هوش تجاری چیست و چرا برای سازمان ها اهمیت دارد؟
هوش تجاری BI به کمک ابزارها و اپلیکیشن های مختلف انواع اطلاعات را از خارج و داخل سازمان جمع آوری کرده و آنها را آماده تحلیل می کند. در نهایت تحلیل داده ها در انواع مختلفی مثل گزارش، چارت، نقشه، گراف و سایر انواع داده در قالب بصری که قابل نمایش است به مدیران برای تصمیم گیری های کلان ارائه می شود.
هوش تجاری BI یا business Intelligence که به اختصار BI نیز نامیده می شود فرآیندی است که به مدیران کمک می کند تا با تحلیل تخصصی داده ها بتوانند نسبت به تصمیمات اساسی در سازمان بهترین عملکرد را داشته باشند. در حقیقت هوش تجاری به عنوان یک فرآیند تکنولوژی محور به مدیران این آگاهی را می دهد که چه عواملی باعث موفقیت یا شکستشان در پروژه ها می شود و در نتیجه آگاهی آنها را در مورد عوامل سودآور یا زیان آور برای سازمان بالا می برد.
روند هوش تجاری بدون استفاده از ابزارهای آنالیز و تحلیل داده امکان پذیر نیست. در واقع هوش تجاری BI به کمک ابزارها و اپلیکیشن های مختلف انواع اطلاعات را از خارج و داخل سازمان جمع آوری کرده و آنها را آماده تحلیل می کند. در نهایت تحلیل داده ها در انواع مختلفی مثل گزارش، چارت، نقشه، گراف و سایر انواع داده در قالب بصری که قابل نمایش است به مدیران برای تصمیم گیری های کلان ارائه می شود.
- هوش تجاری چیست؟
- تاریخچه هوش تجاری
- انواع هوش تجاری
- هوش تجاری چه کاربردی در کسب وکارهای مختلف دارد
- هوش تجاری در بازاریابی
- مراحل هوش تجاری
- اهداف هوش تجاری
- مهمترین ابزارهای هوش تجاری BI برای سازمان ها
- معرفی برخی از مهمترین نرم افزارهای هوش تجاری ایرانی
- 5 مزیت مهم هوش تجاری BI برای کسب و کارها
- پیش نیازهایی که برای استقرار هوش تجاری در سازمان نیاز دارید
- سخن پایانی درباره اهمیت هوش تجاری
هوش تجاری چیست؟
پیش از آنکه تاثیر هوش تجاری بر کسب و کارها را بررسی کنیم، بهتر است به تعریف هوش تجاری بپردازیم. هوش تجاری BI فرآیندی تکنولوژی محور است که از مجموعه ای از ابزارها برای تجزیه و تحلیل و کاربردی کردن داده ها و ارائه اطلاعات عملی در مورد یک کسب و کار استفاده می کند. به بیان ساده تر، ابزارهای هوش تجاری به مدیران کمک می کنند تا اوضاع کسب و کار خود را ارزیابی کنند و از این داده ها برای اتخاذ تصمیمات درست در آینده بهره مند شوند. با استفاده از این دانش مدیران می توانند تصمیمات تجاری خود را با آگاهی و دقت بیشتری بگیرند.
در واقع هوش تجاری با آنالیز از داده ها ی جمع آوری شده در مورد نحوه عملکرد بخش های متفاوت یک شرکت، میزان خرید و فروش ها، عوامل موثر بر روند فعالیت های سازمان و … اطلاعات جامع و کاملی را ارائه می کند. از این رو مدیران بهترین تصمیم ها را می توانند برای موفقیت مجموعه خود بگیرند و آن ها را عملیاتی سازند. علاوه بر این هوش تجاری می تواند در تغییر اوضاع فعلی یک کسب و کار و ارائه راهکارهای جدید برای موفقیت بیشتر و بازگشت سریع تر سرمایه موثر باشد.
