12 اصل مهم داشتن یک سخنرانی تاثیرگذار

سخنرانی تاثیرگذار

به طور کلی آموختن و یاد گرفتن خوب سخنرانی کردن. و به بهترین شکل ممکن ارائه کردن مطالب به مخاطبین دارای دو جنبه اساسی است. اولی جنبه روانی است که باعث می شود شما ترس ها و اضطراب هایتان را کنار بگذارید. یا حداقل در زمان ارائه سخنرانی خود آن ها را تحت کنترل خود قرار دهید و یک سخنرانی تاثیرگذار داشته باشید. ثانیا این آموختن موجب می شود شما با دانستن اصول و ارزش های حاکم بر سخنرانی بتوانید سخنرانی تاثیرگذاری داشته باشید. و بر مخاطب خود تاثیر به سزایی بگذارید.

آیا داشتن سخنرانی تاثیرگذار نیازمند آن است که شما انسان سخنوری باشید؟ آیا نمی توان با مهارت در برخی توانایی ها سخنرانی تاثیرگذاری ارائه داد؟ آیا نمی توان سخنرانی کردن را به عنوان یک حرفه و یک کار حرفه ای آموخت؟ آیا سخنرانی اصول اساسی دارد. که شما باید آن ها را دانسته و هنگام سخنرانی آن ها را به کار بگیرید؟ این پرسش ها و بسیاری از پرسش های دیگر پرسش هایی هستند.که در ادامه در رابطه با سخنرانی کردن و یک ارائه جذاب در این مقاله در پی پاسخ به آن خواهیم بود.

به طور کلی آموختن و یاد گرفتن خوب سخنرانی کردن. و به بهترین شکل ممکن ارائه کردن مطالب به مخاطبین دارای دو جنبه اساسی است. اولی جنبه روانی است که باعث می شود شما ترس ها و اضطراب هایتان را کنار بگذارید. یا حداقل در زمان ارائه سخنرانی خود آن ها را تحت کنترل خود قرار دهید و یک سخنرانی تاثیرگذار داشته باشید. ثانیا این آموختن موجب می شود شما با دانستن اصول و ارزش های حاکم بر سخنرانی بتوانید سخنرانی تاثیرگذاری داشته باشید. و بر مخاطب خود تاثیر به سزایی بگذارید.

12 اصل مهم داشتن یک سخنرانی تاثیرگذار

فهرست عناوین مقاله

آمادگی همه جانبه و تمرین؛ رمز موفقیت در ارائه سخنرانی

سخنرانان موفق انسان های مافوق بشری نیستند که گویی نیرویی خارق العاده در درون خود دارند. سخنرانان حرفه ای کسانی هستند که طوری سخنرانی می کنند. که گویی در حال انجام راحت ترین کار دنیا هستند. اما این راحتی تنها در سایه آمادگی همه جانبه آن ها برای سخنرانی و دانستن اصول آن. و همچنین به دلیل تمرین و ممارست آن ها در ایراد سخنرانی تاثیرگذار به دست آمده است.

اولین و مهمترین نکته ای که باید آن را رعایت کنید این است که باید مطالب صحیح و درست را برای سخنرانی خود انتخاب کنید. سپس باید برای ایراد و ارائه سخنرانی خود برنامه ریزی کنید. برنامه ریزی که بدانید در چه مقطعی از سخنرانی تان چه چیزی باید بگوئید. و ار حواشی و مطالب زائد دوری گزینید. دومین نکته مهم این است که بایست سخنرانی خود را به دفعات تکرار کنید. تا ملکه ذهن شما شود.

داشتن اطلاعات مهم پیش از سخنرانی تاثیرگذار

لازم است پیش از ارائه هرگونه سخنرانی ابتدا درباره محتوای سخنرانی خود. اطلاعات مهم از جمله اطلاعات زیر را به خوبی جمع آوری کنید تا بدانید چگونه باید به ایراد سخنرانی بپردازید:

  • سعی کنید پیش از ارائه سخنرانی بدانید که مخاطبانتان چه کسانی هستند؟ آن ها از شما چه چیزی می خواهند؟ و مهم تر از آن بدانید که آن ها درباره موضوع سخنرانی چقدر سررشته دارند؟
  • سعی کنید پیش از ارائه سخنرانی بدانید که چقدر زمان برای سخنرانی به شما اختصاص داده شده است و بر طبق زمانبندی اعلام شده سخنرانی خود را تنظیم و به پیش ببرید.
  • سعی کنید پیش از ارائه سخنرانی بدانید که زمانی که برای پرسش و پاسخ پس از سخنرانی شما اختصاص داده شده است چقدر است و برای آن نیز برنامه ریزی منسجمی داشته باشید.
  • سعی کنید پیش از ارائه سخنرانی بدانید که چه تجهیزات سمعی و بصری برای سخنرانی در اختیار خواهید داشت و ارائه خود را متناسب با این ابزار تنظیم کنید.
  • سعی کنید پیش از ارائه سخنرانی بدانید که آرایش نشستن حضار در سالن سخنرانی به چه شکل خواهد بود.

