دیجیتال مارکتینگ چیست و چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند؟
در این مطلب در مورد خدمات دیجیتال مارکتینگ، امتیازات استفاده از دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارها، اصول دیجیتال مارکتینگ و… صحبت کنیم. درحال حاضر از طریق توضیح کاربرد دیجیتال مارکتینگ و تاثیر فوق العاده آن روی فروش ثابت میشود که دیجیتال مارکتینگ چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند. باتوجه به قابلیتهایی که به لطف تکنولوژی به صورت روز افروزن ایجاد میشود، آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ روشن است. این روش باعث به ثمر رسیدن هرچه سریعتر و کم هزینهتر واحدهای مختلف کوچک و بزرگ، با استفاده از ابزرالات دیجیتال شده و باتوجه به جدیدترشدن هر روزه متدهای بازاریابی مدرن، دیجیتال مارکتینگ هم به تناسب مشاغل مختلف در حال بهبود است.
دیجیتال مارکتینگ یکی از مهمترین ابزارهای دنیای کسب و کار است؛ به طوری که کمتر کسب و کاری را میتوان یافت که بدون بهره گرفتن از انواع دیجیتال مارکتینگ توانسته باشد به موفقیت دست پیدا کند. پرسشهای متفاوتی در مورد اصول دیجیتال مارکتینگ وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
دیجیتال مارکتینگ چیست و چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند؟ بازاریابی اینترنتی چیست؟ آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ چگونه است؟ درآمد حاصل از دیجیتال مارکتینگ چقدر است؟ انواع دیجیتال مارکتینگ کدامها هستند؟ و…. اگر پرسشهایی شبیه موارد ذکر شده برای شما بوجود آمده است، توصیه میکنیم این مطلب را تا انتها دنبال کنید.
- دیجیتال مارکتینگ به عنوان یک مدل از بازاریابی
- تعریف دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال به زبان ساده
- نقش دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای امروزی چیست؟
- مزایای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی شبکهای برای کسب و کارها چیست؟
- مهمترین تفاوت های بازاریابی دیجیتال (آنلاین) و بازاریابی سنتی (آنلاین) چیست؟
- دیجیتال مارکتر کیست؟
- معرفی انواع دیجیتال مارکتینگ (digital marketing)
- چرا موبایل مارکتینگ در دیجیتال مارکتینگ اهمیت زیادی دارد؟
- مراحل تولید محتوا و تبلیغات در digital marketing
- منظور از دیجیتال مارکتینگ آفلاین چیست؟
- مهمترین کانالهای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال کداماند؟
- منظور از بازاریابی برون گرا و درون گرا در دیجیتال مارکتینگ چیست؟
- دیجیتال مارکتینگ با بازاریابی دیجیتال مناسب چه نوع کسب و کارهایی است؟
- حداقل بودجه مورد نیاز برای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی اینترنتی
- 3 عامل مهم موفقیت دیجیتال مارکتینگ در سازمانهای بزرگ و کوچک
- جمع بندی اهمیت دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارها
دیجیتال مارکتینگ به عنوان یک مدل از بازاریابی
در ابتدا باید به این موضوع اشاره کنیم که خدمات دیجیتال مارکتینگ، همگی در دسته بندی بازاریابی قرار میگیرند. به بیان دیگر کاربرد دیجیتال مارکتینگ در مفاهیم بازاریابی قرار دارد و در واقع دیجیتال مارکتینگ یک نوع بازاریابی محسوب میشود. البته تاثیر دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار آنقدر زیاد و روز افزون بوده است که امروزه شاهد سیطره کامل digital marketing بر مباحث بازاریابی مدرن هستیم. به طوری که در تمامی رویدادهای بازاریابی، از ابزارهای بازاریابی دیجیتال استفاده میشود.
تحقیقات مختلف ثابت کردهاند که اگر یک واحد کوچک یا بزرگ تجاری بخواهد کار خود را آغاز کند، باید حتما از سطوح مختلفی از ابزارهای بازاریابی دیجیتال برخوردار باشد. این مقوله یکی از موارد تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن محسوب میشود که روی موفقیت واحدهای مختلف تاثیر بسزایی دارد. در واقع میتوان گفت که امروزه علاوه برمواردی ازجمله کیفیت محصولات یا خدمات، پاسخدهی، قیمت بصرفه و… که جزو ارکان اصلی واحدهای کوچک و بزرگ مختلف است، کاربرد دیجیتال مارکتینگ هم به عنوان یکی از ستونهای اصلی درآمد زایی مورد نیاز است. البته هر کسب وکاری بسته به نوع خدمات، کالا و فعالیت خودش و همچنین با توجه به بزرگی و بخشهای مختلف یک واحد، میتواند از انواع دیجیتال مارکتینگ با رویکردهای متفاوتی بهره بگیرد.
تعریف دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال به زبان ساده
اگر بخواهیم به درستی درک کنیم که دیجیتال مارکتینگ چیست و مزایای دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار کدامها هستند، باید درک صحیحی از تعریف دیجیتال مارکتینگ داشته باشیم. با توجه به اینکه Digital marketing یک مقوله جهانی است، کارشناسان تعاریف نسبتا مختلفی را در این مورد ارائه دادهاند. تمامی انواع دیجیتال مارکتینگ در شاخه فعالیتهای بازاریابی طبقه بندی میشوند.