بیشتر بخوانید: مهارت حل مسئله (Problem-solving skill) چرا انقدر مهم است؟
تاریخچه هوش تجاری
مفهوم هوش تجاری برای نخستین بار توسط ریچارد دیون در سال 1865 مورد استفاده قرار گرفت.او اثبات کرد که هوش تجاری می تواند با ارائه درک کامل تری از کسب و کار سبب پیشی گرفتن از رقبا شود.. اما اوج شهرت و خودنمایی هوش تجاری به سال 1958 بر می گردد که هانس پیتر لوهن دانشمند کامپیوتر IBM در یک مقاله به نام سیستم هوش تجاری به ارائه توضیحاتی پیرامون این فرایند پرداخت. در دهه 50 میلادی هوش تجاری به عنوان یک فرآیند مستقل علمی مطرح شد و توسط کارآفرینان بزرگ مورد استفاده قرار گرفت. البته مفهوم هوش مصنوعی در قرن 19 کاملا با مفهوم امروزی آن متفاوت است. امروزه BI به عنوان یک فرایند علمی برای کمک به اتخاذ تصمیمات مهم و اصلاحات مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع هوش تجاری
اکنون که متوجه شدید bi چیست لازم است که انواع آن را بررسی کنیم. Gartner Howson به طور کلی دارای دو نوع BI متفاوت است که شامل BI سنتی یا کلاسیک و BI مدرن می شود.
هنگامی که کاربران از داده های معاملاتی داخلی جهت تولید گزارشات مربوط به کسب و کار استفاده می کنند در قالب هوش تجاری کلاسیک یا سنتی قرار می گیرند. در صورتی که کاربران از سیستم ها و ابزارهای سریع به منظور جمع آوری، تحلیل و اشتراک گذاری داده ها استفاده کنند به آن هوش تجاری مدرن می گویند.
معمولا بیشتر سازمان ها از هوش تجاری کلاسیک برای گزارش های مالی خود استفاده می کنند،زیرا دارای دقت بسیار بالا و داده های استاندارد است. اما در مواقعی که سرعت نقش مهمی در موفقیت دارد و سازمان ها به رویکردی سریع نیازمند هستند، به سراغ هوش تجاری مدرن می روند. از جمله موارد مصرف هوش تجاری مدرن می توان به داده های بازاریابی اشاره کرد.
هوش تجاری چه کاربردی در کسب وکارهای مختلف دارد
در حالت کلی می توان گفت که فرآیند BI و ابزارهایی که در آن مورد استفاده قرار می گیرند دارای نقش مهمی در سنجش گذشته و حال یک کسب و کار هستند. این فرآیند با آنالیز داده ها به خوبی نشان می دهد که مجموعه در گذشته چه پیشرفت ها و یا عقب ماندگی هایی داشته است، یا اینکه مشتریان رضایت بیشتری از کدام خدمات یا محصولات دریافتی داشته اند. همچنین نشان می دهد که در پروژه های قبلی عملکرد و بازدهی کارمندان به چه صورتی بوده است.
به طور کلی تمامی داده های ثبت شده در گذشته با BI کاملا بررسی می شود، تا بتوان تصمیمات بهتری برای آینده اتخاذ کرد.البته برخی از مدیران معتقد هستند که از ابزارها و خدمات هوش تجاری باید برای بررسی اقداماتی که در آینده صورت بگیرد نیز استفاده شود. این در حالی است که هوش تجاری BI تنها با توجه به داده های موجود به مدیران گزارش می دهد و به آن ها در تصمیم گیری برای آینده کمک می کند تا دریابند در آینده باید چه اقدامتی انجام دهند و از چه ابزارهایی استفاده کنند.
امروزه شاهد افزایش روز افزون کاربرد هوش تجاری در کسب و کارها هستیم. اما از رایج ترین کاربردهای BI می توان به استفاده در رستوران ها و فروشگاه ها اشاره کرد. این مجموعه ها با استفاده از هوش تجاری به خوبی می توانند ارزیابی کنند که کدام آیتم ها در منوی آن ها طرفداران بیشتری داشته است و یا کدام شعب فروشگاه بازدهی و فروش بیشتری داشته است، بدین ترتیب مدیران می توانند در مورد نحوه ادامه فعالیت مجموعه خود تصمیمات جدیدی اتخاذ کنند.
بیشتر بخوانید: تفکر سیستمی چیست؟ مزایای تفکر سیستمی
هوش تجاری در بازاریابی
همانطور که اشاره شد استفاده از ابزارهای هوش تجاری موجب جمع آوری دادههای معنادار از جزئیات یک کسب و کار میشود. از این دادهها میتوان برای شناسایی فرصتهای جدید و تدوین استراتژی های بهتر استفاده کرد. به طور مثال در حوزه بازاریابی تحلیل الگوهای خرید مشتریان و بررسی میزان موفقیت روش های مختلف بازاریابی می تواند به شناسایی بهترین روش برای بازاریابی منجر شود.