داشتن اطلاعات مهم پیش از سخنرانی تاثیرگذار

برنامه ریزی برای ارائه سخنرانی تاثیرگذار

سخنرانی خوب مستلزم داشتن برنامه ریزی صحیح برای به پیش بردن آن است. بدون داشتن یک برنامه ریزی منظم و حرفه ای احتمال داشتن ارائه خوب. و سخنرانی کردن موثر شما تقریبا صفر خواهد بود. در ادامه نکاتی جهت برنامه ریزی برای سخنرانی عرضه می شود. که می تواند به شما برای داشتن یک سخنرانی خوب کمک کند.

1) هدف های خود را برای سخنرانی تان مشخص کنید

پیش از ارائه سخنرانی برای خود تعیین کنید که هدفتان از ایراد سخنرانی برای مخاطبانتان چیست؟ میخواهید مخاطبانتان از سخنرانی شما چه بهره ای ببرند؟ قصد دارید مخاطب شما زمانی که از جلسه سخنرانی شما بیرون می رود با چه دانشی. در مقایسه با زمانی که به سخنرانی شما گوش نداده است سخنرانی را ترک کند؟

شما قصد دارید با ارائه سخنرانی خود چه اهدافی را در سازمانتان محقق کنید و چه برنامه هایی را برای آینده سازمان خود تحقق ببخشید؟

2) برای داشتن سخنرانی تاثیرگذار به سخنرانی تان نظم ببخشید

سخنرانی در صورتی می تواند سخنرانی رضایت بخشی برای مخاطب باشد. و به اصطلاح او را در مورد محتوای سخنرانی شما درگیر کند که این سخنرانی به صورت کاملا منظم و مرتب ارائه شود. سعی کنید سخنرانی تان را در سه بخش مهم نظم ببخشید. این سه بخش شامل مقدمه، مطالب اصلی و جمع بندی می شود.

برای داشتن سخنرانی تاثیرگذار به سخنرانی تان نظم ببخشید

مقدمه سخنرانی تاثیرگذار

سخنرانی باید مقدمه تاثیرگذاری داشته باشد تا بتواند از ابتدا مخاطب شما را با شما همراه سازد. در این مقدمه شما باید کلیاتی از محتوای سخنرانی تان برای مخاطب عرضه کنید. تا مخاطب در جریان کلیات موضوع قرار گیرد. بهتر است این مقدمه به زبانی شیوا و ساده گفته شود. و جزئیات مطلب خود را در قسمت مطالب اصلی بیان کنید.

در این مقدمه باید بتوانید نقشه جامعی از اهداف و کاری که میخواهید در ادامه سخنرانی انجام دهید. برای مخاطب خود ترسیم کنید. در ادامه نیز با توجه به این نقشه حرکت کرده. و مطالب اصلی را گام به گام بر اساس این نقشه کلی به مخاطب عرضه کنید.

در واقع در بخش مقدمه سخنرانی شما باید در ابتدای صحبت هایتان توضیح دهید. که در این جلسه می خواهید به چه بحث هایی بپردازید. با این کار شما مقدمه ای می چینید و مخاطبانتان را برای ورود به بخش های بعدی آماده می کنید. این کار این حسن را دارد که ذهن مخاطب را به صورت کلی برای درک مابقی مطالب آماده می کند.

مطالب اصلی سخنرانی تاثیرگذار

در گام بعدی شما باید بتوانید محتوا و مطالب اصلی سخنرانی خود را به بیانی رسا در اختیار مخاطب قرار دهید. در این قسمت لازم است مطالب اصلی با ذکر جزئیات به مخاطب ارائه شود و نیازی به ایجاز در سخنرانی نیست و در حقیقت این قسمت از سخنرانی قسمت تفصیل بحث است.

زمانی که شما در حال ارائه مطالب اصلی سخنرانی هستید باید به صورت مدام از مخاطبتان بازخورد بگیرید. با دانستن این بازخوردها شما خواهید دانست که آیا آن ها همدلی لازم را با شما دارند یا ندارند. اگر مخاطبین بتوانند با شما همراه شوند شما در کارتان موفق بوده اید.

اما در صورتی که به هر دلیلی نتوانسته باشید با آن ها ارتباط برقرار کنید. می توانید برای ارائه مطالب اصلی از برخی تکنیک ها برای روان یا ساده سازی مطلب بهره ببرید. شما می توانید برای ارائه مطالب خود از استعاره های جاری زبانی، کنایه ها، ضرب المثل ها و بسیاری تکنیک های زبانی دیگر برای همراه ساختن مخاطبتان بهره بگیرید.

مطالب اصلی سخنرانی تاثیرگذار

جمع بندی سخنرانی

در انتهای سخنرانی شما باید جمع بندی کامل و جامعی از محتوای سخنرانی تاثیرگذار که ارائه کرده اید. در اختیار مخاطبتان قرار دهید. این جمع بندی در واقع خلاصه ای از گفته های شما در طول سخنرانی است. جمع بندی می تواند به عنوان نوعی یادآوری نهایی در مورد مطالبی که بیان کرده اید لحاظ شود. و از این جهت این روشی کارآمد برای ثبت داده ها در ذهن خواهد بود. در بخش جمع بندی، به اجمال نکات اصلی بحثتان را بازگو کنید و اگر برخی از اطلاعات نیاز به تاکید بیشتری دارد. در این قسمت بر اهمیت هر چه بیشتر آن ها تاکید کنید.