پس شما پیش از آنکه یک دیجیتال مارکتر باشید، ابتدا باید اصول بازاریابی را بدانید. بازاریابی را میتوان به صورت خلاصه در دو واژه فروش و برند سازی خلاصه کرد. یک بازاریاب موفق با عملکرد صحیح خود میتواند باعث فروش محصولات شود که موفقیت اولیه را برای واحد شما به ارمغان میآورد و اگر بتواند مراحل پس از فروش و دیگر مهارتهای ارتباطی را درست اجرا کند، میتواند برند سازی واحد شما را هم تثبیت کند که یک موفقیت ثانویه یا پایدار محسوب میشود. پس یک دیجیتال مارکتر موفق کسی است که ابتدا یک بازاریاب موفق باشد.
در تعریف دیجیتال مارکتینگ به زبان ساده که توسط دیجیتال مارکترهای موفق دنیا تایید شده است میتوان گفت که: digital marketing به نوع گستردهای از بازاریابی گفته میشود که در آن با استفاده از ابزارهای دیجیتال بازاریابی صورت میگیرد.
بیشتر بخوانید: بازاریابی یا مارکتینگ چیست؟ بررسی انواع روش های بازاریابی
نقش دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای امروزی چیست؟
نقش دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای امروزی در سایه تعریف دیجیتال مارکتینگ گفته میشود. در سالهای اولیه به وجود آمدن digital marketing این نوع از بازاریابی در واقع یک امتیاز نسبت به رقبا محسوب میشد که واحدی با استفاده از اصول دیجیتال مارکتینگ، با استفاده از ابزارهای بازاریابی دیجیتال فروش خود را انجام میداد، میتوانست سریعتر به موفقیت برسد. اما این ابزار امروزه برای کسب و کارها حیاتی است. در واقع به دلیل اینکه ما در دنیایی مدرن زندگی میکنیم و همه چیز به لطف تکنولوژیها و ابزارآلات دیجیتال به روز شده، بازاریابی هم دستخوش این تغییرات قرار گرفته و به این واسطه انواع دیجیتال مارکتینگ تعریف میشود که در ادامه اشاره خواهیم کرد.
در گذشته تنها میزان کیفیت و قیمت گذاری عامل موفقیت یک واحد بزرگ یا کوچک در فروش بود. اما امروزه به دلیل گسترش ابزارهای بازاریابی دیجیتال و اثبات نقش دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارهای امروزی، واحدهای رقیب میتوانند به سرعت بازارهای فروش شما را تصاحب کنند؛ حتی با وجود محصولات و خدمات با کیفیت کمتر. مهمترین تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن این است که در دیجیتال مارکتینگ تبلیغات و اعتماد سازی به شیوه نوین و تاثیرگذار صورت میگیرد. پس جامعترین پاسخ در رابطه با اینکه دیجیتال مارکتینگ چیست میتواند مربوط به تاثیر این نوع از بازاریابی روی جذب مشتری و افزایش فروش باشد.
مزایای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی شبکهای برای کسب و کارها چیست؟
روی این موضوع که واحد شما نیاز به بازاریابی دارد هیچ شکی وجود دارد و همه افراد متفق القول هستند که هر واحدی احتیاج به دیجیتال مارکتر دارد. حتی واحدهای کوچک خانگی هم برای فروش احتیاج به بازاریابی دارند؛ اما تفاوت اصول دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی برای این واحدها در اندازه آنها است. در واقع در کوچکترین کسب و کار، تمامی موارد تولید، بازاریابی و فروش میتواند بر عهده یک نفر باشد. اما همان یک نفر هم اگر میخواهد از مزایای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی شبکهای برای کسب و کارها بهره مند شود، باید حتما به کاربردهای دیجیتال مارکتینگ در موقعیتهای مختلف توجه کند. در ادامه به برخی از مهمترین ویژگی های دیجیتال مارکتینگ اشاره شده است:
1) گسترش شبکه سازی و ارتباط با دیگران
همانطور که از اسم این نوع بازاریابی پیداست، شما حتی با یک بار ارتباط گرفتن که میتواند از طریق تبلیغات، جلسات پرزنت و معرفی و حتی یک میهمانی، تبلیغات اینترنتی و….. باشد، میتوانید شبکهای از افراد را تحت تاثیر قرار دهید.
2) تاثیرگذاری بیشتر بر روی مخاطبین با استفاده از ابزار دیجیتال مارکتینگ
با استفاده از انواع ابزارهای بازاریابی دیجیتال شما میتوانید امتیازات محصولات و خدمات خود را به شکل بسیار ملموستری برای افراد توضیح دهید. شاید جالب باشد بدانید که تحقیقات نشان دادهاند که دیدن تبلیغات حتی روی افرادی که قصد خرید محصول شما را ندارند میتواند اثر گذار باشد.
به طور مثال، محصولی که میخواهید برای آن بازاریابی کنید نوعی درب اکاردئونی مصرفی واحدهای ساختمانی و تجاری است. شما با اصول دیجیتال مارکتینگ و انواع ابزارهای دیجیتال قادر هستید معرفی نامه جذابی از محصول تهیه کنید. ثابت شده است که مشاهده تبلیغ توسط افراد دیگری که در آن زمان نیازی به خرید درب ندارند هم روی فروش شما تاثیر میگذارد؛ به این صورت که اگر بعدا نیاز به خرید محصول مشابه پیدا کنند، و کالای شما را در سایت یا فروشگاهی که مراجعه میکنند ببیند، به طور ناخودآگاه محصول شما را انتخاب میکنند؛ این سطح از برند سازی و جلب اعتماد، تنها در تعریف دیجیتال مارکتینگ یافت میشود.
بیشتر بخوانید: شبکه سازی چیست؟ چرا رهبران قدرتمند شبکه سازی (Networking) می کنند؟
مهمترین تفاوت های بازاریابی دیجیتال (آنلاین) و بازاریابی سنتی (آنلاین) چیست؟
به طور خلاصه میتوان گفت که بازاریابی آنلاین مبانی بر روشهای جذب مشتری با استفاده از اینترنت است. بخش بزرگی از تعریف اینکه دیجیتال مارکتینگ چیست و چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند، به تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن بر میگردد. استفاده از ابزارهای بازاریابی دیجیتال موجب بروز تفاوتهای عظیمی در عملکرد و قاعدتا روی نتایج حاصله از بازاریابی دیجیتال مارکتینگ میشوند.