همچنین بررسی پرفروش ترین و کم فروشترین کالاها و همچنین پربازده ترین شعب می تواند سبب اتخاذ تصمیم های درست برای شارژ کالاهای جدید و یا حتی تعطیل کردن برخی از شعب فروشگاه ها شود. با این اقدامات مدیران می توانند بموقع سبب افزایش سودآوری و کاهش زیان شوند. همچنین ابزارهای هوش تجاری به تفکیک داده های قابل استفاده در زمینه بازاریابی و فروش از بین انبوه داده های سازمان کمک می کند و از این طریق به واکنش های سریع و موثر سازمان در مقابل تغییرات صنعت و پیشرفت رقبا کمک میکند.
مراحل هوش تجاری
پیاده سازی BI در سطح سازمانی زمانی بیشترین بازدهی را خواهد داشت که به صورت مرحله ای انجام شود. هنگامی که می خواهید BI را با استفاده از رویکرد مرحلهای پیادهسازی کنید، 5 مرحله وجود دارد که باید با دقت انجام شوند. این پنج مرحله شامل موارد زیر هستند.
1) الزامات تجزیه و تحلیل و گزارش خود را از قبل جمع آوری کنید
بهترین روش برای جمع آوری الزامات تجربه و تحلیل داده ها این است که همه افراد پرسنل و تیم اجرایی و ابزارهای موجود را درگیر کنید. داشتن تمام الزامات لازم برای استخراج داده های مفید و تحلیل آن ها از قبل، باعث صرفه جویی در انجام دوباره کاری اضافی در مسیر می شود.
2) نیازمندیها را به بخشها و مراحل کلیدی کسبوکار تقسیم کنید
زمانی که شما برنامه ها و استراتژی های مرتبط با هوش تجاری را به چند دسته تقسیم می کنید، دید بازتری نسبت به اقدامات بعدی دارید. تقسیم پروژه به فازهای متعدد، امکان یک فرآیند توسعه تکرار شونده را فراهم می کند که در آن تعامل با ذینفعان پروژه به صورت مکرر و سازنده ادامه می یابد. این ایده نه تنها بازخورد بیشتری را برای شما به ارمغان میآورد بلکه میتواند به شما در هدایت و اصلاح دوره توسعه خود کمک کند، در واقع اگر استراتژی شما قبل از اجرای کامل با شکست مواجه شود و یا توسط دیگر رقبا مورد استفاده قرار بگیرند ، می توانید آن را در همان مرحله متوقف کنید.
بیشتر بخوانید: سیستم مدیریت ارتباط با مشتری یا سیستم crm چیست؟
3) اولویت فازها را انتخاب کنید
برنامه ریزی مراحل برای شرکت شما به پویایی و سیاست داخلی شرکت بستگی دارد. اما هنگام تعیین برنامه ها و اولویت ها به مواردی مانند بخش هایی که سودهای مکرر تولید می کنند، بخش هایی که تاثیر بیشتری بر کسب و کار شما دارند توجه کنید. همچنین باید بررسی کنید که کدام حوزه های کسب و کار شما معیارهای مشخصی دارند که می توانند برای پیاده سازی هوش تجاری موفقیت آمیز باشند؟ بررسی این موارد به الویت بندی بهتر شما برای شروع پیاده سازی هوش تجاری کمک کنند.
4) اعتبارسنجی مداوم داده ها
در دنیای BI، یکپارچگی داده ها بسیار مهم است. اعتبار سنجی مداوم داده ها یکی از اقدامات ضروری در زمینه موفقیت هوش تجاری است. اگر دادههای شما در مرحله اول به صورت نادرست تشخیص داده شوند ، ممکن است اعتماد کاربران نهایی خود را برای همیشه از دست بدهید. علاوه بر این نگاه کردن مداوم به دادهها فرصتهای بیشتری را برای تشخیص خطاها فراهم میکند.
5) به تدریج هوش تجاری در بخش های مختلف شرکت گسترش دهید
به جای تلاش برای مجبور کردن کل شرکت به یک تغییر الگوی کامل در یک زمان، BI را به صورت بخش یه بخش پیاده سازی کنید. ارائه برنامه BI به بخش های جداگانه و حوزه های تجاری به شما این امکان را می دهد که منابع خود را هر چند وقت یکبار متمرکز کنید. علاوه بر این، تبلیغات شفاهی مثبت در مورد اجرای موفقیت آمیز و سودمندی این ابزار می تواند سایر بخش ها را در مورد استفاده از آن ترغیب کند.به طور کلی شما باید به خاطر داشته باشید که BI یک پروژه یکبار مصرف نیست؛ همانطور که کسب و کار شما رشد و تغییر می کند، باید سیستم BI خود را برای تطبیق با این تغییرات جدید تنظیم کنید.
