فراتر از اثر انگشت : مروری بر آخرین دستاوردهای مدیریت حضور و غیاب و احراز هویت بیومتریکی
در این مقاله به بررسی آخرین دستاوردهای مدیریت حضور و غیاب و احراز هویت بیومتریکی پرداخته میشود. از سیستمهای قدیمی تشخیص اثر انگشت تا فناوریهای نوین مانند تشخیص چهره، صدا، الگوهای کف دست و اسکن عنبیه، هر یک از این تکنولوژیها با مزایا و محدودیتهای خود معرفی میگردند. همچنین به سیستمهای بیومتریکی چندوجهی اشاره شده که با ترکیب چندین روش، امنیت و دقت بیشتری را ارائه میدهند. این پیشرفتها چشمانداز جدیدی برای بهبود کارآمدی و امنیت سازمانها فراهم کردهاند.
مقدمه
در جهان امروز که امنیت ، کارآمدی و راحتی از بیشترین میزان اهمیت برخوردار است ، شیوه های سنتی کنترل و مدیریت حضور و غیاب مانند استفاده از پین کد یا کارت شناسایی ، به سرعت جای خود را به سیستم های پیچیده ، ایمن و پرسرعت می دهند . یکی از دستاورد های بزرگ در این حوزه مدیریتی ، استفاده از فناوری های احراز هویت بیومتریکی می باشد .
احراز هویت بیومتریک از جمله تشخیص اثر انگشت ، از دیرباز به عنوان معیاری طلایی در سیستم های کنترل تردد پرسنل شناخته شده است . با این حال ، با پیشرفت سریع فناوری، سایر سیستم های بیومتریکی پیچیده تر به جعبه ابزار مدیریت حضور و غیاب و نیز به جمع راهکار های امنیتی اضافه شده اند .
در گذشته ، احراز هویت بیومتریکی متکی بر خصیصه های فیزیکی منحصر به فرد مانند اثر انگشت ، اسکن عنبیه و حتی حالت گوش ها بود . امروزه اما ، نوآوری های اخیر بیشتر بر اشکال پیشرفته تر احراز هویت متمرکز اند که کارآمدی بالاتری دارند ؛ از آن جمله می توان به تشخیص چهره ، تشخیص صدا ، الگو های کف دست و حتی خصیصه های رفتاری اشاره کرد .
تشخیص اثر انگشت : یک فناوری قدیمی و در عین حال پرقدرت
تشخیص اثر انگشت همچنان یکی از پرکاربردترین نمودهای بیومتریکی محسوب می شود و دهه هاست که به دلیل سهولت در استفاده، مقرون به صرفگی و دقت نسبتا بالای خود ، به عنوان معیاری در کنترل تردد پرسنل شناخته می شود. این فناوری علیرغم مزیت های بسیار خود، با چالش های متعددی نظیر جعل یا استهلاک به مرور زمان، به ویژه در محیط های پر رفت و آمد و در اثر استفاده بسیار زیاد مواجه است .
چالش های مربوط به سیستم های اثر انگشتی
در حالی که سیستم های مبتنی بر تشخیص اثر انگشت همچنان بیشترین کاربرد را در صنایع و سازمان های مختلف دارند، اما خالی از اشکال نیستند. در اماکنی که کارکنان و کارگران مجبور به استفاده بسیار از دست های خود هستند، مانند صنایع ساختمان سازی، تولید یا بهداشت و درمان، ممکن است دقت سیستم اثر انگشتی به دلایلی همچون آلودگی، چربی ، آسیب یا ساییدگی انگشتان تحت الشعاع قرار گیرد. به علاوه، کاربرانی که الگوی اثر انگشت آنان به دلیل آسیب یا کهولت سن تغییر یافته است، با دشواری هایی مواجه خواهند شد.