3) برای داشتن یک سخنرانی تاثیرگذار یادداشت تهیه کنید

برای ارائه بهتر سخنرانی و داشتن سخنرانی تاثیرگذار خود سعی کنید یادداشت های مناسبی تهیه کنید. و حین ارائه در دست داشته باشید. یادداشت برداری از مهمترین نکات محتوای ارائه تان، به شما امکان بیان هرچه بهتر آن ها را می دهد. به نحوی که شما می دانید در هر یک از گام های بیان مقدمه، مطالب اصلی و جمع بندی چه مواردی را باید بیان کنید.

یادداشت های شما باید مختصر و مفید باشد. به گونه ای که توضیح اضافی در کار نباشد. و این اطلاعات به صورت کاملا تیتروار و صرفا به جهت یادآوری در اختیار شما باشد. همچنین شما بتوانید با استفاده از این یادداشت ها اهم مطالب را به درست ترین شیوه بازگویی کنید. نیازی نیست در یادداشت های خود وارد جزئیات شوید. فقط لازم است بر اصول اساسی تمرکز کنید. و همین اصول را در حین سخنرانی به درستی بسط دهید.

4) برای محتوای قابل ارائه خود طرح تفصیلی تهیه کنید

سعی کنید در گزینش مطالب اصلی دقیق و سختگیر باشید. گاهی برخی سخنرانان مبتدی گمان می کنند برای داشتن یک سخنرانی خوب باید در سخنرانی خود چندین مطلب را پشت سر هم و بدون وقفه تکرار کنند. اما بر عکس، بیان و شرح کامل و منظم سه یا چهار مطلب اساسی خیلی بهتر از این است. که مقدار زیادی اطلاعات را به صورت شتاب زده و بدون هر گونه توضیح کافی و وافی به مخاطب ارائه کنید.

برای محتوای قابل ارائه خود طرح تفصیلی تهیه کنید

5) پیشاپیش مرزبندی دقیقی بین مطالب ارائه خود ترسیم کنید

گذار سنجیده بین قسمت های مختلف یک سخنرانی تاثیرگذار یکی از مهمترین عواملی است که سخنرانی شما را نزد مخاطب دلچسب و جذاب می سازد. این گذار سنجیده و به موقع باعث می شود مخاطب به تقدم و تاخر میان موارد مطرح شده در سخنرانی شما پی برده و رابطه منطقی بین آن ها را نیز به درستی متوجه شود.

شما در سخنرانی خود باید بتوانید تمایز دقیقی میان مطالب مهم و مطالب فرعی ارائه خود برقرار کنید به نوعی که این تمایز مخاطب را در تشخیص نکات اصلی از نکات فرعی کمک کند. باید بتوانید در طول سخنرانی با بیان خود تمایز میان نکات اصلی و فرعی گفتار خود را برجسته ساخته و به مخاطب وجود این تمایز را القاء کنید.

6) ایراد سخنرانی تان را تمرین کنید

پژوهش ها نشان می دهند که لحن و طنین صدای شما بهتر و بیش از واژگانی که از آن ها در لحاظات مختلف استفاده  می کنید در یادها می ماند. بنابراین یکی از رموز ماندگاری سخنرانی شما در ذهن مخاطبتان همین لحن و طنین صدای شماست. پس به یاد داشته باشید که باید روی نحوه ایراد سخنرانی خود کار کنید و بتوانید با انجام تمرین هایی آن را قوت بخشید.

برای شروع، بایستید و هر دو پایتان را قرص و محکم بر روزی زمین بگذارید. خیلی خودتان را سفت نگیرید و قوز هم نکنید. زیرا هر کدام از این دو وضعیت ایستادن در لحن و صدای شما تغییر ایجاد می کند. و باعث می شود صدای شما خفه شود. صمیمی و خودمانی رفتار کنید نه آنچنان شکننده باشید که تناسب اندام شما حین ارائه خراب شود و نه آنچنان عصاقورت داده باشید که مخاطبتان احساس ناراحتی کند.

ایراد سخنرانی تان را تمرین کنید

به سخنرانی دیگران توجه کنید

از هر فرصتی استفاده کنید تا بتوانید به سخنرانی سخنوران بزرگ گوش داده و از آن ها به عنوان بزرگان این کار نکات مهمی را بیاموزید. به دقایق و ظرافت های بسیار سخنرانی تاثیرگذار آن ها توجه کنید و سعی کنید با نکته سنجی بسیار آن ها را به خاطر سپرده و شما نیز این ظرایف را در سخنرانی خود اعمال کنید.

در شیوه سخنرانی تاثیرگذار آن ها دقیق شده و بدانید که چگونه با طرز بیان خودشان باعث می شوند توجهات به سمت آن ها جذب شود. ببینید که آن ها چگونه و در چه زمانی از مکث و چه زمانی از صدای بلند برای تاکید بر نکات مهم سخنرانی خود استفاده می کنند.