بیشتر بخوانید: 10 نرم افزار برتر مدیریت منابع انسانی (HR)
اهداف هوش تجاری
به طور کلی راهکار هوش تجاری و تعاریفی که برای آن ارائه شده همگی در راستای افزایش سودآوری سازمان ها با کمک به تصمیمات هوشمندانه هستند. از اهداف هوش تجاری می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- مشخص کردن گرایش های تجاری و اهدافی که مجموعه بدون کوچکترین اتلاف وقت، باید روی آن ها متمرکز شود.
- تحلیل جامع و با جزئیات کامل محیط های پیرامون کسب و کار
- ارتقا کارایی سازمان در انجام امور داخلی و شفاف سازی تمامی فرآیندها
- ساده تر کردن فرآیند تصمیم گیری در مواقع اورژانسی
- پیش بینی بازار و چگونگی تغییر استراتژی برای پیشی گرفتن از رقبا
- شناسایی و تعیین مشتریان وفادار و دائمی
- افزایش میزان رضایت مندی مشتریان و تداوم تعامل با آن ها
- دسته بندی مشتریان و ایجاد تنوع در نحوه برخورد با گروه هر یک از مشتریان
با توجه به کاربردهای ذکر شده می توان گفت هوش تجاری نقش مهمی در سطوح بالای مدیریتی سازمان ها دارد. مدیران کسب و کارهای مختلف با استفاده از تکنیک های Bi می توانند با اتخاذ تصمیمات درست موجب پیشرفت سازمان با شرکت خود شوند.
مهمترین ابزارهای هوش تجاری BI برای سازمان ها
در تمام کسب و کارها تجزیه و تحلیل داده ها یا آنالیز آنها و بهره گیری از تکنولوژی عناصر اصلی برای رشد پایدار در سازمان ها هستند. اما این مسئله سوال های زیادی را در ذهن مدیران و صاحبین کسب و کار ایجاد میکند. سوال هایی نظیر اینکه چه نوع داده هایی باید برای آنالیز به کار گرفته شوند؟ تکنولوژی برتر برای رشد بیزینس ها کدام است؟ چه ابزارهایی می تواند به ارتقاء کسب و کارها کمک کند؟ با شناخت و استفاده از ابزارهای مناسب، سازمان ها قادر هستند با به کار گیری هوش تجاری سریعتر به اهداف خود دستیابی پیدا کنند. از جمله این ابزارهای می میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1) ابزار تبلو (Tableau)
یکی از بهترین ابزارهای صنعت هوش تجاری ابزار تبلو یا Tableau است. تبلو یکی ابزار قدرتمند برای مجسم سازی داده هاست به صورتی که برای هر کس قابل درک باشد. رابط کاربر بسیار مناسب این ابزار کار با آن را بسیار راحت کرده است و داده هایی ارائه می دهد. که برای افراد متخصص در سازمان ها به راحتی قابل درک باشد. یکی از مهمترین مزایای این ابزار هوش تجاری عدم نیاز به دانش برنامه نویسی یا دانش فنی خاص برای کار کردن با ان است. این ابزار بسیار مناسب برای سازمان های کوچک و بزرگ است.
2) ابزار لوکر (Looker)
از دیگر ابزارهای پرطرفدار در صنعت هوش تجاری BI می توان به ابزار لوکر اشاره کرد. این ابزار که بیشتر مناسب کسب و کارهای کوچک است به کاوش، تجزیه و تحلیل و به اشتراک گذاری داده های لحظه ای می پردازد. از ویژگی های مهم این ابزار اجازه دسترسی کاربران به ساخت داشبورد اختصاصی است. که تجسم داده را بسیار راحت کرده و این اختیار را به شما می دهد تا داده ها را بدست ذینفعان مناسب برسانید. لوکر بسیار انعطاف پذیر است و انتخاب شکل بصری داده های نمایش داده شده کاملا بستگی به شما دارد.
