بازاریابی موفق چگونه امکان پذیر است؟ | روش های بازاریابی موفق
بازاریابی را می توان به نوعی مدیریت ارتباط با مشتریان دانست. اما آنچه در اینجا مهم است شیوه چنین مدیریتی است. و اینکه در چه صورت می توان بهترین مدیریت را در ارتباط با مشتریان اعمال کرد
برای اینکه در بازاریابی موفق شوید ابتدا باید با مفاهیم اولیه بازاریابی آشنا بشید. تعاریف متعددی در مورد بازاریابی بیان شده است. از جمله اینکه بازاریابی یا مارکتینگ اجرای فعالیت هایی در فضای کسب و کار است. که جریان کالا و خدمات را از تولیدکننده به سمت مصرف کننده هدایت می کند. بنابراین مهم ترین پرسش این است که چگونه بتوان به بهترین نحو این جریان کالاها و خدمات را به دست مصرف کننده رساند. و بیشترین بهره وری و بازده را نصیب تولیدکننده کرد؟
بازاریابی موفق را می توان به نوعی مدیریت ارتباط با مشتریان دانست. اما آنچه در اینجا مهم است شیوه چنین مدیریتی است و اینکه در چه صورت می توان بهترین مدیریت را در ارتباط با مشتریان اعمال کرد. در ادامه سعی خواهیم کرد با ارائه توصیه هایی شما را در اعمال هر چه شایسته تر این نوع مدیریت یاری کنیم.
بازاریابی موفق یک محصول به چه عواملی بستگی دارد؟
در این بخش به بررسی راه های بازاریابی موفق محصول خواهیم پرداخت. توجه به این نکته الزامی است که بازاریابی محصول با معنای عام بازاریابی متفاوت است. تفاوت بین بازاریابی مرسوم و بازاریابی محصول این است که بازاریابی مرسوم( لفظ عام بازاریابی ) تمرکز بسیار گسترده تری دارد که شامل تمام فعالیت ها و استراتژی های مورد استفاده برای ارتقای یک برند و ایجاد آگاهی می شود. این اقدامات شامل تبلیغات، روابط عمومی، تولید محتوا، مدیریت رسانه های اجتماعی و موارد دیگر هستند. هدف اصلی بازاریابی مرسوم، ایجاد تصویری قوی از برند است.
اما بازاریابی محصول، شاخه ای تخصصی از بازاریابی است که به طور خاص بر ارتقاء، موقعیت یابی و موفقیت کلی یک محصول یا گروهی از محصولات خاص تمرکز دارد. ماموریت اصلی در بازاریابی محصول، افزایش تقاضا و استفاده از یک محصول است، به طور خلاصه، هدف از بازاریابی مرسوم تقویت کلی برند است، در حالیکه بازاریابی محصول بر روی افزایش تقاضا و پذیرش محصولات خاص تمرکز لیزری دارد. برای بازاریابی محصول درست و اصولی باید عوامل مختلفی را مورد بررسی قرار دهید. در ادامه به برخی از نکات مهم در بازاریابی می پردازیم.
بیشتر بخوانید: برندینگ چیست؟ چگونه برندسازی کنیم؟
1) مزیت رقابتی منحصر به فرد خود را ایجاد یا آن را تقویت کنید
منظور از مزیت رقابتی علت یا دلیل اصلی است. که دیگران را مجاب می کند تنها از شما و نه غیر از شما خرید کنند. یا از شما خدمات دریافت کنند. مزیت رقابتی همان یکه تازی شما در مقایسه با دیگر همکاران یا رقیبان شما در مورد کالا یا محصولی خاص است. به این معنا مشتریان باید بتوانند با دیدن امکانات و راهکارهای خاصتان، شما را به عنوان تولید کننده ای که محصول او دارای مزیت هایی در برابر دیگران رقیبان است دسته بندی کند. و در نهایت از شما محصولی را خریداری کنند. بنابراین لازم است شما بتوانید در بازار مزیت رقابتی خاص خود را خلق یا ایجاد کنید. و یا حتی در صورتی که از این امکان برخوردار هستید آن را تقویت کنید. این اقدامات باید به صورت همیشگی و پایدار انجام شود.