توجه کنید که آن ها چگونه آهنگ و لحن کلامشان را دائما تنوع می بخشند و مخاطب را با استفاده از چنین تکنیک هایی برای همراه کردنشان با خود به وجد می آورند. آیا داشتن سخنرانی تاثیرگذار نیازمند آن است که شما انسان سخنوری باشید؟ آیا نمی توان با مهارت در برخی توانایی ها سخنرانی تاثیرگذاری ارائه داد؟

آیا نمی توان سخنرانی کردن را به عنوان یک حرفه و یک کار حرفه ای آموخت؟ آیا سخنرانی اصول اساسی دارد که شما باید آن ها را دانسته و هنگم سخنرانی آن ها را به کار بگیرید؟ این پرسش ها و بسیاری از پرسش های دیگر پرسش هایی هستند که در ادامه در رابطه. با سخنرانی کردن و یک ارائه جذاب در این مقاله در پی پاسخ به آن خواهیم بود.

در ابتدای مقاله با شش گام از گام های تحقق بخشیدن به یک سخنرانی تاثیرگذار آشنا شدیم و دانستیم که این شش گام عبارتند از:

1) هدف های خود را برای سخنرانی تان مشخص کنید

2) به سخنرانی تان نظم ببخشید

3) یادداشت تهیه کنید

4) برای محتوای قابل ارائه خود طرح تفصیلی تهیه کنید

5) پیشاپیش مرزبندی دقیقی بین مطالب ارائه خود ترسیم کنید

6) ایراد سخنرانی تان را تمرین کنید

اکنون به بیان برخی از گام های دیگری که برای تحقق یک سخنرانی پرشور و تاثیرگذار لازم است می پردازیم.

به سخنرانی دیگران توجه کنید

7) محکم و با اعتقاد حرف بزنید

موقع ایراد سخنرانی یا ارائه مطلب سعی کنید مجسم کنید صدایتان آن چنان سرتاسر محل سخنرانی را فرا می گیرد که گویی موجی از دریا خود را تا چند متری روی ساحل دریا می غلتاند. این تمثیل در واقع نشان دهنده قدرت و اقتدار شما در ارائه مطالب و همچنین توانمندی شما در تاثیرگذاری روی مخاطبین است.

تسلط شما بر صدایتان حین سخنرانی فقط و فقط به قدرت و بلندای صدای شما مربوط نمی شود. بلکه باید به کلامتان و لحن آن نیز طنین مناسبی ببخشید تا مخاطب شما. را به عنوان فردی که به محتوای آن چه بیان می دارد معتقد است درک کند. بنابراین سعی کنید آهنگ کلامتان را کم و زیاد کنید تا بیانتان برای مخاطبتان دلچسب و دلنشین شده و از یکنواختی خارج شود.

زمانی را به یادآورید که شما مثل بسیاری از شنوندگان حال حاضر شما صرفا شنونده سخنرانی بودید. شما نیز یقینا با شنیدن یک سخنرانی بدون جاذبه و یکنواخت از آن سخنرانی خسته و رنجور می شدید. و می خواستید قبل از اتمام سخنرانی محل را ترک کنید. در این مواقع شما نمی توانستید شش دانگ حواس خود را به آن سخنرانی بسپارید و به همین دلیل سخنرانی نیز برای شما جذاب نبود.

8) برای داشتن سخنرانی تاثیرگذار از ابزارهای دیداری مثل نمایش اسلاید برای مخاطب استفاده کنید

استفاده از ابزارهای دیداری به روز و کارآمد می تواند سهم قابل توجهی از تاثیرگذاری ارائه شما را به خود اختصاص دهد. یکی از این ابزارهای دیداری مهم و نوین که می تواند به سخنران کمک زیادی بکند. استفاده از اسلایدهای نمایشی و فایل های اکسل و پاورپینت است که باعث می شود روند انتقال محتوای مطالب به مخاطبینتان سریع تر و بهتر انجام گیرد.

اسلایدهای شما باید شسته رفته و منظم باشند. اسلایدها نباید شلوغ و در هم ریخته باشند. علاوه بر این، لازم است اسلایدهای شما نوع قلم و سبک نوشتاری یکسانی داشته باشند. این موارد به جذابیت بصری ارائه شما کمک شایانی می کند. و همچنین در کنار قوت لحن و صدای شما در ارائه مطالب می تواند نقش تعیین کننده ای در فهم مطالب در نظر مخاطب شما داشته باشد.

برای داشتن سخنرانی تاثیرگذار از ابزارهای دیداری مثل نمایش اسلاید برای مخاطب استفاده کنید

مواظب تعداد اسلایدهای خود باشید

همانطور که پیش از این بیان شد. بیان و شرح کامل و منظم سه یا چهار مطلب اساسی خیلی بهتر از این است که مقدار زیادی اطلاعات را به صورت شتاب زده. و بدون هر گونه توضیح کافی و وافی به مخاطب ارائه کنید. در اینجا نیز باید حواستان باشد که اصولا نباید شما بیش از یک یا دو اسلاید در دقیقه را به خورد مخاطبینتان بدهید. چرا که اسلایدهای زیاد بیش از هر چیز نتیجه معکوس داشته و عدم توجه مخاطبین را در پی خواهد داشت.

