نقش فناوری هوش مصنوعی در دستگاه های حضور و غیاب
یکی از پرکاربرترین موارد استفاده از هوش مصنوعی در دستگاه های حضور و غیاب تشخیص چهره است که به وسیله آن سیستم های کنترل تردد قادر هستند چهره افراد را با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی شناسایی کرده و رفت و آمد آنها را با سرعت و دقت بالا ثبت کنند.
هوش مصنوعی که معادل انگلیسی آن Artificial Intelligence است این روزها به یکی از مقوله های پرطرفدار در صنایع مختلف تبدیل شده است. به طوری که دیگر کمتر صنعتی را می توان یافت که از تکنولوژی نوین هوش مصنوعی (AI) در پیشبرد اهداف خود استفاده نکند. از جمله نقش فناوری هوش مصنوعی در دستگاه حضور و غیاب که در پیشرفت این سیستم بسیار موثر بوده است. تفاوت قابل توجه این تکنولوژی با سایر فناوری های نوین در این است که تکنولوژی هوش مصنوعی در واقع قابلیت تفکر دارد. اگرچه تفکر به مفهومی انسانی که می شناسیم بسیار متفاوت تر از آن چیزی است که در هوش مصنوعی مشاهده می کنیم اما برای فهم بهتر این فناوری آن را با تفکر انسانی مقایسه می کنند.
کاربرد هوش مصنوعی در دستگاه های حضور و غیاب و سیستم های کنترل تردد
تعریف های مختلفی برای هوش مصنوعی (AI) ارائه شده است اما شاید بهترین تعریف برای این تکنولوژی نوین این باشد که AI نوعی شبیه سازی از هوش انسانی برای کامپیوتر است به نحوی که بتواند مسائل مختلف را درک کرده و توانایی حل مسئله نیز داشته باشد. با توجه به تعریف فوق کاربردهای مختلفی را می توان از هوش مصنوعی انتظار داشت. از جمله کاربردهای مهم هوش مصنوعی استفاده از آن در انواع کسب و کار است.
یکی از بخش هایی که Artificial Intelligence می تواند تاثیرگذار به سزایی در آن داشته باشد فرآیندهای اداری است که روزانه در سازمان ها و شرکت های بزرگ و کوچک در حال تکرار شدن است. مانند انواع فرآیندهای اداری که امروزه در قالب اتوماسیون های اداری مثل سیستم CRM، سیستم حضور و غیاب پرسنل و … به سازمان ها ارائه می شود و هوش مصنوعی در ساختار آنها نقش اساسی را ایفا می کند. در ادامه مقاله با کاربردهای فناوری هوش مصنوعی در سیستم های حضور و غیاب آشنا خواهد شد.
هوش مصنوعی در سیستم های تشخیص چهره
سیستم های حضور و غیاب همانطور که از نام آنها مشخص است جهت کنترل تردد پرسنل در سازمان ها استفاده می شوند. در واقع اکسس کنترل ورود و خروج این روزها به یکی از پرکاربردترین ابزارهای سازمانی در انواع شرکت های بزرگ و کوچک تبدیل شده است. به دلیل حساسیت بالای این سیستم اداری در ثبت دقیق حضور غیاب کارکنان، شرکت های ارائه دهنده بهترین نرم افزار حضور و غیاب و همچنین سخت افزارهای کنترل تردد همواره در حال به روز رسانی و استفاده از تکنولوژی های به روز برای ارائه بهترین خروجی به سازمان ها هستند.
ما در کسرا آماده ارائه مشاوره به شما هستیم
یکی از پرکاربرترین موارد استفاده از هوش مصنوعی در دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره است که به وسیله آن سیستم های کنترل تردد قادر هستند چهره افراد را با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی شناسایی کرده و رفت و آمد آنها را با سرعت و دقت بالا ثبت کنند. از آنجا که سیستم های تشخیص چهره برای شناسایی افراد در شرایط محتلف با چالش های زیادی مواجه هستند، هوش مصنوعی به کمک این سیستم ها آمده تا به راحتی بتوانند با آنها مقابله کنند و بهترین خروجی را به مصرف کنندگان ارائه دهند. یکی از این چالش ها، تشخیص چهره افراد در حالت های مختلف مانند شناسایی چهره با عینک، همراه با ماسک و … است. در این حالت هوش مصنوعی با ثبت چهره های مختلف از افراد قادر است در زمان کنترل تردد به راحتی چهره های مختلف را تشخیص داده و آنها را وارد دستگاه کند.
دستگاه حضور و غیاب تشخیص چهره چطور با فناوری هوش مصنوعی یا AI چگونه کار می کند؟
فناوری تشخیص چهره (Facial Recognition) به عنوان یکی از انواع تکنولوژی های نوین در عصر حاضر، موارد استفاده فراوانی در صنایع مختلف دارد. از آنجا که این تکنولوژی جهت تشخیص چهره افراد استفاده می شود در سازمان ها و ارگان های مختلف از آن به عنوان روشی برای احراز هویت به کار می رود. یکی از رایج ترین موارد استفاده از این تکنولوژی باز کردن قفل تلفن های همراه هوشمند توسط چهره افراد است.
روش کار این سیستم هوشمند به این صورت است که ابتدا تصویر شما در این سیستم ثبت شده و سپس با توجه به تصویر ثبت شده در دفعات بعدی از همان تصویر برای شناسایی شما استفاده می شود. البته باید توجه کرد که چهره شما تطابق کافی با چهره ضبط شده از شما را در نرم افزار حضور و غیاب داشته باشد. در غیر این صورت ممکن است تشخیص چهره شما با خطا مواجه شود.