در بازاریابی سنتی بیلبوردهای تبلیغاتی، پوسترها، بنرها، انواع تبلیغات تلویزیونی و رادیویی ابزارهای اصلی هستند. نقطه قوت استفاده از این امکانات معرفی خدمات و محصولات شما به صورت گسترده است. اگر واحد شما کوچک است و دایره مشتریهای شما محدود به افرادی خاص میشود توصیه میکنیم از روشهایی پربازدهتری که در بازاریابی آنلاین وجود دارند، استفاده کنید؛ چون جامعه هدف این تبلیغات خیلی گسترده است و ممکن است نتایج مورد نظر شما را به همراه نداشته باشد.
در ادامه پاسخ به سوال: مهمترین تفاوتهای بازاریابی دیجیتال (on) و بازاریابی سنتی (off) چیست، باید بگوییم که در بازاریابی دیجیتال، ما از روشهایی که پویا هستند و روز به روز درحال به روز رسانی هستند استفاده میکنیم که در قسمت: معرفی انواع دیجیتال مارکتینگ درمورد آن توضیح دادهایم.
دیجیتال مارکتر کیست؟
درنهایت اینکه دیجیتال مارکتینگ چیست و فواید استفاده از آن چگونه روی فروش تاثیر میگذارند، تا حد زیادی به مهارت و دانش فرد دیجیتال مارکتر برمیگردد. مهمترین نکته مهارتهای زمینهای وپیش نیازی است که این فرد باید در ابتدا به عنوان بازاریاب داشته باشد و آن روحیه کار تیمی، تعاملات اجتماعی عالی و قدرت ارتباط گیری با افراد مختلف، هماهنگ بودن با تیم، دانش کافی درمورد محصول یا خدماتی که قرار است بازاریابی آن را انجام دهد، توانایی کنترل شرایط بحرانی و… است.
خصوصا هنگامی که یک مشتری به هر دلیلی احساس نارضایتی میکند، خستگی ناشی از کار نباید روی رفتار دیجیتال مارکتر اثر داشته باشد. همچنین پیگیری پس از فروش محصول مهم است. چون این مورد بشدت روی اعتماد سازی، جذب مشتری دائمی و برند سازی تاثیر میگذارد. میتوان گفت که انواع خدمات دیجیتال مارکتینگ تعاریف مشخصی دارند اما مهارت، تجربه و عملکرد دیجیتال مارکتر هم بشدت روی درآمد دیجیتال مارکتینگ تاثیر گذار است.
معرفی انواع دیجیتال مارکتینگ (digital marketing)
برای اینکه از به خوبی کاربرد دیجیتال مارکتینگ را درک کنید و بدانید که دیجیتال مارکتینگ چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند، باید به خوبی با ابزارهای دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار آشنا باشید. گفتیم که در تعریف دیجیتال مارکتینگ به زبان ساده، به هرگونه بازاریابی با استفاده از ابزارهای بازاریابی دیجیتال، digital marketing گفته میشود. بخش بزرگی از این نوع بازاریابی با استفاده از شبکه اینترنت انجام میشود. یکی از سوالات افراد در سراسر دنیا این است که بازاریابی اینترنتی چیست؟ مشخصا نوعی از بازاریابی است که در آن فرآیند جذب مشتری و فروش با کمک اینترنت انجام میشود که یکی از موارد اصلی تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن میباشد. در این قسمت مهمترین ابزار و خدمات دیجیتال مارکتینگ را ذکر کردهایم:
بازاریابی محتوا (Content Marketing)
همانطور که از نام آن مشخص است، بازاریابی محتوا با تولید یک محتوای خاص در مورد محصول شما است که در تعریف دیجیتال مارکتینگ، این ابزار باعث برند سازی وجلب اطمینان مشتریان میشود. بازاریابی محتوا یا Content Marketing ابزار نوینی است که به لطف بازاریابی اینترنتی در دسترس قرار گرفته است. بازاریابی محتوا میتواند روی برند سازی، تبلیغات و جلب مشتری تاثیر مستقیم داشته باشد.
منظور از محتوا هرگونه بسته اطلاع رسانی در رابطه با معرفی محصول، توضیح امتیازات و تخفیفتها، خدمات پس از فروش، ضانت و…. است. تحقیقات نشان داده است که content marketing اگر درست پیاده شود، میتواند روی جلب اعتماد دوباره مشتریانی که قبلاً یکبار از شما خرید کردهاند، تاثیر مستقیمی داشته باشد. در مباحث بازاریابی پیشرفته، کارشناسان معتقدند که خرید دوباره یک مشتری، باعث بازگشت سرمایه فوق العاده بالایی برای یک واحد خواهد شد. یکی از مواردی که به کمک آن میتوانید مشتری را برای بار دوم جذب کنید، بازاریابی دیجیتال و خصوصا محتوا سازی است. آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ در سایه تولید محتوا گسترش بیشتری پیدا کرده است.
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
یکی دیگر از مواردی که توضیح میدهد دیجیتال مارکتینگ چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند، ایمیل مارکتینگ است که نسبت به بازاریابی تولید محتوا، از موفقیت بیشتری برخوردار بوده است. البته باید شرایط استفاده مردم از ایمیل را هم در هر منطقه درنظر گرفت. استفاده از ایمیل مارکتینگ باعث میشود احتمال دیده شدن شما بشدت افزایش پیدا کند چرا که بیش از نیمی از مردم دنیا اکنون حساب ایمیل دارند.