مواظب اطلاعات غیرضروری موجود در اسلایدهای خود باشید. نباید در اسلایدهای خود اطلاعات غیرضروری قرار دهید چرا که فضای بصری اسلاید برای چنین امکانی فراهم نشده است. اسلایدها صرفا برای بیان اهم مطالب هستند و این توضیح شماست که موجب می شود اطلاعات مندرج در اسلایدها به زبان درآیند. بنابریان واژه ها و ارقام هر اسلاید را صرفا به چند مورد مهم محدود کنید و سعی نکنید همه اطلاعات را در اسلایدهای خود قرار دهید. دقت کنید که اسلایدهای شما نقش مکمل را در سخنرانی شما ایفا می کنند به نحوی که این اسلایدها باید به نوعی قدرت کلام شما را نافذتر و غنی تر سازند.

بنابراین انتظار اثربخشی خارق العاده ای از اسلایدهای خود نداشته باشید. بلکه بدانید که اسلایدهای شما می تواند به شما کمک کند تا ارائه بهتری داشته باشید و آنچه همچنان نقشی تعیین کننده را ایفا می کند قدرت نافذ و بیان قدرتمند شماست.

مواظب تعداد اسلایدهای خود باشید

9) برای داشتن یک سخنرانی تاثیرگذار باید راحت و آسوده باشید

ارائه مطلب و سخنرانی فرآیندی یک سویه به این معنا که شما صرفا در حال صحبت کردن باشید نیست. سخنرانی تاثیرگذار فرآیند دوسویه ای است که مخاطبان شما نیز بخشی از آن هستند. شاید ابتدا این گونه به نظر برسد که شما آن جلو رو به روی همه ایستاده اید. و در حال صحبت هستید اما مخاطبان نیز در لحظه لحظه این سخنرانی با شما هستند. و توجه به آن ها نیز جزو مهم ترین قسمت های یک سخنرانی تاثیرگذار است.

بر این اساس باید بکوشید نگاه حاضران در جلسه را به سمت خود جلب کنید. و آن ها را چه با بیانتان و چه با زبان بدن خود تحت تاثیر قرار دهید. هرگز یک جا یک گوشه مثل یک بازنده بوکس نایستید. و فقط نظاره گر باشید بلکه جا­به­جا شوید و از حرکات سر و دست هایتان استفاده کنید. هر قدر بتوانید ساده تر و خودمانی تر باشید احساس بهتری به مخاطب خود منتقل خواهید کرد. و از این حیث مخاطب نیز با شما بهتر ارتباط برقرار خواهد کرد و با شما صمیمی تر خواهد شد.

البته حواستان هم باشد که زیاد این طرف و آن طرف نروید. چون ممکن است این کار شما را مضطرب و مستاصل نشان بدهد. که چنین حالتی اصلا برازنده یک سخنران حرفه ای نیست.

10) در برابر مشکلاتی که حین سخنرانی برای شما به وجود می آید خونسرد باشید

حین سخنرانی ممکن است مشکلات غیرقابل پیش بینی رخ دهد که خونسردی. شما و مدیریت شایسته شما در این موارد می تواند نقش تعیین کننده ای در بازخورد وجهه شما در ضمیر مخاطب داشته باشد. مثلا ممکن است یادداشت های شما بر زمین بیفتد یا لامپ پروژکتور خراب شود. در این گونه موارد خونسردی شماست که می تواند نه تنها این مشکلات غیرقابل پیش بینی را حل و فصل کند. بلکه می تواند شما را به عنوان یک فرد خونسرد و قدرتمند در نظر مخاطب تثبیت کند.

اگر مشکل پیش آمده مشکلی است که شما می توانید با توانایی خود آن را برطرف کنید به حاضران نگاهی بکنید. لبخندی بزنید و مشکل را سریعا برطرف کنید. اما اگر مشکل پیش آمده دشوار تر از آن است که شما قادر باشید به تنهایی آن را رفع کنید. در این صورت باید سراغ برگزارکنندگان سخنرانی را بگیرید. و سعی کنید تا رفع شدن مشکل به بهترین نحو جلسه سخنرانی خود را ارائه کنید.

در برابر مشکلاتی که حین سخنرانی برای شما به وجود می آید خونسرد باشید

11) اگر در حین سخنرانی کسی صحبتتان را قطع کرد با دادن پاسخی کوتاه به او، سخنرانی خود را ادامه دهید

ممکن است حین سخنرانی به هر دلیلی مثل اینکه سوالی برای مخاطبین به وجود آمده باشد یا… کسی از حضار سخنرانی شما را قطع کند. ابتدا آرامش خود را حفظ کنید و نگران نظم منطقی گفتار خود نباشید. با دقت و در کمال آرامش به حرف او گوش دهید و به صورت کاملا همدلانه متوجه سخن او شوید.