یکی دیگر از موارد پر استفاده از فناوری تشخیص چهره با استفاده از هوش مصنوعی، ثبت چهره افراد به عنوان امضای دیجیتال جهث ثبت هویت آنها است. برای مثال زمانی که قصد درخواست پاسپورت، گواهینامه، افتتاح حساب یا سایر فعالیت هایی که امنیت اطلاعات در آنها دارای اهمیت بسیاری بالایی است دارید برای احراز هویت شما از ثبت چهره شما توسط سیستم های تشخیص چهره استفاده می شود. هوش مصنوعی در سیستم های تشخیص چهره بر اساس الگوریتم های تشخیص چهره دو بعدی یا سه بعدی کار می کند. فاکتورهای مختلفی در چهره افراد برای تشخیص و ثبت آن در سیستم های متکی به تشخیص چهره وجود دارد مانند فاصله بین چشم ها، موقعیت بینی، چانه و دهان که توسط چهره ضبط شده افراد را با تصویر واقعی آنها مطابقت می دهند.
بیشتر بخوانید: واقعیت افزوده چیست؟ به بهانه معرفی هدست واقعیت افزوده vision pro جدید
سایر کاربردهای Artificial Intelligence یا هوش مصنوعی
تکنولوژی هوش مصنوعی همچنین کاربردهای امنیتی بسیار بالایی دارد. چرا که با استفاده از آن امکان تقلب و یا جایگزینی افراد به جای یکدیگر در سیستم هایی مثل دستگاه کنترل تردد تشخیص چهره وجود ندارد و از این جهت در ازمان هایی که امنیت بسیار بالایی برای آنها مد نظر است بسیار کاربردی است. علاوه بر آن در سازمان های امنیتی مثل ادارات پلیس که نیاز به تشخیص چهره افراد مجرم در زمان ارتکاب به جرم حتی در شرایط محیطی که دید کمی وجود دارد بسیار اهمیت دارد. این سیستم ها قادر هستند با شناسایی تنها قسمت هایی از چهره افراد با استفاده از الگوریتم های ویژه خود چهره کامل افراد را پیش بینی کرده و تصویری نسبتا واضح را به عنوان خروجی به کاربران ارائه دهند.
سطوح مختلف هوش مصنوعی
سیستم های هوش مصنوعی براساس آنچه درک می کنند و توانایی پاسخدهی به درخواست های بیرونی به سه سطح مختلف دسته بندی می شوند. این سه سطح شامل هوش مصنوعی محدود، هوش مصنوعی عمومی و سوپر هوش مصنوعی است. در ادامه به شرح مختصری از سه سطح مختلف هوش مصنوعی می پردازیم.
-
هوش مصنوعی محدود (artificial narrow intelligence)
هوش مصنوعی محدود را می توان اولین دسته بوجود آمده از AI دانست. نمونه های هوش مصنوعی محدود را در بسیاری از کاربردهای روزانه میتوان یافت. مانند بازی های رایانه ای هوشمند که توانایی مقابله با انسان را دارند. یکی از بهترین نمونه های این نوع بازی های کامپیوتری بازی شطرنج است که قابلیت تصمیم گیری هوشمند در جریان بازی با انسان را دارد. به طور کلی منظور از سیستم هوش مصنوعی محدود سیستمس است که به طور خاص بهتر از انسان عمل می کند. از سایر کاربردهای artificial narrow intelligence می توان به سیستم های خودکار تبدیل گفتار به نوشتار، دستگاه های حضور و غیاب تشخیص چهره، فرآیندها بانکی و مالی خودکار و … اشاره کرد.
-
هوش مصنوعی عمومی (Artificial General Intelligence)
هوش مصنوعی عمومی را احتمالا در فیلم های تخیلی که آینده زندگی بشر را نشان می دهند دیده اید. این نوع از هوش مصنوعی در حال حاضر استفاده عمومی ندارد اما با توجه به تحقیقاتی که در حال انجام بر روی آن است توانایی انجام وظایف یک انسان معمولی را خواهد داشت. در واقع Artificial General Intelligence می تواند به جای انسان در بسیاری از امور به کار گرفته شود از جمله کارهایی مثل دستیار پزشک، رانندگی، تشخیص بیماری و بسیاری کارهای دیگری که امنیت و جان انسان ها در آنها درگیر است.
-
سوپر هوش مصنوعی (Artificial Super Intelligence)
تاکنون بالاترین سطحی که برای هوش مصنوعی در نظر گرفته شده است سوپر هوش مصنوعی است. اگرچه این سطح از هوش مصنوعی تا کنون در هیچ گشوری استفاده نشده است و هنوز بشر به توانایی تولید آن نرسیده است. این عبارت در واقع به معنی هوشی بسیار فراتر از هوش انسانی است که قادر است فرآیندهایی که مغز بشر نمی تواند به حل آن بپردازد را انجام دهد. در نظر بسیاری از دانشمندان این سطح از هوش مصنوعی علاوه بر تمام فرصت هایی که برای بشر به ارمغان می آورد می تواند تهدیدی بالقوه نیز برای آنها محسوب شود.
سخن پایانی
هوش مصنوعی در کسب و کارهای بسیاری کابرد دارد. ردپای این فناوری نوین را تقریبا در تمام کسب و کارها به راحتی می توان پیدا کرد. حوزه سلامت، پزشکی، اقتصاد، تولید، تحلیل داده و … تنها بخش کوچکی از کاربردهای هوش مصنوعی هستند که امروزه به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از هوش مصنوعی در دستگاه های حضور و غیاب یکی از کاربردهای ai است که در این مقاله به آن پرداختیم.
برای پیاده سازی هوش مصنوعی در استارت اپ اسکن اعصاب چشمی میشه یه منبع بهم معرفی کنید؟