تاثیر ایمیل مارکتینگ در کسب و کار، آنیتر و سریعتر از بسیاری از ابزارهای بازاریابی دیجیتال است. این روش مزایای بسیاری دارد که از آنها میتوان به آسان بودن شروع بازاریابی به این روش، ارزیابی موفقیت فروش و…اشاره کرد. انتقال پیام به صورت مستقیم و توانایی خلاقیت در تولید محتوا برای جذب مشتری از دیگر نکات مثبت این روش در بازاریابی دیجیتال است.
بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی (Social Media Marketing)
یکی دیگر از انواع دیجیتال مارکتینگ استفاده از شبکههای ارتباط جمعی است. سیطره social media marketing در تعریف دیجیتال مارکتینگ جایگاه ویژهای دارد. همچنین امروزه تعداد کاربران شبکههای اجتماعی بشدت درحال افزایش است؛ به طوریکه نرم افزار Threads که بتازگی از آن رونمایی شده است، در یک روز حدود 30 میلیون کاربر در آن ثبت نام کردند. مهمترین شیوههای بازاریابی شبکههای اجتماعی به شرح زیر است:
- شبکه سازی (فیسبوک)
- میکرو بلاگینگ (توییتر)
- پست کردن محتوا (اینستاگرام)
- بارگذاری ویدیو (یوتیوب)
همکاری در فروش یا افیلیت مارکتینگ (Affiliate Marketing)
یکی از انواع دیجیتال مارکتینگ روش همکاری در فروش است که میتواند به خوبی تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن را توضیح دهد. افیلیت مارکتینگ یکی از راههای نوین digital marketing است و نمودارهای آن ثابت میکند که دیجیتال مارکتینگ چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند. افیلیت مارکتینگ روشی است که در آن به ازای تبلیغ و معرفی محصول شما توسط یک صفحه مجازی یا وب سایت، فروش شما افزایش پیدا میکند. طبیعی است که این نوع همکاری از نوع پورسانتی است و اگر مشتری از طریق لینک تبلیغ شده خرید انجام دهد، شما موظف هستید درصدی را که از قبل برای همکاری در این نوع تبلیغ مشخص کردهاید، بپردازید.
تبلیغات کلیکی CPC یا PPC
این مورد به شدت به صرفه است و برای کسب و کارهای کوچک هم توصیه میشود. در این نوع تبلیغات افراد را در مورد دانستن یک موضوع، مثلا خدمات پس از فروش، تخفیفها، امتیازات محصول و… کنجکاو میکنند و مشتری روی لینک مورد نظر کلیک میکند. امتیاز بزرگ این نوع تبلیغات این است که شما نسبت به تعداد کلیکی که مشتری انجام میدهد به دیجیتال مارکتر هزینه پرداخت میکنید. این جزو یکی از اصول دیجیتال مارکتینگ است و میتواند بشدت از هزینههای شما کم کند.
PPC مخفف عبارت paid per click است. همچنین cost per click هم نام کامل CPC است. مزیت مهم تبلیغات کلیکی در هدف قرار دادن جامعه هدف مناسب است. در اصول دیجیتال مارکتینگ (digital marketing) از این روش به عنوان یک شیوه مناسب برای جذب مشتریان بالقوه یاد میشود. مشخصا افرادی که مشتاق خرید محصول یا خدمات مورد نظر از شما هستند روی این لینکها کلیک میکنند.
رپورتاژ آگهی (Reportage)
آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ با این روش دستخوش تغییر شد و باعث شد که آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ برای افراد زیادی چشمانداز بهتری پیدا کند. این نوع تبلیغات دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارها به معرفی امتیازات و محصول شما با یک سناریوی جذاب میپردازد. در تعریف دیجیتال مارکتینگ به روش رپورتاژ آگهی باید گفت که به محتوای تولید شده در راستای معرفی مزایای محصول و تشویق افراد به خرید میگویند. برخلاف تصور افراد، رپورتاژ آگهی فقط به شکل مطالب خواندنی نیست و میتواند به صورت چاپی، ویدویی و… در اختیار افراد قرار داده شود.
بازاریابی موتورهای جستجو (SEM)
یکی دیگر از خدمات دیجیتال مارکتینگ که موجب معرفی بیشتر کسب و کار شما میشود، بازاریابی موتورهای جستجو (SEM) است. این واژه مخفف عبارت Search Engine Marketing است. این به عبارت به طور کامل توضیح میدهد که بازاریابی موتورهای جستجو به چه شکلی انجام میشود. منظور از این نوع جذب مشتری، بکارگیری روشهای تبلیغاتی در گوگل و SEO برای بازاریابی است. در ادامه راجع به تفاوت SEO، SEM و همچنین تبلیغات گوگل صحبت خواهیم کرد؛ اما در تعریف کوتاه و ساده SEM میتوان گفت نوعی از بازاریابی است که درآمد دیجیتال مارکتینگ را برای افراد فعال در این حوزه افزایش داده است و با سئو و تبلیغات گوگل انجاممیگیرد.
هدف از SEM ذکر نام برند شما ومقالاتتان در صفحه نتایج جستجو است. روزانه کاربران مختلف سرچهای زیادی در رابطه با موضوعات مرتبط با حوزه کاری شما انجام میدهند. این کاربران میتوانند مشتریان بالقوهای باشند که اگر با سازمان شما و خدمات و محصولاتتان آشنا شوند، خرید خود را از طریق سایت شما انجام دهند. کار SEM این است که با استفاده از SEO و تبلیغات گوگل، رتبه سایت شما را در نتایج جستجو بالا بیاورد.
