امنیت شغلی و اهمیت آن در جوامع امروزی
امنیت شغلی یا job security به معنی این است که شما بتوانید علاوه بر داشتن ثبات شغلی، برای آینده شغلی خود برنامه ریزی کرده و قادر باشید جایگاه شغلی خود را در سال های آینده به راحتی متصور شوید. به زبان ساده با داشتن امنیت شغلی کمتر نگران از دست دادن شغل و بیکار شدن خواهید بود.
اولین گزینه ای که بعد از شنیدن امنیت شغلی یا job security به ذهن افراد می رسد از دست دادن شغل به دلیل مشکلات اقتصادی در جوامع مختلف است. شاید این دیدگاه تا حد زیادی صحیح باشد چرا که وضعیت اقتصادی هر جامعه ای تاثیر به سزایی در امنیت شغلی افراد دارد. در واقع امنیت شغلی افراد در زمان رونق اقتصادی افزایش می یابد، در حالی که در زمان رکود اقتصادی ممکن است بسیاری از افراد شغل خود را از دست بدهند. این در حالی ست که طبق مطالعات اخیر، وضعیت اقتصادی تنها عامل موثر در وضعیت شغلی و حفظ شغل افراد نیست و بسیاری عوامل دیگر در امنیت شغلی افراد تاثیرگذار هستند. در ادامه مقاله به شرح عواملی که امنیت شغلی شما را تضمین می کنند خواهیم پرداخت.
چطور امنیت شغلی داشته باشیم؟
حتما برای شما هم پیش آمده است که در طول سال های کاری خود احساس از دست دادن شغل را تجربه کرده باشید. در این شرایط سوالات متعددی ممکن است از ذهن شما بگذرد. از جمله اینکه آیا ممکن است شغلم را از دست بدهم؟ آیا آینده کاری روشنی در انتظار من است؟ چرا قرارداد کاری کوتاه مدت با من بسته می شود؟ چرا نظم کاری را با گزارش حضور غیاب من گره می زنند؟ و بسیاری سوالات دیگر که این روزها از ذهن بسیاری از افراد می گذرد. اما راهکار مقابله با این احساسات چیست و چطور می توانیم متوجه شویم که امنیت شغلی خواهیم داشت یا نه!؟
1) عملکرد شخصی در محیط کار
به جرات می توان گفت یکی از مهمترین عوامل در حفظ شغل و داشتن امنیت شغلی، عملکرد افراد در محل کارشان است. مسئولیت پذیری کارکنان در یک سازمان و میزان تلاش آنها برای پیشرفت و توسعه سازمان به میزان زیادی در حفظ شغل شما تاثیرگذار است. اگر کار شما به چشم مدیران بیاید و از میزان کار و مسئولیت های شما آگاه شوند ارزش بیشتری برای شما قائل خواهند شد. در چنین حالتی مدیران متوجه خواهند شد که شما صرفا برای انجام کارهای روزمر و روتین در سازمان آنها مشغول به کار نیستید و پیشرفت شرکت برای شما بسیار حائز اهمیت است. در نتیجه کمتر نگران از دست دادن شغلتان خواهید بود و امنیت شغلیتان تا میزان زیادی حفظ می شود.
2) رفتار مدیران سازمانی
اگر به تازگی مشغول به کار شده اید با در نظر گرفتن مواردی از جمله رفتار مدیران آن سازمان در نحوه بستن قراردادها و همچنین سوابق کاری سایر همکاران خود در سازمان قادر هستید آینده شغلی خود و امنیت شغلی تان را در آن سازمان تا حد زیادی پیش بینی کنید. در بسیاری از موارد وجود افراد با سابقه بالا در یک شرکت نشان دهنده فرهنگ بالای سازمانی در حفظ کارمندان قدیمی و آموزش آنها به جای جایگزینی آنها با افراد جدید است.
3) عوامل اقتصادی
بدون شک وضعیت اقتصادی هر جامعه از عوامل موثر در امنیت شغلی افراد است. کاهش تولیدات داخلی و از کار افتادن بسیاری از کارخانه ها به دلیل افزایش تورم و فشارهای مالی از جمله پیامدهای وضعیت اقتصادی نامطلوب و نبود ثبات اقتصادی در یک جامعه است. نتیجه چنین وضعیتی تعدیل کردن بسیاری از نیروی های فعال و بیکار شدن کارگران زیادی است.
4) امنیت روانی در محل کار
اگر در سازمانی کار می کنید که فرصت رشد و پیشرفت در جایگاه شغلی تان برای شما در نظر گرفته نشده است یا مسئولیت پذیری و کارکرد شما به چشم مدیران سازمانی نمی آید ممکن است آن سازمان برای شما از نظر روانی مشکلاتی بوجود آورد که قادر به ادامه فعالیت در آن سازمان نباشید. در نتیجه اگر در سازمانی بزرگ با درآمد بالا نیز مشغول به فعالیت شوید ممکن است عدم وجود امنیت روانی آینده شغلی شما را تهدید کند.
