانید روش OKR چیست و OKR منابع انسانی را در سازمان پیاده سازی کنید یادگیری متد okrاز طریق مطالعه کتاب مرتبط در این زمینه است. در این بخش برخی کتاب های مرتبط با آموزش روش OKR را معرفی کرده ایم که امیدواریم در اجرای و پیاده سازی موفقیت آمیز OKR برای شما کمک کننده باشد.
1.کتاب راهنمای کاربردی پیاده سازی استراتژی به روش اهداف و نتایج کلیدی (OKR)
فرزانه غلام ابوالفضل در این کتاب به بیان روش های برنامه ریزی راهبردی و نوآوری در مدیریت سازمان ها پرداخته و با ارائه متدهایی به مدیران کمک می کند تا در بهبود عملکرد کارکنان موفق تر عمل کنند. در کتاب راهنمای کاربردی پیاده سازی استراتژی به روش اهداف و نتایج کلیدی تلاش می کند با نحوه اجرا و پیاده سازی متد okrپرداخته و آن را با ساده ترین شکل شرح داده است. مطالعه این کتاب به مدیران و روسای سازمان ها، شرکت ها و کارآفرینان پیشنهاد می شود.
2. راهنمای تدوین و پیادهسازی اهداف و نتایج کلیدی (OKR)
کتاب راهنمای تدوین و پیاده سازی اهداف و نتایج کلیدی تالیف بابک هزاوه و الهه حصیری به سازمان ها کمک می کند با دقت و چابکی برای اهداف سازمان برنامه ریزی کرده و با مفهوم OKR آشنا شوید و حتی این مفهوم را در کارهای روزمره خود نیز استفاده کنید تا با کمک اعضای تیم و کارکنان سازمان به نتایج مطلوب مد نظر دست یابید. این کتاب به هر شخصی که به دنبال تعیین اهداف سازمانی، تیم و … است در راستای تحقق اهداف مفید می باشد.
مخاطبان اصلی این کتاب مدیران بازاریابی، صاحبان کسب و کار، کارآفرینان و دانشجویان رشته های مدیریت، IT و صنایع هستند. خواندن این کتاب به این افراد کمک می کند که نکات اصلی برای تدوین اهداف استراتژیک سازمان و اجرای OKR را آموزش دیده و همچنین تکنیک های کاربردی برای پیاده سازی متد okrدر سازمان ها را ارائه می دهد.
3.کتاب مهم ها را بسنجید (Measure what matters)
جان دوئر در سال 2018 با انتشار این کتاب نقطه عطفی در پیاده سازی متد okrدر جهان ایجاد کرد. جان دوئر در این کتاب نشان می دهد که روش OKR چگونه به شرکت های بزرگ دنیا از جمله گوگل، اینتل، توئیتر و … کمک کرده تا به پیشرفت و توسعه پایدار دست یابند. و در ادامه بیان می کند که چطور به سایر شرکت ها کمک می کند. جان دوئر اولین بار در سال 1970با متد okrوقتی در شرکت اینتل به عنوان مهندس مشغول به کار بود آشنا شد.
جان دوئر توانست با استفاده از ایده های اندی گرو(ANDY GROVE) که آن زمان مدیر اینتل بود؛ در شرکت های زیادی سرمایه گذاری کند. در واقع او در کتاب مهم ها را بسنجید با نقل قول هایی از زبان بیل گیتس، بونو، اندی گرو و … نشان داده که تمرکز، چابکی سازمان، رشد با پیاده سازی صحیح OKR در شرکت ها محقق می شود. جان دوئر این کتاب را به مدیران و کارآفرینانی که به دنبال دستیابی به اهداف و دستاوردهای بزرگ هستند توصیه می کند.
برترین نرم افزار okr کدام است؟
نرم افزار OKR با تعیین و اندازه گیری اهداف مسیر پیشرفت برای دستیابی به آنها را نیز رصد می کند تا با استفاده از آن بر اهداف استراتژیک سازمان متمرکز شده و میزان پیشرفت خود را اندازه گیری کنید. در این بخش با برخی از بهترین نرم افزارهایی که به سازمان شما کمک می کند تا شاخص okr را پیاده سازی کنید معرفی شده اند.