سپس به صورتی که رشته کلام از دست شما خارج نشود پاسخ کوتاهی به او بدهید و سخنرانی خود را ادامه دهید. به او بگویید که در خلال بحث و در ادامه پرسش او پاسخ داده خواهد شد و لطفا صبور باشد. همچنین می توانید به او بگویید که در ادامه به صورت کاملا تفصیلی و کامل جواب خود را خواهید گرفت. در این حالت دیگر متوجه پرسش او نشوید و بر ارائه سازوار سخنرانی خود تمرکز کنید.

12) راهکارهای زیر را برای حفظ خونسردی در زمان سخنرانی را به کار بگیرید

زمانی که از بین تعداد زیاد سخنرانان نوبت سخنرانی شما می شود. با اطمینان خاطر به سمت تریبون حرکت کنید. و به حضار سخنرانی خود نیز لبخند بزنید. و سعی کنید به این شکل با آن ها ارتباط دوستانه و صمیم برقرار کنید. پیش از آغاز سخنرانی، یادداشت های خود را بر طبق ترتیب مدنظرتان روی میز سخنرانی خود مرتب کنید. چنان که برای پیداکردن ترتیب مطالب به زحمت نیفتید و از این جهت بتوانید راحت سخنرانی کنید. به خودتان بگوئید «من راحت انجامش میدهم» و مدام این عبارت را زیر زبان خود تکرار کنید.

اگر حس کردید که احتمال دارد دچار اضطراب و تشویش شوید. می توانید به عنوان یک تکنیک آرام سازی سعی کنید. صحنه ای آرامش بخش از گذشته یا خاطره خوشایندی را به ذهن بیاورید. می توانید قبل از سخنرانی خود این روش را تمرین کنید تا خونسردی خود را به دست آورید. اگر حین سخنرانی احساس کردید که برخی از حضار نگاه چندان خوشایندی به شما ندارند. یا از سخنرانی شما رضایت خاطر ندارند نگران نباشید. در عوض به دنبال افرادی بگردید که طی ارائه شما به شما نگاه مهرآمیز و دلگرم کننده ای دارند. می توانید با توجه به آن ها از شر نگاه سنگین مخاطبین دیگر فرار کنید. و خونسردی خود را حفظ کنید.

تجسم ذهنی

در ذهن خود تجسم کنید که الان در جایگاه سخنران قرار گرفته اید. و در حال ایراد سخنرانی خود با اعتماد به نفس کامل برای حضار هستید. حضار نیز با جان و دل در حال گوش سپردن به سخنرانی شما بوده و شما را تشویق می کنند. پشت تریبون بایستید و لحظه ای به جایگاه خود مسلط شوید. سعی کنید چند کلمه ساده و محبت آمیز بگویئید. یا حتی با حاضران شوخی کنید. تا از این طریق صدای خود را در این فضا شنیده و به آن عادت کنید.

افکار منفی از قبیل اینکه «اگر فلان طور بشود آن وقت. چه می شود؟» را از سر خود بیرون کنید. اگر شما واقعا خوب تمرین کرده باشید و آماده باشید هیچ اتفاقی نمی تواند جلوی سخنرانی تاثیرگذار شما را بگیرد. سعی کنید کمی زودتر از موعد سخنرانی به جلسه بروید. و اتاق محل سخنرانی خود را دیده و به آن عادت کنید. حس عادت داشتن به فضا موجب خونسردی شما خواهد شد.

 

برچسب ها:
لیست دسته بندی های مرتبط:

مقالات مرتبط

1 دیدگاه

  1. Azim 28 شهریور 1402 در 4:23 ب.ظ

    علاقه ای بسیار زیاد به یک سخنرانی خوب و انگیزشی دارم، اما چونکه هیچگاهی سخنرانی نکرده ام یک نوعه استرس خود نمیدانم باعث ترسم از سخنرانی میشود…

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم





مطالب مرتبط

10 Most Useful Reports for HR Decisions1

10 گزارش پرکاربرد برای تصمیمات منابع انسانی

Employee information security with software4

چگونه نرم افزارهای منابع انسانی می‌توانند از اطلاعات کارکنان محافظت کنند؟

مشکلات محاسبه کارکرد پرسنل در عید نوروز

مشکلات محاسبه کارکرد پرسنل در عید نوروز و راه حل های آن

مشکلات مدیریت کارکرد پرسنل در ماه رمضان و و راه حل های آن

مشکلات مدیریت کارکرد پرسنل در ماه رمضان و و راه حل های آن

نظارت بر تردد پرسنل و تاثیر آن در بهبود فرایند های سازمان

چطور نظارت بر تردد پرسنل می‌تواند به بهبود فرآیندهای داخلی سازمان کمک کند؟

چگونه می توانم رضایت شغلی کارکنان از طریق مدیریت دقیق و بهینه منابع انسانی ارتقا دهم ؟

چگونه می توانم رضایت شغلی کارکنان از طریق مدیریت دقیق و بهینه منابع انسانی ارتقا دهم ؟