بهینهسازی موتورهای جستجو (SEO)
مهمترین ابزار مورد استفاده برای بالا آمدن سایت شما هنگام جستجو، روش SEO است. میتوان گفت که برای پاسخ به سوال بازاریابی اینترنتی چیست؟ SEO بهترین جواب است. سئو مخفف عبارت Search Engine Optimization است. ترجمه این عبارت در فارسی بهینه سازی موتورهای جست و جو ذکر شده است. نکته قابل توجه درمورد SEO روشهایی بهینه سازی سایت است که موجب ایجاد رقابت گسترده بین سایتهای مختلف در بحث ابزارهای بازاریابی دیجیتال شده است. به صورت خلاصه میتوان گفت سئو با استفاده از روشهای بهینه سازی و شناساندن سایت شما برای موتورهای جستجو ازجمله گوگل، به سایت شما رتبه میدهد و بر این اساس سایت شما هنگام جستجوی کاربران، نمایش داده میشود.
برای موفقیت در سئو باید ظرافتهایی مثل تولید محتوای خوب، استفاده کافی از کلمات کلیدی، تصاویر، لینکها و… سطح خوبی داشته باشند تا از موتورها رتبه خوبی بگیرند. دانش بازاریابی دیجیتال براساس سئو یکی از راههای درآمد در دیجیتال مارکتینگ است؛ به طوریکه آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ برای کارشناسان سئو یا اصطلاحا سئو کارها، روشن است. لازم است درمورد بهینه سازی سایت باید دقت کنید که فعالیت مستمر و مداومی داشته باشید تا سایت شما برای موتورها، مفید و فعال جلوه کند. انواع مختلفی از سئو مثل سئو سفید، سیاه و خاکستری وجود دارد که استفاده از هریک مزایا و معایب خاص خودش را دارد. همچنین ممکن است زمان زیادی را صرف بالا رفتن رتبه سایت خود در سئو کنید اما در عوض هنگامی که رتبه بالایی کسب کنید، به سادگی رتبه سایت شما پایین نخواهد آمد.
مارکتینگ اتومیشن (marketing automation)
درحال حاضر افرادی که خدمات دیجیتال مارکتینگ را برای یک واحد خاص پیاده میکنند، تحت فشار زیادی برای ارائه تبلیغات به صورت خلاقانه قرار میگیرند. روشها بازاریابی و جذب مشتری به صورت روزانه درحال آپدیت شدن هستند و رقابت در این زمینه بسیار مشکل شده است. مارکتینگ اتوماسیون یک نرم افزار بسیار کارآمد است که درحال حاضر به عنوان یکی از ابزارهای بازاریابی دیجیتال معرفی میشود. این نرم افزار میتواند به شیوههای مختلفی بازاریابی را انجام دهد. ازجمله روشهای مورد استفاده برای بازاریابی در این نرم افزار میتوان به بازاریابی ایمیلی و بازاریابی اجتماعی، چت زنده، نظارت بر وب سایتها و صفحات، امتیاز دهی به مشتریان و…. اشاره کرد.
تبلیغات در گوگل یا google ads
گفتیم که برای بالا آمدن سایت شما در نتایج جستجوی کاربران، SEO راهکار مناسبی است. برای کسب رتبه خوب از موتورهای جستجو شما نیازمند صرف زمان هستید؛ اما ممکن است بخواهید خیلی سریعتر از زمان معقول سایت شما در صفحه نتایج برای کاربر نشان داده شود. راهکاری که پیش پای شما قرار دارد، google ads است. در این روش گوگل با دریافت پول از شما، سایت شما را در تبلیغات مختلف قرار میدهد. کاربران تبلیغات شما را در این صفحات مشاهده میکنند و از این طریق به صفحه شما مراجعه میکنند. تبلیغات در گوگل به جلب اعتماد و برند سازی سازمان شما کمک شایانی میکند.
بازاریابی مجدد یا remarketing
بازاریابی مجدد که به آن remarketing یا retargeting هم میگویند، یکی از انواع دیجیتال مارکتینگ است که در تعریف تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن به آن اشاره میشود. تحقیقات ثابت کرده است که خرید دوباره مشتریانی که قبلاً از شما خرید کردهاند، میتواند بازگشت سرمایه بسیار خوبی را برای شما به همراه داشته باشد. بازاریابی مجدد درمورد مشتریانی صورت میگیرد که قبلاً حداقل یکبار از شما خرید کردهاند. در اصول دیجیتال مارکتینگ (digital marketing) راههای مختلفی برای بازاریابی مجدد ذکر شده است. تماس تلفنی، ارسال پیامک، ارسال ایمیل، و….
شما با استفاده از این راهها، میتوانید محصولات را به مشتریانی که قبلاً یکبار از آنها خرید کردهاید، معرفی کنید. امتیاز قابل توجهی که در remarketing وجود دارد این است که این مشتریان قبلا یکبار به شما اعتماد کردهاند و اگر کیفیت محصول و خدمات پس از فروش شما قابل قبول بوده باشد، احتمال خرید آنها از شما نسبت به دفعه اول، بیشتر خواهد بود.
چرا موبایل مارکتینگ در دیجیتال مارکتینگ اهمیت زیادی دارد؟
- پاسخگویی راحتتر
- اطلاع رسانی و تبلیغات گسترده و کم هزینهتر
- برند سازی در مدت زمان کم
- بازاریابی به کمک راههای ساده و دسترس مثل QR کد و…
اینها تنها چند مورد از مزایای موبایل مارکتینگ هستند و به همین دلیل میتوان گفت که بازاریابی اینترنتی بدون موبایل مارکتینگ نمیتواند تعریف شود. یکی از موارد کاربرد دیجیتال مارکتینگ که روز به روز درحال گستردهتر شدن است، بازاریابی از طریق تلفن همراه است. باتوجه به تعریف دیجیتال مارکتینگ میتوان گفت که Mobile Marketing به دلیل کاربردهای گستردهای که دارد، ابزار خوبی برای بازاریابی مدرن است.