1. نرم افزار okr هومینوها (Huminos)
Huminos با نظارت بر تیم و عملکرد کارکنان بر تنظیم دقیق اهداف در سطوح مختلف سازمانی و فردی کمک می کند. رابط کاربردی آسان این نرم افزار موجب شده با بروزرسانی آن از ویژگی های جدید این نرم فزار نیزاستفاده کنید. با کمک هومینو و استفاده از شاخص okr سلسله مراتبی و برگزاری جلسات تیمی، از نحوه اجرای عملیات مطلع هستید و جریان اطلاعات را نیز مدیریت می کنید. ویژگی PULSE موجود در نرم افزار هومینو موجب شده که با انجام نظرسنجی های دوره ای از کارکنان بازخوردهایی را دریافت کند که در شناسایی فرصت های پیشرفت و بهبود در آینده کمک کننده است. از طرفی با استفاده از این ویژگی می توانید در صورت وجود چالش های در سازمان در سریع ترین زمان ممکن مداخله کرده و آن را بهبود دهید. دانلود نرم افزار okrبه مدیران کمک می کند تا برای جلسات تیم برنامه ریزی کرده و با ابزارهایی مانند MICROSOFT نیز ادغام می شود.
2. نرم افزار okr جدول (Table)
table با ساده سازی اجرای شاخص okr در سازمان ها از طریق رابط کاربری آسان و تمیز به تیم ها کمک می کند تا به مدیریت اهداف سازمانی بپردازند. از طرفی با استفاده از دستیار هوش مصنوعی آن می توانید اهداف سازمان را تعیین و متناسب با آن استراتژی های خود را تنظیم کنید. ردیابی یا tability این نرم افزار کمک می کند تا با ردیابی اهداف شما دید دقیق از استراتژی سازمان برای اجرای چندokr و اجرای هر هدفی در هر زمانی برای ارزیابی وضعیت فعالیت های سازمان ایجاد کنید. از طرفی با زمانبندی و خودکارسازی فعالیت ها می توانید ضمن یادآوری آنها از انجام دقیق آنها نیز مطمئن شوید.
3. نرم افزار okr دوشنبه (monday)
Monday برمبنای مدیریت گردش کار از راه دور به okr کمک می کند. با دانلود نرم افزار okr و پس از ورود به برنامه می توانید فضای کاری خود را ایجاد کنید. حتی می توانید با وارد کردن اطلاعات از طریق فایل اکسل به فضای نرم افزار به مدیریت و اشتراک گذاری آنها بپردازید. ویژگی اتوماسیون با زمانبندی کارهای روزانه به شما کمک می کند تا از زمان خود به بهترین شکل استفاده کنید. از ویژگی های کلیدی Monday می توان به خودکارسازی تائید وظایف و پروژه ها، استفاده از ابزارهای یکپارچه سازی و الگوهای از پیش آماده اشاره کرد. این نرم افزار برای شروع کار مناسب کسب و کارهای نوپاست و پس از توسعه کسب و کار می توان از طرح های پولی ماهانه آن استفاده کرد.
4. نرم افزار okr وظیفه (taskade)
نرم افزار okr؛taskade موجب بهبود همکاری تیمی و بهبود عملکرد کارکنان می شود و با تسریع انجام کارها روند اجرای پروژه ها را نیز آسان می کند. با ایجاد لیست هایی از وظایف و اشتراک گذاری آن با سایر اعضای تیم می توان همکاری تیمی را بهبود داد. امکان چت با سایر اعضای تیم، زمانبندی کارها و اولویت بندی انها نیز وجود دارد که موجب تمرکز بهتر بر روی کار و پروژه ها می شود. از ویژگی های اصلی این نرم افزار می توان به ایجاد و مدیریت وظایف، اشتراک گذاری با دیگران، دعوت از اعضای تیم برای حضور در فضاهای کاری و خودکارسازی روند کارها اشاره کرد. در ابتدای شروع کار می توانید به طور رایگان از این برنامه استفاده کنید و اگر کسب و کار بزرگ دارید می توانید از طرح های پولی(حرفه ای، تجاری و نهایی) آن استفاده کنید.
5. نرم افزارokr آخر هفته (weekdone)
Weekdone نیز به عنوان یکی از بهترین نرم افزارهای okr محسوب می شود که دانلود نرم افزار okr ؛آخر هفته(weekdone) برای کسب و کار با ده کاربر با قیمت 108دلار قابل فعال سازی است. البته نسخه رایگان آن نیز برای تیم های سه نفره وجود دارد. با استفاده از ویژگی های کاربردی و پیچیده موجود در این نرم افزار می توان مسیر پیشرفت okr را مدیریت کرد و بر عملکرد تک تک کارکنان نیز نظارت داشت و اهداف فردی، تیمی و سازمانی را تنظیم کرد. از ویژگی های اصلی این نرم افزار می توان به پیگیری پیشرفت اجرای شاخص okr، بررسی عملکرد کارکنان، تعیین وظایف فردی و تیمی اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: دورکاری چیست؟ مزایای دورکاری برای کارمندان و سازمان ها
آموزش okr؛ چطور برای پیاده سازی او کی آر okr آموزش ببینیم؟
از مشکلات اصلی اغلب کسب و کارها نداشتن اهداف مشخص است یا اینکه اهداف مبهم و متعددی دارند که هر یک نتیجه خاص خود را دارد به همین دلیل همیشه در یک نقطه از این مسیر دستیابی به هدف با مشکل مواجه می شوند. این موضوع برای سازمان اهمیت زیادی دارد و زمانیکه شما به عنوان مدیر سازمان اهداف مشخص یا واضحی نداشته باشید بیشتر زمان مفید خود را صرف فعالیت های بی اهمیت و بی فایده می کنید و در انتها به نتیجه ای که به دنبالش هستید نمی رسید! در این میان یکی از موضوعاتی که برای همه سازمان ها و کسب و کارها اهمیت دارد اجرای روش okr است.