3) ابزار کلاویو (Cluvio)
کلاویو یکی از ابزارهای BI برای تحلیل داده است که این امکان را به شما می دهد تا به راحتی داده ها را با اعضای تیم خود به اشتراک بگذارید. ابزار کلاویو بیشتر مناسب استارت آپ ها و کسب و کارهای کوچک است که با داشبورد انعطاف پذیری که دارد به عنوان یک ابزار جامع داده ها را جمع آوری و تحلیل آن ها در اختیار شما قرار می دهد.
4) ابزار گوگل دیتا استادیو یا لوکر استدیو (google data sudio)
google data studio یا همان looker studio یکی از ابزراهای رایگان گوگل است که در سال 2016 معرفی شد. برای استفاده از این ابزار کافی است وارد حساب کاربری جیمیل خود شده و در قسمت اپلیکیشن های گوگل با ابزار دیتا استدیو کار کنید. این ابزار به کاربر اجازه می دهد تا گزارش های مختلفی را در قالب نمودارهای مختلف و به صورت تصویری مشاهده کند. یکی از مهمترین قابلیت های این ابزار گوگل، امکان اتصال به سایر ابزارها مانند اینستاگرام، آنالیتیکس، سرچ کنسول و… است که از این طریق به راحتی می توان گزارش های مربوط به سایر ابزارها را باهم مقایسه کرد.
5) ابزار پاور بی آی (power BI)
نرم افزار Microsoft Power BI، یک نرم افزار هوش تجاری و مدیریت پایگاه داده است که ابزارهایی را برای جمع آوری، آنالیز، تجسم و به اشتراک گذاری دادهها فراهم میکند. سیستم Power BI از برنامههایی مختلفی تشکیل شده که میتواند از طریق دسکتاپ، به عنوان یک محصول SaaS یا توسط تلفن همراه هوشمند مورد استفاده قرار گیرد. این سیستم مبتنی بر هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی امکانات متنوعی را برای جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها در اختیار کاربران قرار می دهد. همچنین ویژگی کورتانا این نرم افزار به کاربران این اجازه را می دهد که به راحتی در بین داده ها جستجو کنند. امکان شخصی سازی، پشتیبانی از مدل داده های مشترک، امکان مدلسازی جداگانه از داده های مختلف، امکان ارتباط با فروشندگان و.. بعضی از مهم ترین امکانات این نرم افزار هستند.
6) نرم افزار SAP Bi
نرم افزار هوش تجاری SAP Bi، یک ابزار مدیریت پایگاه داده است که امکانات متنوعی را در زمینه هوش تجاری ارائه می دهد. قابلیت های این نرم افزار را می توان به دو دسته مدیریت پایگاه داده و امکانات تحلیل داده تقسیم بندی کرد. این نرم افزار با ارائه امکاناتی مانند بررسی نتایج در تاریخ واقعی ، تصویر سازی داده ها، ایجاد داشبورد های تعاملی ، گزارش گیری فوری و… یکی از بهترین نرم افزارهای هوش تجاری به حساب می آید.
7) نرم افزار Domo
نرم افزار Domo بدون شک یکی از بهترین نرم افزارها در زمینه هوش تجاری است. این نرم افزار قابلیت تحلیل و آنالیز حجم بالایی از داده ها را دارد و نتایج تجزیه و تحلیل داده ها را به صورت بصری به نمایش می گذارد. این نرم افزار با قابلیت متصل کردن افراد، داده ها و سیستم های موجود در سازمان به صورت دیجیتالی همکاری سازمانی را بهبود می دهد. طراحی خلاقانه، امکان سفارشی سازی داشبورد های اطلاعاتی، ابزارهای جستجوی پیشرفته و امکان دسترسی از طریق تلفن همراه از قابلیت های برجسته نرم افزار Demo هستند.
8) نرم افزار Qlik Sense
نرم افزار کلیک سنس هم یک ابزار قدرتمند در زمینه مدیریت و تجزیه و تحلیل داده ها است. داشبورد های اختصاصی تحلیل و گزارش گیری در این نرم افزار امکان تحلیل حجم عظیمی از اطلاعات را به شرکت ها می دهد. این نرم افزار با ارائه بینش کاملی از داده های موجود به کاربران کمک می کند تا با هر بار مرور اطلاعات فرصت های جدیدی را کشف کنند. فضای کاربری آسان و تعاملی، امکان جست و جوی هوشمند، یکپارچه سازی داده ها و ایجاد سلف سرویس اطلاعات، تنها برخی از مزایای این نرم افزار هوش تجاری هستند.