مهمترین دلیلی که باعث میشود موبایل مارکتینگ گزینه مناسبی برای بازاریابی دیجیتال باشد این است که همه مردم از آن استفاده میکنند، روزانه تایم زیادی را برای دیدن ویدیوهای مختلف، چککردن صفحات وب سایتها صرف میکنند. هدف Mobile Marketing بهینه سازی و ایجاد شرایط responsive برای مشتریان است. قطعا صفحاتی که از لحاظ تصاویر، فونت، اندازه صفحه و… برای نمایش در صفحه تلفن همراه بهینه شدهاند، میتواند در بازاریابی اینترنتی به این روش استفاده شود.
مراحل تولید محتوا و تبلیغات در digital marketing
یک مورد تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن در فعالیتهای تبلیغاتی در شیوه بازاریابی اینترنتی است. یک شخص دیجیتال مارکتر باید از مراحل تولید محتوا و چگونگی جذب مشتری، اطلاعات خوبی داشته باشد. بدون شک پیشرفت و آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ، در گرو دانستن مراحل تولید محتوا و پیاده سازی صحیح آنها است. افراد فعال در این زمینه میتواند با به روز نگه داشتن دانش خود در زمینه تولید محتوا با رویکرد بازاریابی، حقوق دریافت شده و درآمد دیجیتال مارکتینگ را افزایش دهند. در ادامه به صورت خلاصه به مراحل تولید محتوا اشاره میکنیم.
1) مرحله آگاهی یا Awareness
طبق بررسیهای انجام شده، اتفاق افتادن فرایند خرید مستلزم پشت سر گذاشتن چهار مرحله است. اولین مرحله آگاهی نام دارد و همانطور که از نام آن پیداست، شما با بهره گیری از انواع دیجیتال مارکتینگ، ابتدا به معرفی محصول یا خدمات مورد نظر میپردازید. دقت کنید که در این مرحله نباید تمامی امتیازات و آپشنهای محصول را رو کنید. مثلا اگر قصد بازاریابی برای یک مدل لپ تاپ را دارید، ابتدا اطلاعات کلی محصول مثل کمپانی تولید کننده، سیستم عامل و… را معرفی کنید. نکته مهم این است که امکان دارد مشتری از قبل اطلاعاتی درمورد این محصول داشته باشد. پس شما موظف هستید که اطلاعات را به صورت کلی توضیح دهید و از توضیحات جزئی اجتناب کنید.
2) مرحله ایجاد علاقه یا Interest
گام بعدی دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار و بازاریابی به کمک تولید محتوا این است که اکنون به آپشنها و جزییات مورد نظر بپردازید. میتوانید برای اینکار لینک توضیحات اضافهتر را در مرحله قبل به مشتری ارائه کنید. با این کار شما مشتری را برای دانستن امتیازات محصول و یا خدمات مورد نظرتان کنجکاو کردهاید. در این قسمت هر شما باید بتوانید مشتری را متقاعد کنید که چرا باید محصول شما را تهیه کند؟ با اینکار او از چه امکانی بهره مند میشود که با خرید از واحدهای رقیب شما از آن برخوردار نمیشود؟ دقت کنید که هنگام تولید محتوا برای بازاریابی اینترنتی، این سوالات را از خودتان بپرسید و باتوجه به پاسخ این پرسشها محتوای تبلیغاتی را تولید کنید.
3) مرحله تصمیم گیری یا Decision
این مرحله از بازاریابی دیجیتال بسیار حساس است. مشتری نیاز دارد تا بر اساس دادههای شما و نیاز خود تصمیم بگیرد که آیا از شما خرید میکند یا خیر. نقش بازاریابی دیجیتال در این قسمت کوتاه ولی حائز اهمیت است. باید در نظر بگیرید که پس از دیتاها و اطلاعات فراوانی که در مراحل قبلی به مشتری دادید، در این مرحله مشتری را به صورت کوتاه رها کنید.
در واقع میتوان اینطور گفت که پیگیری آزار دهنده ومحتوای اضافه در این مرحله این باور را به مشتری میدهد که شما فقط به دنبال فروش محصول خودتان هستید نه حل کردن مشکل افراد. پس سعی کنید که در این بخش با یک محتوای کوتاه به مشتری این پیام را بدهید که اکنون او اطلاعات کافی برای تصمیم گیری درمورد محصول یا خدمات شما را دارد.
4) مرحله عمل یا Action
یک مورد مهم دیگر که تفاوت بازاریابی سنتی و دیجیتال را توضیح میدهد، مرحله عمل یا خرید افراد است. در این قسمت شما باید مراقب باشید که هنوز کار شما به اتمام نرسیده است. تولید محتوای شما در این بخش باید روی معرفی خدمات پس از فروش و اطمینان دادن به مشتری از بابت خرید امن و آسوده خواهد بود. خصوصا سعی کنید تا درمورد روند ارسال محصولات محتوایی را درمورد مسیر ارسال، زمان تقریبی رسیدن مرسوله و…. ذکر کنید. همچنین از ارسال پیامک و کد رهگیری ثبت سفارش، اطمینان حاصل کنید. تولید محتوای صحیح در این مرحله بشدت روی موفقیت شما در بازاریابی مجدد یا remarketing تاثیر زیادی خواهد داشت؛ چرا که محتوای شما در این بخش، آخرین چیزی است که در ذهن مشتری ثبت میشود.