2) از بازاریابی شبکههای اجتماعی غافل نشوید
امروزه سایت ها و به خصوص شبکههای اجتماعی یکی از مهم ترین و قابل اتکاترین ابزارهای فروش هستند. در حال حاضر قدرت پول سازی و برندسازی این ابزارها بر کسی پوشیده نیست. و گردش مالی رخ داده در این حوزه نیز موید این واقعیت است. بنابراین لازم است برای داشتن یک بازاریابی موفق هرچه بهتر از قدرت شبکه های اجتماعی نیز برای آشکارتر کردن توانمندی های خود استفاده کنید.
3) محصول خود را براساس شرایط بازار قیمت گذاری کنید
قیمت گذاری شناور و به روزرسانی شده شما را حتی در داشتن یک مزیت رقابتی در حوزه هزینه ها نیز یاری می کند. شما باید با توجه به نوسانات بازار و توان مالی مشتریان خود. و بسیاری فاکتورهای دیگر محصولتان را قیمت گذاری کنید. چنانکه مشتری همین امر را یکی از مزایای خرید از شما در نظر بگیرد. برای این کار باید تحقیقات جامعی در حوزه بازار و شناسایی توان و قیمت گذاری رقبا داشته باشید.
4) وفادارسازی مشتریان قدیمی نسبت به خود
مشتریان قدیمی شما مشتریانی هستند که تا پیش از این نیز از محصول شما استفاده کرده اند. نکته مهم در مورد این مشتریان این است که بتوانید این نوع مشتریان را نسبت به محصول خود چنان متقاعد کنید. که آن ها هرگز به فکر تغییر وضع موجود و خرید همین محصول از رقبای شما نباشند. و درنهایت این مشتریان نسبت به شما وفادار شوند.
5) مزایای بیشتری در اختیار مشتریان جدید خود قرار دهید
شما در عرصه بازاریابی باید بتوانید کشش بالایی در مشتریان خود نسبت به محصولتان ایجاد کنید. بر این اساس مشتریان باید بخواهند تا شما و فقط شما را به عنوان مقصد خرید انتخاب کنند. چنین کاری را می توانید با در اختیار گذاشتن بخش بیشتری از امکانات برای آنان انجام دهید. تا آنان نیز در مقایسه با دیگران محصولات مشابه انگیزه بیشتری برای خرید محصول شما داشته باشند.
6) برای بهترین شدن برنامه ریزی کنید
سعی کنید در حوزه کاری خودتان بهترین باشید. مشتریان همیشه به دنبال بهترین ها هستند. آنان همیشه می خواهند نمره 20 کلاسشان باشند و نه افراد مردودی که باید مجددا هزینه کرده و امتحان دهند. بر این اساس سعی کنید با داشتن یک برنامه ریزی مستمر و دقیق در جهت اعتلای خودتان و بهبود عملکردتان تلاش کنید.
7) بررسی نیاز بازار و درک ترجیحات مشتری
توجه کنید که بازاریابی محصول، یک چرخ دنده ضروری در ماشین کسب و کار است که نقاط بین توسعه محصول، فروش و بازاریابی را به هم متصل می کند تا اطمینان حاصل شود که محصولات مناسب به موثرترین روش ممکن به مشتریان مناسب می رسند. بنابراین اولین قدم در بازاریابی، تحقیق در بازار برای کشف نیازها و ترجیحات است. کشف نیازها و خواسته های مشتری به ارتقا یک محصول یا خدمات قابل فروش کمک می کند. نظرسنجی از مشتری و بازاریابی نمونه محصول آزمایشی، دو نمونه از تکنیک هایی هستند که برای شناسایی خواسته های مشتریان استفاده می شوند. دانش کشف نیاز مشتری، در طراحی محصولاتی که مزایای واضحی را برای مشتریان نسبت به رقبا ارائه میکنند، مفید است. داشتن این مزایای رقابتی نقش تاثیر گذاری در افزایش فروش و بهبود سودآوری دارد.
8) بازاریابی مستقیم با تبلیغات گسترده و جذاب
اگر چه تبلیغات مستقیم از روش های ساده و قدیمی بازاریابی است اما همچنان نقش مهمی در افزایش فروش دارد. شما باید با تبلیغات اطلاعات کاملی از محصول و یا خدمات خود را در اختیار مشتری قرار دهید به طوری که مشتری را به خرید ترغیب کنید. البته در کنار تبلیغات باید تلاش کنید کیفیت کالای خود را بالا ببرید تا مشتریان قانع شوند خرید محصولات شما نسبت به رقبا سود بیشتری برای آنها دارد.