متد okr اولین بار در سال 1999 توسط گوگل استفاده شد و پس از آن در سال 2018 با چاپ کتاب جان دوئر شناخته شد که در حل بسیاری از مسائل مدیریتی سازمان ها راه حل های مطمئنی را ارائه می دهد. برای آموزش okr و یادگیری نوشتن و پیاده سازی آن در سازمان می توان از آموزش های okr که در سایت های مختلفی مانند فرادرس ارائه شده است بهره گرفت. در مجموع با رعایت برخی اصول و مراحل می توان برنامه ریزی okr را انجام داد؛ برخی از این مراحل در ادامه بیان شده است:
درک اصول okr: یادگیری اینکه روش okr چیست و درک مفاهیم مرتبط با okrشرح اهمیت زیادی دارد. با بررسی منابع آموزشی و کتاب های مرتبط با آموزش okr می توان به این درک رسید.
آموزش اعضای تیم: با برگزاری جلسات هم اندیشی در کنار اعضای تیم سازمانم می توان در خصوص مفاهیم okr، تعیین اهداف و نتایج کلیدی همفکری و مشارکت کرد.
تعیین اهداف: تیم های مختلف در سازمان اهداف خود را در راستای اهداف سازمانی تعریف می کنند به گونه ای که این اهداف قابل ارزیابی و اندازه گیری باشد.
تعیین نتایج کلیدی: براساس اهداف تعریف شده و برای هر هدف سه تا پنج نتیجه کلیدی تعریف می شود تا مسیر پیشرفت هدف را نشان دهد.
ارزیابی مسیر پیشرفت: با رصد و ارزیابی مسیر رسیدن به اهداف و نتایج کلیدی، با استفاده از ابزارهای مدیریتی و نرم افزارهای okr می توان پیشرفت را اندازه گیری و برنامه ریزی okr را انجام داد.
جمع بندی
پیادهسازی و اجرای متد okrدر سازمانها میتواند موجب بهبود قابل عملکرد و پیشرفت سطح دستیابی به اهداف سازمانی شود.برای این کار در ابتدا، مدیران و کارکنان سازمان باید با مفاهیم و اصول okr منابع انسانی آشنا شوند. این آشنایی شامل درک مفهوم اهداف و نتایج کلیدی (Key Results) است که باعث راهنمایی و تمرکز بر روی اولویتهای مهم در تعیین اهداف می شود. سپس باید استراتژی و اهداف سازمانی را مشخص کنید. استراتژی سازمان باید نشان دهنده جهتگیری کلی سازمان باشد. اهداف سازمانی نیز باید قابل اندازهگیری و مشخص باشند تا بتوان به طور دقیق مسیر پیشرفت را اندازه گیری کرد.
در ادامه اهداف را زمانبندی کرده و در تعداد محدود و قابل اندازه گیری تعریف می شوند. برای هر هدف سه تا پنج نتیجه کلیدی تعریف شده و با استفاده از ابزارهای کیفی نتایج کلیدی ارزیابی می شوند. برای کسب نتایج مطلوب از برنامه ریزی okr لازم است پیشرفت اهداف یا نتایج کلیدی را پیگیری کنید. ضمن اینکه با حفظ انگیزه کارکنان از طریق تشویق و تقدیر موجب پیشرفت بیشتر سیستم okr می شوید. در هر مرحله ای که براساس تغییرات نیاز به بروزرسانی در okr منابع انسانی باشد، باید براساس استراتژی سازمانی تغییرات صورت گیرد. در مجموع، پیادهسازی سیستم okr نیازمند تعهد و همکاری همه اعضای سازمان است. همچنین، انجام آزمایشها و بهبود مستمر در فرآیند OKR میتواند بهترین نتایج را به دنبال داشته باشد.
تکنیک OKR فقط در سازمان های بزرگ کاربرد داره؟ معمولا وظیفه انجام دادن این تکنیک بر عهده چه شخص یا واحدی در سازمان هست؟