مدیریت حضور و غیاب از راه دور : چطور می توانید بدون نگرانی از گزارش های اشتباه ، زمان کارکنان را ثبت کنید با ازدیاد دور کاری ، شرکت ها با چالشی جدید مواجه شده اند : پیگیری و ثبت دقیق ساعات کاری کارکنان ، بدون نگرانی از بابت گزارش های اشتباه . برخلاف بافت مرسوم اداری که در آن ناظران ، شخصا و به طور فیزیکی بر حضور و غیاب منابع انسانی اشراف و نظارت دارند ، مدیریت دور کاری تنها به اصل اعتماد و تکنولوژی وابسته است . با این حال ، ثبت زمان های نادرست ، ساعت زنی حضور و غیاب دوستانه و ادعا های دروغین در رابطه با ساعات کاری ، می تواند به ضرر های مالی ، ‌کاهش بهره وری و ناکارآمدی های مدیریتی بی انجامد . خوشبختانه ، در راهکار های مدرن مدیریت حضور و غیاب کارمندان ، از فناوری های جدید به منظور ارائه گزارشات معتبر و ثبت زمان های کاری عاری از هرگونه خطا و تقلب استفاده شده است . در مقاله پیش رو ، به جدید ترین و موثر ترین متد های ثبت دقیق زمان های کاری کارکنان ، جلوگیری از دستکاری و ایجاد فرهنگ شفاف دور کاری می پردازیم . ادامه مطالب را از دست ندهید . چالش های مدیریت حضور و غیاب کارکنان دور کار پیش از پرداختن به راهکار ها ، لازم است با موانع متداول پیش روی کسب و کار ها در نظارت بر وضعیت حضور و غیاب پرسنل دور کارشان آشنا شویم . موانعی از قبیل : • ریسک های مربوط به گزارشگری دستی و غیر اتوماتیک : گزارش خود پرسنل از ساعات کاری شان می تواند به گزارشگری های غلط ( چه به صورت عمدی و چه سهوی ) منجر شود . • ساعت زنی حضور و غیاب دوستانه : در این شرایط که به بادی پانچینگ نیز معروف است ، کارمندان به جای یکدیگر ساعت زنی حضور و غیاب را انجام می دهند . این پدیده در سیستم های حضور و غیاب دستی یا با امنیت پایین ، بیشتر رواج دارد . • تفاوت های مناطق زمانی : تیم های کاری بین المللی در نقاط زمانی مختلفی فعالیت می کنند که این امر ، رهگیری ساعات استاندارد کاری را با دشواری های زیادی همراه نموده است . • عدم نظارت لحظه ای : احراز و ثبت ساعات کاری بدون یک نظارت مستقیم چالش برانگیز است . • مشارکت و پاسخگویی کم : پرسنل دور کار در صورت عدم پیگیری ساعات کاری به صورت جدی و مستمر ، انگیزه کمتری برای مشارکت و پاسخگویی احساس می کنند . برای رفع این چالش ها ، تلفیقی از ابزار های پیگیری زمان پیشرفته ، سیاست های محکم سازمانی و راهبرد های مشارکت پرسنل لازم است . شیوه های برتر پیگیری و ثبت دقیق وضعیت حضور و غیاب از راه دور سیستم های حضور و غیاب بیومتریک و پیگیری زمان با استفاده از هوش مصنوعی احراز هویت بیومتریکی که از نمود های آن می توان به تشخیص چهره یا اسکن اثر انگشت اشاره کرد ، این اطمینان خاطر را می دهد که صرفا پرسنل مورد نظر حضور و زمان شروع و اتمام کار خود را در سیستم ثبت می کند . شیوه های پیگیری زمان و مدیریت حضور و غیاب کارمندان مبتنی بر هوش مصنوعی قادر به تحلیل الگو ها ، شناسایی موارد غیر عادی و احراز هویت از طریق شناسایی چهره به صورت زنده بوده و مانع از انجام تخلفاتی همچون ساعت زنی حضور و غیاب دوستانه می شوند . نرم افزار های اتوماتیک پیگیری زمان اپلیکیشن ها و نرم افزار های حضور و غیاب و پیگیری دقیق زمان مانند نرم افزار حضور و غیاب کسرا ، به طور خودکار بر ساعات کاری کارکنان نظارت دارند . این ابزار های پیشرفته دارای قابلیت های زیر می باشند :  پیگیری لحظه ای زمان : جهت ثبت دقیق زمان شروع و پایان کار  اسکرین شات خودکار : جهت اطمینان از پیشرفت و استمرار کار  تشخیص زمان های بی کاری و عدم فعالیت : با هدف حصول اطمینان از استمرار مشارکت کارکنان  حصار بندی جغرافیایی ( برای تیم های کاری و ترکیبی ) : جهت اطمینان از حضور نیروی انسانی در محل های مورد نظر پیگیری حضور و غیاب بر اساس جی پی اس اپلیکیشن های حضور و غیاب مبتنی بر فناوری جی پی اس به خوبی قادر به احراز موقعیت مکانی پرسنل دور کار ، در ماموریت یا سفر های کاری می باشند ‌. از این طریق اطمینان حاصل می شود که پرسنل از موقعیت مکانی و کاری مورد نظر ساعت زنی حضور و غیاب را انجام می دهند ، نه از مکان های غیر مجاز و تعریف نشده . کارت پانچ های دیجیتالی و سیستم حضور و غیاب کلود سیستم های مجازی کارت پانچ به کارکنان امکان ثبت زمان شروع و پایان کار خود را به طور دیجیتالی و از طریق اپلیکیشن های موبایل یا پرتال های اینترنتی می دهند . نرم افزار های حضور و غیاب ابری ، دسترسی مرکزی را فراهم نموده و موجب شفافیت و دسترسی لحظه ای به داده ها و اطلاعات حضور و غیاب به تیم های دپارتمان منابع انسانی می شوند . باز دهی کاری و نظارت بر فعالیت در نرم افزار های نظارت بر میزان باز دهی و بهره وری موارد زیر پیگیری می گردند :  پیگیری ضربه کلید و جا به جایی موس : به منظور اطمینان از فعالیت مستمر  استفاده از اپلیکیشن و وب سایت : جهت پیگیری فعالیت های کاری  شناسایی مراحل کلیدی پروژه : به منظور اطمینان از خروجی حقیقی و نه صرفا ثبت حضور و غیاب شرکت ها با بررسی میزان باز دهی و بهره وری به جای صرفا ساعات کاری ثبت شده در سیستم ، تصویر واضح تری از کار ها و وظایف انجام شده به دست خواهند آورد . هماهنگی سیستم پیگیری زمان با سیستم های پرداختی سیستم های حضور و غیاب خودکاری که با نرم افزار های پرداخت حقوق یکپارچه و هماهنگ می شوند ، امکان بروز هرگونه خطا و اشتباه در محاسبه حق الزحمه را از بین می برند . با این کار ، از پرداخت بیش از حق الزحمه واقعی به دنبال گزارشگری های اشتباه جلوگیری شده ، و این اطمینان حاصل می شود که کارکنان دقیقا و به طور منصفانه بر اساس ساعات کاری حقیقی حقوق دریافت می کنند . ایجاد فرهنگ شفافیت و وظیفه شناسی شرکت ها بایستی افزون بر به کار گیری فناوری های جدید در مدیریت و کنترل تردد پرسنل خود ، فرهنگی از اعتماد و وظیفه شناسی را نهادینه کنند . راهبرد های مورد نیاز در این باره عبارت اند از :  سیاست های روشن حضور و غیاب : مقرراتی دقیق در خصوص ساعت زنی حضور و غیاب و عواقب گزارشگری اشتباه تنظیم شود .  بازرسی های منظم : مدیران بایستی به صورت روزانه یا هفتگی از وضعیت تردد پرسنل خود نظارت به عمل آورند تا بدین شکل ، میزان پیشرفت کاری را بسنجند .  ارزیابی بر اساس عملکرد : بایستی به جای ساعات کاری بر نتایج متمرکز شد تا از گزارشگری های مغرضانه جلوگیری شود

