مقدمه
در فرهنگ کاری معاصر ، سلامت و رفاه کارکنان اولویت کسب و کار ها می باشد . سازمان ها به این نکته پی برده اند که میزان سلامت و انرژی کارکنان آنها ، ارتباط مستقیمی با باز دهی و بهره وری ، انگیزه و روحیه کاری و عملکرد نهایی پرسنل دارد . یکی از عوامل اساسی در ارتقای سلامت نیروی کار ، مدیریت تغذیه می باشد . سیستم های مدیریت تغذیه ، به رویکرد های ساختاری در قبال برنامه ریزی ، تهیه و توزیع تغذیه در محیط کاری اطلاق می شود .
این سیستم ها بر عادات رژیم غذایی کارکنان ، زمان صرف غذا و دسترسی به گزینه های مغذی تاثیر گذاشته و نهایتا سبب ارتقای سطح سلامت و انرژی آن ها می گردد . موضوع این مقاله ، نقش سیستم های مدیریت تغذیه در ارتقای سلامت نیروی کار و میزان باز دهی پرسنل می باشد . ادامه مطالب را از دست ندهید .
رابطه میان تغذیه و بهره وری نیروی کار
همان طور که می دانید ، غذا منبع اصلی تامین انرژی بدن است و تغذیه کارکنان در یک روز کاری ، به شدت بر میزان تمرکز، بنیه و خلق و خوی آن ها تاثیر می گذارد . تغذیه نامطلوب که از مشخصات آن می توان به مصرف بیش از حد مواد غذایی فرآوری شده ، شکر و پیروی از الگو های غذایی نامنظم اشاره کرد ، اغلب منجر به خستگی ، انرژی کم و باز دهی پایین افراد می گردد . در مقابل ، یک رژیم غذایی متعادل و دربردارنده مواد مغذی ضروری ، میزان انرژی ، عملکرد های ذهنی و سلامت کلی را ارتقا می دهد .
در مطالعه ای که در ژورنال طب کار و محیط زیست به چاپ رسید ، نشان داده شد که کارکنانی که عادات رژیم غذایی نامطلوبی دارند ، 66 درصد بیش از سایر افرادی که رژیم غذایی معتدل دارند ، دچار افت بهره وری می شوند . این نتایج نمایانگر آن است که نوع تغذیه کارکنان ارتباط مستقیمی با عملکرد آن ها در محیط کار دارد . یک سیستم مدیریت تغذیه کارآمد ، نقش موثری در این باره ایفا کرده و اطمینان می یابد که تمامی کارکنان به مواد مغذی دسترسی دارند و بدین شکل سلامت ، میزان انرژی و مشارکت ایشان در فعالیت ها را ارتقا می دهد .
نقش سیستم مدیریت تغذیه در سلامت کارکنان
سیستم های مدیریت تغذیه و نرم افزار حضور و غیاب آنلاین از روش های مختلف بر سلامت کارکنان تاثیر می گذارد ؛ از برنامه ریزی تغذیه گرفته تا خدمات تهیه ، پخش ، تجهیزات و مکان صرف غذا که در ادامه به برخی از آن ها اشاره می کنیم :
اطمینان از دسترسی همگان به مواد مغذی
یکی از کارکرد های اصلی سیستم مدیریت تغذیه ، فراهم نمودن امکان دسترسی کارکنان به مواد غذایی و میان وعده های سالم است . امروزه بسیاری از محیط های کاری از برنامه های تغذیه جامعی تبعیت می کنند که دربردارنده میوه و سبزیجات تازه ، پروتئین بدون چربی و غلات کامل بوده و شکر و مواد فرآوری شده کمتری دارند .
تشویق به نهادینه شدن عادات غذایی منظم و ساختاری
عدم صرف غذا در وعده های معین یا به طور نامنظم می تواند به افت انرژی و کاهش تمرکز منتج شود . سیستم مدیریت تغذیه این تضمین را می دهد که کارکنان به مواد مغذی در فواصل منظم و پیوسته دسترسی داشته و بدین سان ، الگو های تغذیه ناسالم را کاهش می دهند .
سازمان هایی که زمان های کافی جهت صرف ناهار و بر طبق یک زمان بندی منظم و نیز مکان های استراحت و تغذیه با امکانات کامل را در اختیار پرسنل خود قرار می دهند ، نیروی کار خود را به صرف تغذیه در فواصل منظم تشویق نموده و از کاهش میزان قند خون که منجر به خستگی و تغییر خلق و خو می شود ، جلوگیری می کنند .
ارتقای سلامت ذهنی و روانی
رابطه میان تغذیه و سلامت روان بر کسی پوشیده نیست . مواد غذایی غنی از اسید های چرب امگا 3، آنتی اکسیدان ها و ویتامین های مختلف ، نقش چشمگیری در کاهش اضطراب ، تنش و افسردگی ایفا می کنند . زمانی که سیستم مدیریت تغذیه این مواد غذایی را در اولویت قرار دهد ، در اصل شفافیت ذهنی ، ثبات احساسی و سلامت کلی کارکنان را بهبود می بخشد .