9) دسترسی آسان و کمک به مشتری برای تکمیل خرید
بازاریابی موفق فقط متقاعد کردن مشتری برای اقدام به خرید نیست. بازاریابی زمانی موفق است که مشتری خرید خود را انجام دهد و سود خرید به حساب شرکت واریز شود. بنابراین کمک به تکمیل خرید نقش مهمی در موفقیت بازاریابی دارد. لذا فراهم آوردن شرایط خرید آسان برای مشتریان یکی از رموز بازاریابی موفق است. امروزه به دلیل افزایش حجم ترافیک و کمبود وقت افراد ترجیح می دهند خریدهای خود را به صورت اینترنتی و آنلاین انجام دهند. ایجاد امکان خرید آنلاین، پرداخت آنلاین و ارسال محصولات ، به شما در جلب توجه مشتری کمک شایانی خواهد کرد.
10) توجه به جلوه های بصری و بسته بندی کاربردی محصولات
جلوه های بصری همواره نقش تاثیرگذاری در جلب توجه مشتری و ترغیب او به خرید محصول دارند. اولین قدم برای شروع تبلیغات این است که مشتری با دیدن محصول در نگاه اول آن را بپسندد. در غیر این صورت توضیحات شما درباره محصول روی مشتری بی تاثیر خواهد بود. بنابراین داشتن یک بسته بندی زیبا و شکیل می تواند تاثیر تبلیغات کلامی را افزایش دهد و با جلب توجه مشتری او را وادار به تصمیم گیری برای خرید کند.
11) انتخاب بازاریابان ماهر و آموزش آنان
امروزه بسیاری از شرکت ها افرادی را تحت عنوان بازاریاب استخدام می کنند. انتخاب این افراد در فروش شما تاثیر ویژه دارد، زیرا این بازاریاب است که وظیفه معرفی محصول و متقاعد کردن مشتری را دارد. پس بازاریاب باید بتواند به خوبی ویژگی ها و نقاط قوت محصولات را به مشتری توضیح دهد و با ایجاد نیاز و اعتماد سازی او را برای خرید محصول متقاعد کند. سعی کنید بازاریابان خود را از بین افراد با انگیزه و سخت کوش انتخاب کنید و با تشویق مداوم و ارائه دوره های آموزشی دانش آنان را به روز نگه دارید.
بیشتر بخوانید: دیجیتال مارکتینگ چیست و چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند؟
روش های بازاریابی موفق در خدمات رسانی چگونه است؟
روش بازاریابی موفق برای خدمات ارائه شده توسط یک شرکت یا سازمان با راه های بازاریابی موفق محصول تفاوت دارد. خدمات معمولا قابل لمس، اندازه گیری و تفکیک نیستند و به همین دلیل باید از روش های متفاوت برای تبلیغ آن ها استفاده کرد. روش ها و تکنیک های بازاریابی در مرحله اول مربوط به ایجاد فرصت می شوند، یعنی پیدا کردن جامعه هدف و ایجاد مسیرهایی که باعث سود بیشتر شما می شود. چند روش بازاریابی را در این قسمت توضیح خواهیم داد.
داستان سرایی درباره خدمات یا محصولات
یکی از راه های بازاریابی موفق و جذب مشتری استفاده از تکنیک داستان سرایی است. داستان سرایی سبب می شود تمام تمرکز، توجه احساسات و ذهن مشتری به سمت شما جلب شود و به این شکل پیام شما کامل و واضح به او منتقل می شود. منظور این است که اگر شما برای جلب مشتری شروع به تعریف و تمجید از خدمات یا محصول خود کنید مخاطب شما فکر می کند که قصد شما تنها فروش است ، اما اگر با یک مثال و داستان نیاز به آن خدمات را به صورت شفاف توضیح دهید احساس مخاطب را درگیر می کنید. در این شرایط احتمال احساس نیاز و خرید مشتری بالا می رود. اما توجه کنید که داستان شما باید مفید و مختصر باشد و تمام اطلاعات لازم را منتقل کند.