مدیریت حضور و غیاب از راه دور : چطور می توانید بدون نگرانی از گزارش های اشتباه ، زمان کارکنان را ثبت کنید

human-resource-processes-in-large-organizations4

 چگونه فرآیندهای منابع انسانی در سازمان‌های بزرگ می‌توانند بدون نیاز به منابع اضافی بهینه شوند؟

نرم افزار حضور و غیاب در ایام تعطیلات نوروز

چگونه نرم افزار حضور و غیاب در ایام تعطیلات نوروز به سازمان‌ها کمک می‌کند؟

پیگیری لحظه ای و تحلیل داده ای حضور و غیاب

نقش سیستم های حضور و غیاب هوشمند در بهینه سازی فعالیت های کسب و کار

Attendance management in Nowruz3

مدیریت حضور و غیاب در نوروز؛ راهکارهای هوشمند برای بهره‌وری

سیستم های کنترل تردد در سال 2025

تحولی در مدیریت نیروی کار : اهمیت روز افزون سیستم های کنترل تردد در سال 2025

How to solve the problems caused by the leap year in attendance and attendance system4

چگونگی حل مشکلات ناشی از سال کبیسه در سیستم‌های حضور و غیاب و تردد

Attendance management solutions for large companies3

راهکارهای مدیریت حضور و غیاب برای شرکت های بزرگ و کسب و کارهای کوچک :  تفاوت در چیست ؟

Theft in time

آیا سیستم های کنترل تردد مدرن در جلوگیری از دزدی از زمان موفق بوده اند‌ ؟

داده‌های ثبت‌شده دقیق برای مدیریت شفاف‌تر نیروی انسانی

استفاده از داده‌های ثبت شده دقیق برای مدیریت شفاف تر نیروی انسانی

Artificial intelligence in reducing legal disputes5

نقش هوش مصنوعی در کاهش اختلافات حقوقی مرتبط با ساعت کاری پرسنل

رصد آنلاین تردد نیروهای شرکت با سامانه حضور و غیاب

رصد آنلاین تردد نیروهای شرکت با سامانه حضور و غیاب چه تاثیری مثبتی دارد؟

Human resource traffic management in large offices

نحوه مدیریت تردد نیروی انسانی در اداره های بزرگ کشور

تناسب سیستم مدیریت حضور و غیاب با بزرگی یک سازمان موفق

تناسب سیستم مدیریت حضور و غیاب با بزرگی یک سازمان موفق