بیشتر بخوانید: برندینگ چیست؟ چگونه برندسازی کنیم؟
منظور از دیجیتال مارکتینگ آفلاین چیست؟
یکی از انواع این بازاریابیها Offline Marketing است. منظور از دیجیتال مارکتینگ آفلاین هر نوع فعالیت بازاریابی است که در بستر اینترنت انجام نمیگیرد. با وجود تنوع زیاد ابزارهای بازاریابی دیجیتال و انواع بازاریابی اینترنتی، هنوز Marketing به روش آفلاین، مورد استفاده قرار میگیرد که در ادامه چند مثال آن را مشاهده میکنید.
تبلیغات تلویزیونی
تبلیغات رادیویی
پخش بروشور
بیلبوردها و پوسترهای تبلیغاتی
و…
ازجمله مزایای آن میتوان به برند سازی سریعتر و مورد توجه قرار گرفتن تبلیغات شما توسط افراد بیشتر اشاره کرد. همچنین دسترسی به مخاطب در این شیوه راحتتر است. از معایب این روش هم میتوان به پرهزینه بودن تبلیغات و نبود امکان ارزیابی مشاهده تبلیغ، اشاره کرد. نکته قابل توجه درمورد این روش این است که هنوز هم استفاده از Offline Marketing میتواند در برخی مواقع بخصوص، مفید واقع شود. تشخیص شرایط استفاده از این شیوه به عهده شما است.
مهمترین کانالهای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال کداماند؟
اینکه دیجیتال مارکتینگ چیست و چطور توانسته تا این حد روی فروش تاثیر بگذارد، قطعا به دلیل مخاطبان زیادی است که دارد. ابزارهای بازاریابی دیجیتال و اصطلاحا کانالهای بازاریابی digital marketing تنوع خوبی دارند اما برخی از این مسیرها در ایران و برخی کشورها طرفداران بیشتری دارند. مثلا ازجمله مهمترین و نتیجه بخش ترین انواع دیجیتال مارکتینگ سئو، تبلیغات گوگل و… هستند؛ که راجع به آنها پیشتر صحبت کردیم. در ادامه مهمترین کانالهای خدمات دیجیتال مارکتینگ را بیان میکنیم.
وب سایتها و فروشگاههای اینترنتی
مهمترین پاسخ سوال بازاریابی اینترنتی چیست، درمورد بازاریابی دیجیتال با استفاده از بستری است که به واسطه اینترنت بوجود آمده است. امروزه وب سایتها و فروشگاههای اینترنتی یکی از شایعترین کانالهای دیجیتال مارکتینگ هستند. قطعا فروشگاههایی که اصول دیجیتال مارکتینگ (digital marketing) را به روش صحیح، اجرا کنند میتوانند فروش بیشتری را تجربه کنند.
فروشگاهها در این شرایط، در یک محیط سالم برای بدست آوردن بازار تلاش میکنند. برای بهینه کردن صفحات مجازی این فروشگاهها، حتما باید از یک کارشناس و دیجیتال مارکتر کمک گرفت. بوجود آمدن وب سایتها و فروشگاههای اینترنتی همچنین باعث افزایش درآمد دیجیتال مارکتینگ هم شده است.
شبکههای اجتماعی
شبکههای اجتماعی یکی از مهمترین ارکان تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن است. شخص دیجیتال مارکتر باید آشنایی کاملی با کار کردن و پاسخ دهی و مشتری یابی در این پلتفرمهای را داشته باشد. میتوان گفت که در ایران وب سایتها، اینستاگرام و تلگرام پرمخاطب ترین بسترها برای بازاریابی هستند. البته خدمات دیجیتال مارکتینگ در اینستاگرام تا حدی با فیلترینگ گسترده تحت الشعاع قرار گرفته است؛ اما همچنان امکان فروش در این اپلیکشن به دلیل تعداد کاربر بالا، از دیگر نرمافزارهای اجتماعی بیشتر است.
تحقیقات نشان داده است که تاثیر دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار با استفاده از شبکههای اجتماعی به نسبت دیگر کانالها سریعتر ظاهر میشود و درواقع شما میتوانید بازار خود را زودتر پیدا کنید. پس از اینستاگرام، آپارات و یوتیوب بیشتر جذب مشتری را از شبکههای اجتماعی دارند.
بیشتر بخوانید: تحول دیجیتال چیست و چه اهمیتی دارد؟
منظور از بازاریابی برون گرا و درون گرا در دیجیتال مارکتینگ چیست؟
یکی از مهمترین موارد کاربرد دیجیتال مارکتینگ، بازاریابی به روش برون گرا و درون گرا است. منظور از بازاریابی به روش برون گرا، استفاده از روشهای معمول برای جذب مشتری است که شامل موارد زیر است.
- تبلیغات تلویزیونی
- بروشورها و تراکتها
- بلیلوردها
- و…..
در مقابل یکی دیگر از انواع بازاریابی دیجیتال بازاریابی درون گرا است. بازاریابی درون گرا با هدفمندی بیشتر و با هدف جذب مشتری واقعی صورت میگیرد. به این نوع روش جذب مشتری، بازاریابی ربایشی هم میگویند. یکی از مزیتهای مهم بازاریابی درون گرا، در دسترس بودن آن برای اقشار مختلف و هزینه کمتر آن نسبت به بازاریابی برون گرا است. در بازاریابی درون گرا شما با خلاقیت، تولید محتوای جذاب و ایده پردازی های نو در تبلیغات، باعث جذب مشتری میشوید. مهمترین ابزارهای بازاریابی درونگرا به شرح زیر هستند.