استفاده از نظرات مشتریان برای جلب توجه مشتریان دیگر
یکی از نکات مهم در بازاریابی خدماتی استفاده از نظرخود مشتریان در جهت افزایش فروش است. این موضوع از یک سو سبب می شود تا ایرادات ارائه خدمات در مجموعه خود را بشناسید و در جهت رفع آنها اقدام کنید، و از سوی دیگر به افزایش مشتریان شما کمک می کند. روش جذب مشتری با استفاده از نظرات مشتریان به این صورت است که می توانید از مشتریان خود بخواهید تا نظرات خود را در مورد خدمات شما در صفحه مجموعه شما به اشتراک بگذارند تا دیگران هم بتوانند این خدمات را بهتر و بیشتر بشناسند. همچنین می توانید مشتریان را از طریق اهدا جوایز ویژه ترغیب کنید تا خدمات شما را به دیگران معرفی کنند.
بازاریابی از طریق انتشار محتوای آموزشی
یکی از بهترین راههای بازاریابی موفق و افزایش فروش انتشار آموزش های مفید در مورد خدمات و محصولات مورد نظر است. روزانه تعداد زیادی از جستجوهای موتور جستجوگر به سرچ در مورد یادگیری موارد مختلف اختصاص می یابد. اگر شما با انتشار ویدئو های آموزشی و سایر محتواهای آموزشی بتوانید اطلاعات مفیدی در مورد خدمات خود را منعکس کنید، به راحتی می توانید فروشتان را افزایش دهید. در بازاریابی به وسیله آموزش شما یک محتوای مفید آموزشی منتشر می کنید و مخاطبی که به آن آموزش نیاز دارد در کنار یادگیری آموزش با خدمات شما هم آشنا می شود. این طریقه بازاریابی به دلیل شناسایی نیازهای مخاطب و ارائه راهکارهای مفید یه سرعت سبب اعتماد سازی می شود و نسبت به تبلیغات کلامی بازدهی بسیار بالاتری دارد.
عوامل موثر در سازماندهی بازاریابی موفق
برای اینکه یک مجموعه بازاریابی موفقی داشته باشیم باید بتوانیم به درستی مجموعه را سازماندهی کنیم. برای سازماندهی بازاریابی لازم است گام های زیر را طی کنید:
گام اول) تعیین هدف و استراتژی
ابتدا هدف مشخص و واضحی را برای تیم بازاریابی خود تعیین کنید. همچنین باید خط و مشی و استراتژی معینی را برای نحوه بازاریابی ارائه دهید. برای رسیدن به این مهم لازم است که تنوع محصولات و مشتریان هدف مشخص باشند. و همچنین تجارب گذشته و نحوه بازاریابی رقبا مورد بررسی قرار بگیرد. پس از تعیین هدف و انتخاب روش های مفید برای بازاریابی یک بازه زمانی را برای رسیدن به این اهداف تعیین کنید.
گام دوم) انتخاب مدل سازماندهی مناسب برای بازاریابی
طراحی یک چارت سازمانی ایده آل برای ساماندهی به فعالیت بازاریابان و نظارت بر تمام روش های بازاریابی در سازمان ضروری است. دو مدل مناسب چارت سازمانی برای بازاریابی در ادامه معرفی می شوند.
سازماندهی بر اساس نیاز مشتری
یک مدل سازماندهی بازاریابی موفق مدل تجربه مشتری است. در این مدل مشتری در اولویت قرار دارد یعنی سازمان بر اساس ساختار مشتری مداری حرکت می کند. این مدل بهترین روش برای واحد بازاریابی است. در این روش مهم ترین موضوع نحوه جذب، تعامل و نگهداری مشتریان است.
سازماندهی بر اساس عملکرد تیم
مدل دیگری که برای بازاریابی در سازمان ها کاربرد دارد مدل عملکردی است. یعنی سازماندهی پرسنل بازاریابی بر اساس کاری است که انجام می دهند. در این روش مدیر بازاریابی در رأس قرار می گیرد و بقیه گروه ها به صورت زیر مجموعه تقسیم بندی می شوند. به طور مثال، افرادی که بازاریابی مستقیم انجام می دهند در یک دسته و افرادی که امور مربوط به خدمات مشتریان را برعهده دارند در دسته دیگر تقسیم بندی می شوند.