بیشتر بخوانید: سیستم ERP چیست؟ همه چیز در مورد برنامه ریزی منابع سازمانی
معرفی برخی از مهمترین نرم افزارهای هوش تجاری ایرانی
با رواج استفاده از ابزارهای هوش تجاری در جهان ، نرم افزارهای هوش تجاری در اغلب کشورهای جهان طراحی شدند. متخصصان ایرانی نیز دسته ای نرم افزارهای کاربردی را در این زمینه طراحی و منتشر کرده اند. برخی از بهترین نرم افزارهای ایرانی در زمینه هوش تجاری در ادامه معرفی شده اند.
نرم افزار هوش تجاری پگاه سیستم
این نرم افزار که یکی از بخش های نرم افزار مدیریتی ایرانی ERP است، امکانات متنوعی را در زمینه هوش تجاری و تحلیل داده ها ارائه می دهد. امکان یکپارچه سازی حجم انبوهی از داده ها، تعریف و کنترل شاخص های فرایند، طراحی داشبورد های سفارشی و… از امکانات ویژه این نرم افزار هوش تجاری ایرانی هستند.
نرم افزار هوش تجاری فراگستر
نرم افزار هوش تجاری فراگستر، یکی دیگر از نرم افزارهای ایرانی در زمینه مدیریت مالی و هوش تجاری است. این نرم افزار با داشتن امکاناتی مانند دسترسی سریع، ایجاد داشبورد های سفارشی نمایش بصری داده ها و… امکان تجزیه و تحلیل حجم عظیمی از داده های سازمانی را دارد.
نرم افزار هوش تجاری دیکام
نرم افزار دیکام دارای یک فضای کاربری راحت و ساده است که امکانات مختلفی را در زمینه تجزیه، تحلیل و یکپارچه سازی داده ها در اختیار کاربران قرار می دهد. از جمله امکانات این نرم افزار می توان به ارائه داشبورد های متنوع مدیریتی، امکان اشتراک گذاری داده ها، گزارش گیری آسان و نمایش روی دستگاه تلفن همراه اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: مدل bsc یا کارت امتیاز متوازن چیست؟ 4 معیار اصلی کارت مدل BSC
5 مزیت مهم هوش تجاری BI برای کسب و کارها
هوش تجاری BI چیزی بیشتر از صرفا یک نرم افزار است. در واقع BI یک ابتکار جامع و کامل برای استفاده از داده ها در عملیات روزمره است. مهمترین مزایای صنعت هوش تجاری عبارتند از:
1) تجزیه و تحلیل سریعتر داده ها و نمایش آن با استفاده از داشبوردهای بصری
اهمیت گزارش های روزانه و دوره های در سازمان ها بر هیچکس پوشیده نیست. افراد در سازمان ها از گزارش ها برای نظارت بر شاخص های KPI بوسیله انواع داده ها استفاده می کنند. گزارشات تعاملی با استفاده از ابزارهای هوش تجاری امکان ارتباط راحتتر کاربران با یکدیگر برای دسترسی به اطلاعات را می دهد. همچنین مهمترین مزیت این نوع داده ها استفاده از تصاویر مانند نمودار، چارت ها و جدول های مختلف برای درک بهتر گزارش است.
2) افزایش کارایی سازمانی
با کمک ابزارهای هوش تجاری BI اطلاعات داده های به صورت یکپارچه در اختیار کارکنان و سازمان ها قرار می گیرند. بنابراین زمان کمتری نیاز است تا کارکنان صرف پیگیری داده ها کنند. علاوه بر این اطلاعات با دقت بیشتری ثبت و ضبط می شوند.
3) اخذ تصمیمات تجاری مبتنی بر داده
هوش تجاری BI به سازمان ها کمک می کند تا عملیات مختلف در سازمان را اعم از بهره وری کارکنان، درآمد، سود، زیان، بهره وری کلی و سایر عومال در داخل و خارج سازمان را کنترل و پیگیری کنند. با استفاده از این امکانات نقاط ضعف و قدرت کسب و کارها به راحتی برای مدیران قابل تشخیص بوده و مکی توانند به سرعت نسبت به رفع یا عمل به آن اقدام کنند.