- تبلیغات کلیکی
- بهینه سازی صفحات مختلف برای کسب رتبه بالا در جستجو
- SEO
- تبلیغات گوگل
دیجیتال مارکتینگ با بازاریابی دیجیتال مناسب چه نوع کسب و کارهایی است؟
آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ تا حد زیادی بسته به این دارد که دیجیتال مارکتینگ چقدر گسترده است. یکی از اصول دیجیتال مارکتینگ (digital marketing) درمورد این موضوع صحبت میکند که این نوع بازاریابی مناسب کدام کسب و کارها است. باید بگوییم که امروزه خدمات دیجیتال مارکتینگ به صورت فزایندهای درحال قبضه کردن روشهای بازاریابی مدرن هستند. طبیعتاً واحدی که به این موضوع توجه نکند، خیلی زود بازار فروش خود را از دست خواهد داد. دیجیتال مارکتینگ برای انواع کسب و کارهای بزرگ وکوچک کارایی دارد؛ اما نکته مورد توجه این است که استفاده از دیجیتال مارکتینگ به دلیل هزینه کمتر و تنوع روشهایی برندسازی، برای کسب و کارهای کوچک از اهمیت بیشتری برخوردار است.
حداقل بودجه مورد نیاز برای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی اینترنتی
بازاریابی دیجیتال و آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ حول محور هزینههای صرف شده در این حوزه میچرخد. تحقیقات ثابت کرده است که اگر کسب وکار شما کوچک است، حداقل 10 الی 20% درآمد خود را صرف دیجیتال مارکتینگ کنید. مهمترین ارکان بازاریابی اینترنتی شامل تبلیغات کلیکی، SEO و تبلیغات رسانههای اجتماعی است. طبق آمار بهینه سازی موتور جستجو از 2 میلیون تومان به مدت چندماه و تبلیغات رسانه های اجتماعی از 2 میلیون تومان به بالا وجود دارند. همچنین تبلیغات پرداخت به ازای کلیک به صورت تقریبی 2 میلیون تومان ماهانه به صورت حدودی پرداخت میشود. توجه کنید که این مقادیر حدودی هستند و بودجهای که برای دیجیتال مارکتینگ صرف میکنید بسته به تصمیم شما دارد.
3 عامل مهم موفقیت دیجیتال مارکتینگ در سازمانهای بزرگ و کوچک
درتوضیح اینکه دیجیتال مارکتینگ چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند گفتیم که شما فارغ از اندازه واحدتان میتوانید از انواع دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار خودتان استفاده کنید. یکی از مهمترین مواردی که در تعریف دیجیتال مارکتینگ به آن اشاره شده، 3 عامل مهم موفقیت دیجیتال مارکتینگ در سازمانهای بزرگ و کوچک است که در ادامه آورده شدهاند:
1) بهرهگیری از تمامی پتانسیلهای ارتباطی
ابزارهای بازاریابی دیجیتال گسترده هستند و شما نباید خودتان را محدود به تبلیغات کلیکی، افیلت مارکتینگ یا ایمیل مارکتینگ بکنید. قطعا این بحث در بازاریابی شبکههای اجتماعی بهتر تعریف میشود. مثلا حسابهای خود را محدود به اینستاگرام، تلگرام و… نکنید چون ممکن است برای ایجاد تعامل با افراد مختلف نیاز به پلتفرمهای متفاوتی داشته باشید.
2) تعامل پویا
سعی کنید برای ارتباط با افراد پیش قدم شوید اما به طرزی که زننده نباشد و مشتری احساس کند که به قصد رفع نیازش دارید با او ارتباط برقرار میکنید که این مورد نیاز به ظرافتهای خاصی دارد.
3) ارزیابی
حتما ارزیابی کنید که کدام روشها باعث جذب مشتری بیشتری شده است. این امتیاز هم به خوبی نشان میدهد که دیجیتال مارکتینگ چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند.
جمع بندی اهمیت دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارها
تعریف دیجیتال مارکتینگ ارتباط تنگاتنگی با تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن دارد. امروزه بازاریابی دیجیتال باعث پیشرفت سریعتر واحدهای مختلف در فروش شده است. درآمد دیجیتال مارکتینگ بستگی به مهارت، دانش و تجربه فرد دیجیتال مارکتر و همچنین شناخت اواز انواع دیجیتال مارکتینگ دارد. درنهایت سعی کردیم تا در این مطلب درمورد خدمات دیجیتال مارکتینگ، اینکه دیجیتال مارکتینگ چیست، امتیازات استفاده از دیجیتال مارکتینگ در کسب و کارها، اصول دیجیتال مارکتینگ و… صحبت کنیم. درحال حاضر از طریق توضیح کاربرد دیجیتال مارکتینگ و تاثیر فوق العاده آن روی فروش ثابت میشود که دیجیتال مارکتینگ چطور به توسعه کسب و کارها کمک میکند.
باتوجه به قابلیتهایی که به لطف تکنولوژی به صورت روز افروزن ایجاد میشود، آینده شغلی دیجیتال مارکتینگ روشن است. این روش باعث به ثمر رسیدن هرچه سریعتر و کم هزینهتر واحدهای مختلف کوچک و بزرگ، با استفاده از ابزارآلات دیجیتال شده و باتوجه به جدیدتر شدن هر روزه متدهای بازاریابی مدرن، دیجیتال مارکتینگ هم به تناسب مشاغل مختلف درحال بهبود است.
تیم دیجیتال مارکتینگ کسرا با تمرکز بر تولید محتوای تخصصی در حوزه نرمافزارهای حضور و غیاب و کنترل تردد، اطلاعاتی دقیق و منحصربهفرد ارائه میدهد. این تیم با دانش بازاریابی دیجیتال و تسلط بر فناوریهای مرتبط، محتوایی کاربردی و قابل اعتماد برای نیازهای سازمانها تولید میکند. هدف ما ارائه محتوایی باکیفیت برای آگاهیبخشی و تسهیل تصمیمگیری مدیران و کاربران حرفهای است.