در مقابل ، مصرف بیش از حد کافئین ، نوشیدنی های شیرین شده با شکر یا مواد مصنوعی و میان وعده های فرآوری شده ، منجر به نوسانات خلقی ، اضطراب و خستگی مفرط افراد می گردد . شرکت هایی که به جای فست فود و مواد غذایی کم ارزش ، جایگزین های سالم تری را به پرسنل خود عرضه می کنند ، به ایجاد یک محیط کاری مثبت و متمرکز کمک می کنند .
تشویق به نوشیدن آب
کم آبی یکی از عوامل رایج و در عین حال ، نادیده گرفته شده ای ست که مستقیما بر میزان انرژی پرسنل تاثیر می گذارد . عدم نوشیدن آب کافی باعث سردرد ، خستگی ، بی حالی و دشواری در تمرکز می گردد . سیستم های مدیریت تغذیه مطمئن می شوند که پرسنل به راحتی به آب آشامیدنی سالم و دستگاه های آب سرد کن دسترسی دارند . افزون بر آن ، این سیستم ها با ارسال یادآور هایی برای نوشیدن آب ، به افزایش سطح انرژی نیروی انسانی در طی ساعات کاری کمک می کنند .
تاثیر سیستم های مدیریت تغذیه بر میزان انرژی
سطح انرژی بدن نقش مهمی در تعیین کیفیت عملکرد ، خلاقیت و مشارکت کارکنان دارد . سیستم های مدیریت تغذیه به شیوه های زیر بر حفظ انرژی پرسنل در روزهای کاری تاثیر می گذارند :
تثبیت میزان قند خون
میزان قند خون ناپایدار به افت انرژی ، بی حالی و کندی عملکرد منتج می شود . زمانی که پرسنل وعده های غذایی با میزان شکر زیاد یا کربوهیدرات اصلاح شده را مصرف کنند ، قند خونشان به سرعت افزایش یافته و سپس افت می کند . این امر موجب خستگی فرد می گردد .
یک سیستم مدیریت تغذیه که به خوبی برنامه ریزی شده است ، از توازن درشت مغذی ها ( نظیر پروتئین ، چربی های سالم و کربوهیدرات پیچیده ) در وعده های غذایی اطمینان حاصل می کند و بدین شکل ، از نوسانات شدید قند خون پیشگیری می نماید . با ارائه میان وعده های سرشار از پروتئین مانند آجیل ، ماست و غلات کامل ، سطح انرژی پرسنل ثابت و در حد مطلوبی قرار خواهد گرفت .
بهینه سازی زمان مصرف تغذیه
زمانی که کارکنان در اوقات نامنظم وعده غذایی خود را مصرف کنند ، متابولیسم شان نامنظم می شود که این امر ، هضم دشوار و افت انرژی را به دنبال خواهد داشت . شرکت هایی که زمان های مشخصی را برای صرف غذا در نظر می گیرند و سعی در نهادینه شدن عادات غذایی سالم در کارکنان خود دارند ، به ثبات ریتم متابولیک و سطح انرژی نیروی کار خود کمک می کنند .
بهبود عملکرد مغز و تمرکز
تاثیر برخی از غذا ها از جمله سبزی های برگ سبز ، آجیل ، دانه ها و ماهی در بهبود عملکرد مغز به خوبی مشخص شده است . سیستم مدیریت تغذیه با لحاظ نمودن غذا های مقوی در برنامه غذایی پرسنل ، زمینه ساز بهبود حافظه ، تمرکز و توانایی تصمیم گیری آن ها می شود .
نتیجه گیری
در دنیای رقابتی امروز، سلامت و انرژی کارکنان نهتنها یک مزیت بلکه یک ضرورت برای بهبود بهرهوری و موفقیت سازمانهاست. سیستمهای مدیریت تغذیه، از طریق تأمین مواد غذایی مغذی، تنظیم زمانبندی وعدههای غذایی، تشویق به نوشیدن آب و ایجاد محیطی سالم برای صرف غذا، نقشی کلیدی در ارتقای عملکرد، انگیزه و سلامت ذهنی کارکنان ایفا میکنند.
شرکت کیمیاگران سرزمین رایانه با درک این اهمیت، میتواند از سیستمهای نوین مدیریت تغذیه برای بهبود سلامت و افزایش بازدهی پرسنل خود بهره بگیرد. اگر شما هم به دنبال ایجاد محیطی سالمتر، افزایش انرژی کارکنان و بهبود عملکرد تیم خود هستید، اکنون زمان اقدام است! با ما در ارتباط باشید تا راهکارهای اختصاصی برای مدیریت تغذیه در سازمان شما را ارائه دهیم.