توسعه دهندگان نرم افزار حضور و غیاب آنلاین جهت حل این مشکلات ، سایر خصوصیات بیومتریکی را نیز در سیستم های خود لحاظ می کنند و اغلب از چند شیوه بیومتریک در یک قالب واحد جهت افزایش امنیت و بهبود تجربه کاربران استفاده می کنند.
فناوری های بیومتریکی فراتر از اثر انگشت
تشخیص چهره، یک نوآوری نویدبخش
فناوری تشخیص چهره در سال های اخیر با استقبال بسیار گسترده ای از سوی سازمان ها و صاحبان کسب و کار مواجه شده است که به راستی، استحقاق آن را نیز دارد. بدون شک، فناوری تشخیص چهره بی دردسرترین شیوه بیومتریکی موجود است. در این شیوه ، پرسنل هیچ نیازی به لمس اسکنر یا به همراه داشتن آیتم های فیزیکی ندارند. تنها یک نگاه کوتاه به دوربین کفایت می کند و سیستم بلافاصله احراز هویت را انجام و حضور فرد را ثبت می نماید.
مزیت های اصلی
احراز هویت بدون تماس فیزیکی: کاربران نیازی به لمس اسکنر ندارند و این قابلیتی ارزشمند در محیط های بهداشتی مانند حوزه بهداشت و درمان و خدمات تهیه غذا محسوب می شود.
مقیاس پذیری بالا: سیستم های مبتنی بر تشخیص چهره را می توان به آسانی با اداره جات کوچک و هم شرکت های بزرگ با هزاران پرسنل مقیاس پذیر نمود.
پذیرش بالای کاربران: فناوری تشخیص چهره برخلاف سیستم های اثر انگشتی که مستلزم تماس فیزیکی هستند، کاملا از چشم پرسنل پنهان بوده و موجب اختلال در جریان کار نمی گردند.
فناوری تشخیص صدا؛ احراز هویت از طریق آوا
فناوری تشخیص صدا از محبوبیت بالایی هم در بافت سازمانی و هم در بین مصرف کنندگان برخوردار است. سیستم های مبتنی بر فناوری تشخیص صدا با استفاده از صوت نگاری_ ویژگی های منحصر به فرد صدای یک شخص مانند زیروبمی صدا، آهنگ و لهجه _قادر به احراز هویت و ثبت ورود و حضور آن ها هستند . یکی از بزرگترین مزیت های تشخیص صدا، راحتی این شیوه است؛ پرسنل صرفا از طریق صدای خود و از فاصله ای کوتاه، هویت خود را احراز می کنند. این شیوه، کاربری آسان احراز هویت بیومتریکی را بار دیگر به تصویر می کشد.
مزیت های اصلی
عدم استفاده از دست : کاربران در این شیوه نیازی به تماس فیزیکی با سیستم ندارند که این قابلیت در محیط هایی که تماس فیزیکی محدود می باشد یا در حین کار با ابزارها ایده آل است.
یکپارچگی آسان: سیستم های تشخیص صدا را می توان به آسانی با سیستم های موجود مانند گوشی های هوشمند، دسکتاپ و حتی اسپیکرهای هوشمند یکپارچه نمود.
تشخیص الگوی کف دست؛ منحصر به فرد و با ایمنی بالا
فناوری تشخیص الگوی کف دست یکی از فناوری های بیومتریکی نوظهور است که در آن، از اشعه مادون قرمز جهت شناسایی الگو های منحصر به فرد رگ های موجود در کف دست استفاده می شود. این الگو ها برای هر یک از افراد منحصر به فرد بوده و با چشم غیرمسلح قابل دیدن نمی باشد؛ از این رو ، امکان جعل این الگوها به هیچ عنوان وجود ندارد. این ویژگی، تشخیص الگوی کف دست را به یکی از ایمن ترین نمودهای بیومتریکی موجود تبدیل کرده است .
مزیت های اصلی
دقت بالا: فناوری تشخیص الگوی کف دست کاملا دربار در برابر مطابقت های اشتباه مقاوم است؛ چرا که جعل الگوهای رگ های موجود در دست در مقایسه با اثر انگشت یا ویژگی های چهره بسیار دشوارتر است .