بیشتر بخوانید: تحول دیجیتال چیست و چه اهمیتی دارد؟
بازاریاب موفق کیست؟ | چگونه یک بازاریاب موفق و حرفه ای شویم؟
یک بازاریاب حرفه ای کسی است که محصولات یا خدمات خود را به مشتریان بالقوه بفروشد و روز به روز تعداد مشتریان او بیشتر شود. این افراد تارگت های بالایی می زنند و فراتر از یک بازاریاب معمولی هستند به همین دلیل به آن ها حرفه ای می گویند. برای درک اینکه بازاریاب موفق کیست؟ باید اطلاعاتی در مورد ویژگی های بازاریاب حرفه ای کسب کنید.
ویژگی های بازاریاب موفق
داشتن انگیزه و اعتماد به نفس کافی
یک بازاریاب حرفه ای ابتدا باید خود به محصولاتش باور و اعتماد داشته باشد، در غیر این صورت نمی تواند مشتری را ترغیب به خرید کند. برای قدم نهادن در این مسیر باید اعتماد به نفس کافی داشته باشید و سعی کنید این اعتماد به نفس را با تمرینات مختلف افزایش دهید.
شناخت مشتریان و برقراری ارتباط دوستانه با او
شما برای این که یک بازاریابی حرفه ای انجام دهید باید مشتری را بشناسید. یک بازاریاب حرفه ای باید بتواند در یک ارتباط دوستانه با مشتری بفهمد که مشتری دقیقا چه نیازی دارد و به دنبال چیست، سپس هر آن چه که نیاز او را برطرف می کند را به او معرفی کند. همچنین انتقال نیازهای مشتری به شرکت می تواند راه برای توسعه محصولات هموارتر کند.
اهمیت به منافع مشتری و شرکت در کنارهم
اگر می خواهید یک بازاریاب موفق باشید باید بتوانید همسو با منافع خود، به منافع مشتریان هم اهمیت دهید و این حس را به مشتری منتقل کنید که منافع او هم برای شما اهمیت دارد. به این ترتیب می توانید با جلب اعتماد مشتری برای شرکت ، خودتان و مشتری سود آوری کنید.
به روز بودن و داشتن اطلاعات کافی در زمینه های مختلف
برای داشتن بیشترین فروش لازم است همیشه جدیدترین و کامل ترین اطلاعات را در مورد محصولات خود داشته باشید. اگر مشتری حس کند شما خودتان هنوز به درستی محصولات خود را نمی شناسید از خرید کالای شما منصرف می شود. همچنین سعی کنید در مورد تمام جنبه های محصولات خود اطلاعات کافی داشته باشید تا بتوانید به سوالات احتمالی مشتریان پاسخ دهید.
توانایی گوش دادن و درک نیاز مشتری
بازاریاب حرفه ای ابتدا با دقت به مشتری گوش می دهد تا از صحبت های او به نیاز او پی ببرد. زمانی که شما بتوانید مشتری خود را درک کنید و راه حل مشکلش را به او ارائه دهید او را به یک مشتری همیشگی تبدیل کرده اید.
داشتن صداقت و احترام به شخصیت مشتری
مهم ترین نکته بازاریابی موفق رعایت اصول اخلاقی و صداقت است. اگر شما توضیحات اغراق آمیز و غیر واقعی از محصولات خود ارائه دهید، مشتری حتما متوجه خواهد شد. اما اگر مشتری در شما صداقت ببیند و آن چه که می گویید در محصولات شما ببیند جز مشتریان وفادار شما خواهد شد.
جمع بندی
بازاریابی یکی از اصلی ترین دلایل پیشرفت شغلی، فروش محصولات و سود بیشتر است. طبق نظر دان و براداستریت، 48 درصد علل شکست کسب و بازاریابی از روش های درست و به کمک بازاریابان حرفه ای می تواند سودآوری کسب و کار شما را چند برابر کنند. البته انتخاب روش، زمان یا استراتژی غلط برای بازاریابی می تواند نتیجه عکس داشته باشد و زمان و هزینه شما را تلف کند. در این نوشتار اطلاعاتی پیرامون روش بازاریابی موفق ارائه شد. فراموش نکنید که چون کسب و کار شما منحصر به فرد است بازاریابی شما یا توجه به نیاز کسب و کار و مشتریان شما باید منحصر به فرد باشد.ب