عوامل موثر بر امنیت شغلی در محیط کار
راهکارهایی وجود دارد که به شما کمک می کند علاوه بر حفظ شغل فعلیتان بتوانید با رشد و پیشرفت شخصی و کاری کمتریننگرانی را نسبت به جایگاه شغلی خود در آینده داشته باشید. بسیاری از سازمان ها حتی در بدترین شرایط اقتصادی نیز به دنبال حفظ نیروهای فعال خود خواهند بود چرا که می دانند استخدام نیروی جدید هزینه گزافی بر دوش سازمان خواهد گذاشت. با رعایت موارد که در ادامه گفته می شود دیگر نگران از دست دادن کارتان نخواهید بود.
- اهداف و مقاصد مدیران را دنبال کنید
- مهارت های ارتباطی خود را در سازمان گسترش دهید
- ارزش کاری که می کنید را به مدیران نشان دهید
- همیشه به دنبال حفظ منافع سازمان باشید
- در انجام وظایفتان انعطاف پذیری داشته باشید
- همیشه فعال و خلاق باشید
- به دنبال افزایش دانش و مهارت های خود باشید
- از شایعه پراکنی و سخن چینی دوری کنید
- برای کمک به همکاران خود اشتیاق نشان دهید
- وقت شناسی را جدی بگیرید
بیشتر بخوانید: مدل bsc یا کارت امتیاز متوازن چیست؟
امنیت شغلی چطور بر رفتار کارمندان تاثیر می گذارد؟
بدون شک داشتن شغل و درآمد یکی از مهمترین دغدغه های انسان ها از گذشته تا کنون بوده است. اگرچه در گذشته داشتن شغل صرفا به دلیل کسب درآمد برای گذران زندگی مطرح می شد اما امروزه شغلی که بتواند نیازهای معنوی افراد را نیز محقق کند به عنوان کار مطلوب عنوان می شود. همین امر باعث شده است تا افراد بیشتری در جوامع به دنبال شغلی متناسب با علایق خود باشند و امنیت روانی در محل کار و شغل مورد نظر اولویت بالاتری نسبت به درآمد برای آنها داشته باشد.
با تغییر رویکرد افراد نسبت به یافتن شغل ایده آل، سازمان ها نیز باید اقداماتی را جهت اعمال تغییرات اساسی در روند جذب و حفظ نیروهای خود داشته باشند و امنیت شغلی افراد از هر دو منظر مادی و معنوی مورد توجه قرار دهند. سازمان ها باید بدانند که نداشتن احساس امنیت شغلی در کارکنان انرژی مضاعفی از آنها می گیرد و کاهش تمرکز آنها بر انجام وظایف محوله را به دنبال خواهد داشت. همچنین در صورتی که پرسنل احساس امنیت شغلی نداشته باشند تنش میان آنها افزایش یافته و با دلهره و اضطراب زیادی در محیط کار روبرو خواهند شد.
بیشتر بخوانید: مدیریت نسل زد Z
این در حالی است که با داشتن احساس امنیت شغلی، کارکنان در سازمان ها اضطراب و استرس کمتری را تجربه خواهند کرد و در نتیجه با تمرکز بیشتر بر روی وظایف خود فرصت بیشتری برای خلق ایده های نو و خلاقانه در راستای حل مشکلات سازمانی خواهند داشت. همچنین احساس اضطراب در کارکنان موجب کاهش سرعت عملکرد آنها شده و ممکن است در این شرایط وظایف محول شده را فراموش کنند. در واقع افزایش راندمان کاری پرسنل با احساس امنیت شغلی در آنها رابطه مستقیم دارد و شرکت ها برای افزایش بهره وری خود باید به این موضوع توجه ویژه ای داشته باشند.
نتیجه گیری
همانطور که از ابتدای مقاله توضیح داده شد امنیت شغلی یا job security به معنی این است که شما بتوانید علاوه بر داشتن ثبات شغلی، برای آینده شغلی خود برنامه ریزی کرده و قادر باشید جایگاه شغلی خود را در سال های آینده به راحتی متصور شوید. به زبان ساده با داشتن امنیت شغلی کمتر نگران از دست دادن شغل و بیکار شدن خواهید بود. از آنجایی که شرایط اقتصادی تنها یکی از عوامل موثر در امنیت شغلی افراد است، لذا با تقویت و در نظر گرفتن سایر عوامل مانند بهبود عملکرد شخصی خود قادر هستید حتی در زمان رکود اقتصادی شغل خود را حفظ کنید.
کدوم امنیت شغلی، هرجا رو میبینی در حال تعدیل نیرو هستن
ممنون از مقاله خوبتون. چند راهکار عملی هم اگر به عنوان مثال بیان می شد خیلی به فهم بهتر موضوع امنیت شعلی کمک می کرد.
درسته اوضاع کار خوب نیست اما نیروی متخصص هنوز جایگاه خودش رو داره. اگر کسی تعدیل میشه تخصص کلافی نداره.