بهداشتی بودن : اسکن رگ های کف دست مانند فناوری تشخیص چهره بی نیاز از تماس فیزیکی می باشد که آن را گزینه ای مطلوب در محیط های بهداشتی مانند بیمارستان ها یا خدمات تهیه غذا نموده است.
اسکن عنبیه: دقیق و قابل اطمینان
در فناوری اسکن عنبیه، الگوهای خاص موجود در عنبیه یا همان بخش رنگی چشم جهت احراز هویت فرد تجزیه و تحلیل می شوند. تشخیص الگوی عنبیه یکی از دقیق ترین شیوه های احراز هویت بیومتریکی موجود می باشد. اسکن عنبیه برخلاف تشخیص چهره که می تواند تحت تاثیر میزان نور در محیط یا زاویه دوربین قرار بگیرد، کمتر مستعد خطا های ناشی از عوامل خارجی می باشد.
مزیت های اصلی
دقت بسیار بالا : الگوهای عنبیه در تمام طول زندگی فرد منحصر به فرد و ثابت می باشند؛ از این رو، یک خصیصه بیومتریکی مطمئن به شمار می روند.
عدم نیاز به تماس فیزیکی: اسکن عنبیه کمترین میزان تماس با اسکنر را دارد که آن را به قابلیتی ایمن و بهداشتی تبدیل کرده است.
سیستم های بیومتریکی چند وجهی
با توجه به نقاط قوت و ضعف نمودهای بیومتریکی فردی، بسیاری از سازمان ها به سیستم های بیومتریکی چند وجهی روی آورده اند که از دو تا چند نوع تشخیص بیومتریکی استفاده می کنند. به عنوان مثال ، شرکت ها با تلفیق تشخیص چهره با اسکن صدا یا الگوی کف دست، دقت و اعتبار سیستم حضور غیاب ابری خود را در عین ارتقای امنیت افزایش می دهند.
مزایای سیستم های چند وجهی
دقت بالا: سیستم های چند وجهی از داده های متعدد جهت احراز هویت استفاده می کنند و بدین شکل، احتمال خطا و اشتباه کاهش می یابد.
امنیت بالا : چنانچه یکی از نمود های بیومتریکی با مشکل مواجه شود، سیستم می تواند به سایر نمودها جهت احراز هویت استناد کند.
گزینه های متعدد پیش روی کاربر: کاربران می توانند شیوه احراز هویتی را که ترجیح می دهند، انتخاب کنند که این عامل موجب اعتلای تجربه کاربر و افزایش دسترسی می گردد.
نتیجه گیری
با پیشرفت فناوریهای احراز هویت بیومتریکی، سازمانها میتوانند امنیت، دقت و بهرهوری بیشتری در مدیریت حضور و غیاب پرسنل خود ایجاد کنند. از تشخیص چهره و صدا گرفته تا اسکن عنبیه و کف دست، این فناوریها تجربهای ایمن و کاربرپسند را فراهم میآورند شرکت کیمیاگران سرزمین رایانه (کسرا) با ارائه سیستمهای پیشرفته مدیریت حضور و غیاب بیومتریکی، سازمانها را در استفاده از این نوآوریها یاری میکند و گامی مؤثر در جهت ارتقای کارایی و امنیت برداشته است.
تیم تولید محتوای کسرا با تخصص در حوزه نرمافزارهای حضور و غیاب و کنترل تردد، محتوایی دقیق و بهروز برای کسبوکارها ارائه میدهد. کارشناسان ما با تجربه در فناوری اطلاعات و مدیریت منابع انسانی، نیازهای کاربران را تحلیل کرده و راهکارهای عملی و قابل اعتماد تهیه میکنند. هدف ما ارائه محتوایی ارزشمند برای افزایش دانش و بهبود تصمیمگیری شماست.