4) بهبود تجربه مشتری
راهکارهای استفاده شده در BI به راحتی می تواند الگوهای رفتاری مشتری را برای سازمان ها نمایان سازد. شرکت ها با دریافت بازخورد دقیق مشتریان به صورت لحظه ای قادر خواهند بود تا نیازهای مشتریان را از قبل پیش بینی کرده و نسبت به اصلاح و بهبود آن برای جلب رضایت حداکثری اقدام کنند.
5) افزایش مزیت رقابتی
سازمان ها بوسیله هوش تجاری BI قادر هستند حجم بالایی از اطلاعات را مدیریت کنند که همین امر یک مزیت رقابتی مهم برای هر کسب و کاری محسوب می شود. چرا که علاوه بر کاهش محسوس هزینه ها یک راهکار مناسب برای تجزیه و تحلیل داده ها در پیشبرد اهداف سازمانی است. کسب و کارها به راحتی با تحلیل عملکرد رقبای خود تصمیم گیری های خود را در ارتباط با ادامه روند سازمان و ایجاد مزایای رقابتی بهبود بخشند.
بیشتر بخوانید: شاخص رضایت مشتری یا CSAT چیست + شاخص های رضایت مشتری
پیش نیازهایی که برای استقرار هوش تجاری در سازمان نیاز دارید
سازمان هایی که قصد دارند از تکنولوژی هوش مصنوعی در فرآیندهای سازمانی خود استفاده کنند ابتدا باید تلاش کنند تا با طرح سوال هایی نسبت به جمع آوری اطلاعات مورد نیاز جهت استقرار صحیح این سیستم در شرکت خود اقدام کنند. پاسخ به سوالات فوق پیش از استقرار هوش مصنوعی کمک قابل توجه ای به سازمان ها خواهد کرد از جمله اینکه برای پیاده سازی این سیستم چه پیش نیازهایی باید در سیستم فراهم شود؟ زیرساخت های مورد نیاز برای استقرار هوش تجاری در سازمان چیست؟ آیا نیروی انسانی مستقر در سازمان نیازمند دریافت آموزش های تخصصی در این زمینه هستند؟ و در نهایت سازمان برای اسقرار سیستم نوین هوش تجاری چه نوع رویکردی باید داشته باشد؟
پاسخ به تمام این سوالات به مدیران سازمانی کمک می کند تا تصمیمات بهینه تری در خصوص استقرار سیستم های نوین مانند هوش تجاری در سازمان اتخاذ کرده و درد شکست خود را به حداقل برسانند. به طور کلی پیش نیازهای فوق را می توان برای استقرار سیستم هوش تجاری در سازمان ها برشمرد:
گام اول: ارتقاء و هماهنگی فرآیندهای کاری سازمان با استفاده از فناوری اطلاعات
گام دوم: تحقیق و بررسی مستمر نیازهای اطلاعاتی فعلی و آتی سازمان
گام سوم: نهادینه کردن فرهنگ به اشتراک گذاری اطلاعات و تجربیات افراد در سازمان
گام چهارم: درک نیاز به سیستم های هوشمند جهت بررسی و تحلیل فرآیندهای سازمان توسط مدیران
گام پنجم: بررسی وجود زیرساخت های فنی مورد نیاز در سازمان
بیشتر بخوانید: برندینگ چیست؟ چگونه برندسازی کنیم؟
سخن پایانی درباره اهمیت هوش تجاری
هوش تجاری یا BI با اینکه صنعتی نوپا و کمتر شناخته شده بنظر می رسد اما با سرعت در حال رشد در میان انواع کسب و کارهای کوچک و بزرگ است. این راهکار پیشرفته توانسته به کمک ابزارهای کارآمد به جمع آوری و تحلیل داده های سازمانی پرداخته و از این طریق به تدوین استراتژی های مناسب برای پیشبرد اهداف سازمانی بپردازد. در واقع می توان گفت BI مانند یک مشاور به کسب و کارها در ارائه روش های موثر در موفقیت سازمان ها برای بدست آوردن حداکثر سود با کمترین هزینه کمک می کند.
نرم افزارهای هوش تجاری رو چطور میشه یاد گرفت؟ میشه چندتا منبع معرفی کنید
فایدۀ هوش تجاری برای کار ما چیه؟؟
به راحتی میتوانید گزارش تهیه کنید
به تصمیمات سریع و هوشمندانه شما کمک میکند
بهرهوری شرکت شما را زیاد میکند
سرعت بخشیدن به بازگشت سرمایه
و…